„Nici măcar o solicitare”. Alaiba a spus câte servicii publice digitalizate nu au fost utilizate în 2022 
Full Article 2 minutes read

„Nici măcar o solicitare”. Alaiba a spus câte servicii publice digitalizate nu au fost utilizate în 2022 

Republica Moldova are peste 500 de servicii publice care sunt prestate de diferite instituții, din ele – 208 servicii sunt digitalizate. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba, din aceste 208 servicii digitalizate, 49 de servicii nu au fost solicitate în format digital nici măcar o dată în 2022. În concluzie, oficialul a menționat că „statul a plătit bani publici ca să lanseze servicii digitalizate care nu se utilizează”. 

Pe o rețea de socializare, Alaiba a spus că Republica Moldova are „peste 500 servicii publice pentru antreprenori, prestate de diferite instituții”.

Din ele, 208 de servicii sunt deja digitalizate. Avem cam 40% din servicii disponibile online și adăugăm practic lunar noi servicii. (…) Partea bună: sunt peste 30 de servicii care sunt 100% digitale. În anul 2022, toate solicitările au fost online. La ghișeu nu a venit absolut nimeni. Aceste servicii sunt deja prestate doar digital. O să avem mai puține ghișee. Cred că o să excludem opțiunea la ghișeu. Doar digital. Asta e viitorul, oricum”, a scris Alaiba.

Totuși, potrivit ministrului, „partea foarte neplăcută” este că din aceste 208 de servicii, în anul 2022, „49 servicii au fost solicitate în format digital de…ZERO ori”.

Nici măcar o solicitare. Adică, avem versiune online, dar nu este folosită. Statul a plătit bani publici ca să lanseze servicii digitalizate care nu se utilizează. Desigur, imperfecțiunea vreunui serviciu este una din posibilele explicații. Dar foarte probabil, în cel puțin o parte din cazuri, este vorba de un birocrat care răspunde la telefon și spune „mai bine veniți la noi și pe loc ne lămurim””, a comunicat oficialul.

O să ne lămurim. Și o să acționăm. Și o să corectăm unde e necesar. Sau, dacă se impun alte măsuri, vor fi luate și ele. Iar informația asta o să o ambalăm într-un format mai clar și va fi disponibilă public tuturor, actualizată permanent. Lucrăm”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: