privesc.eu

„Ne propunem să lucrăm pe o agendă cât mai realistă”. Obiectivele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru anul 2020

În 2020, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) își propune să negocieze o nouă agendă de asociere cu Uniunea Europeană și să utilizeze la maxim oportunitățile oferite de acordul de liber schimb. Totodată, instituția planifică să aprofundeze „relațiile pragmatice” cu Federația Rusă și să insiste asupra statutului regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova. Despre obiectivele pentru anul curent a vorbit ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei ședințe lărgite a colegiului MAEIE, astăzi, 11 februarie. 

„În ceea ce privește integrarea europeană, aceasta a constituit și rămâne o prioritate în activitatea Ministerului Afacerilor Externe. Realizarea obiectivelor din acordul de asociere, utilizarea la maxim a oportunităților oferite de acordul de liber schimb cu UE rămân a fi priorități în politica noastră externă”, a declarat Aureliu Ciocoi.

De asemenea, acesta a spus că Republica Moldova va negocia o nouă agendă de asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care „s-a încheiat planul național de realizare a acțiunilor care deriva din planul 2017-2019”. La același capitol, Ciocoi a declarat că „cooperarea cu Consiliul Europei este prioritară și crucială în ceea ce privește realizarea ambițiosului program de reformă a justiției”. Totodată, Ciocoi a anunțat și despre vizita secretarului general al Europei în Republica Moldova.

Ministrul de Externe a declarat că „pe parcursul anului 2020 vom căuta să aprofundăm relațiile pragmatice cu Federația Rusă”. Totodată, Republica Moldova va continua dialogul cu România și Ucraina.

În ceea ce ține de cooperarea cu NATO, aceasta va fi „o interacțiune neangajată conform necesităților expres ale Republicii Moldova și va fi în continuare orientata la necesitățile naționale privind modernizarea sectorului de securitate și apărare, cooperarea în domeniul comunicării strategice și diplomației, promovarea poziției și intereselor Republicii Moldova în domeniul neproliferării, dezarmării și controlului efectiv al armamentului în cadrul organizaților internaționale”.

În 2020, MAEIE va insista în continuare asupra demarării discuțiilor privind statutul propriu-zis al regiunii transnistrene, „evident ca parte componenta a Republicii Moldova reîntregite”.

„În 2020 ne propunem să lucrăm pe o agendă cât mai realistă, concretă și de perspectivă”, a concluzionat Ciocoi.

Menționăm că la ședința consiliului lărgit al MAEIE a fost prezent premierul Ion Chicu și președintele țării, Igor Dodon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: