Neconcordanțe privind construcția unui centru de reciclare: va fi regional sau doar pentru capitală?

Un teren de 15 hectare, aflat în proprietatea Primăriei Chișinău, a fost transmis cu titlu gratuit în proprietatea statului pentru construcția Centrului de Reciclare și Management Ecologic. Potrivit Ministerului Mediului, noul centru va deservi Regiunea de Management a Deșeurilor 4 (RMD4), care include municipiul Chișinău și mai multe raioane din jur. Pe de altă parte, Primăria Chișinău susține că  Centrul de Reciclare va deservi exclusiv municipiul Chișinău și suburbiile.

Noul centru va include o stație de tratare mecano-biologică modernă, capabilă să recupereze până la 70% din materialele reciclabile și până la 30% din deșeurile biodegradabile, contribuind astfel la reducerea cu până la 50% a volumului total de deșeuri și la diminuarea semnificativă a impactului asupra mediului.

„Guvernul a aprobat astăzi Proiectul de Hotărâre privind transmiterea, cu titlu gratuit, a unui teren din proprietatea municipiului Chișinău în proprietatea statului. Pe acest teren urmează să fie construit Centrul de Reciclare și Management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 4 (RMD) în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Moldova”. RMD 4 cuprinde municipiul Chișinău și raioanele Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Orhei”, se menționează în comunicatul emis de Ministerul Mediului.

Pe de altă parte, Primăria Chișinău că viitorul centru va deservi exclusiv municipiul Chișinău și suburbiile, nu întreaga regiune RMD4, care mai cuprinde raioanele Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Orhei. De asemenea, autoritățile locale au clarificat că centrul nu va include un depozit de deșeuri, acesta urmând să fie amplasat într-o altă locație, stabilită de Guvern sau alte instituții centrale. Instituția a mai precizat că, după finalizare, centrul va fi transferat pentru administrare Primăriei Chișinău sau Î.M. Regia „Autosalubritate”.

Uulterior, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că regiunea 4 este cea mai mare regiune, din care fac parte: municipiul Chișinău (inclusiv cele 18 suburbii) și raioanele Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Anenii Noi și Orhei. Având în vedere că Regiunea 4 are cel mai mare nr. de populație, aici vor fi construite 2 Centre de Reciclare și Management Ecologic. Un centru va fi construit pe terenul menționat azi în HG, iar terenul pentru al doi-lea centru este în proces de identificare. Deci, ambele centre vor fi pentru Regiunea 4.

Proiectul „Deșeuri solide în Moldova” este realizat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu un buget total estimat de peste 200 de milioane de euro.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: