„Niciodată nu o să ai bugetul perfect și clădirea perfectă“. Sfatul Laurei Codruța Kovesi pentru procurorii moldoveni
Full Article 4 minutes read

„Niciodată nu o să ai bugetul perfect și clădirea perfectă“. Sfatul Laurei Codruța Kovesi pentru procurorii moldoveni

În timpul vizitei la Chișinău, procurorul-șef al Parchetului European a comentat situația Procuraturii Anticorupție care, de aproape un an de zile, își caută sediu. Laura Codruța Kovesi a spus că „niciodată nu o să ai ca instituție bugetul perfect, resursele perfecte, clădirea perfectă, legislația perfectă”. „Le-am spus în întâlnirile mele: suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă”, a relatat Laura Codruța Kovesi. 

Procurorul-șef al Parchetului European, aflat recent la Chișinău, a fost solicitat să comenteze la emisiunea Cutia Neagră de la TV8 cum vede situația Procuraturii Anticorupție care de aproape un an de zile își caută un sediu „și spune că se descurcă cu greu în sarcinile care le are pentru că nu are o clădire, nu are unde să pună birourile pentru procurori, ofițeri”.

„Cu toții trebuie să fim conștienți că nici o schimbare nu vine peste noapte. Lupta cu corupția presupune un proces social de transformare foarte complex. (…) Până la urmă, exact ce le-am spus în întâlnirile mele: suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă. Niciodată nu o să ai ca instituție bugetul perfect, resursele perfecte, clădirea perfectă, legislația perfectă. În cele din urmă trebuie să-ți faci treaba. (…) Indiferent de modul de organizare, indiferent de legislația care este aleasă. Până la urmă ajungem la modul în care procurorii și judecătorii, și polițiștii, își fac treaba cu curaj și perseverență”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

***

În 2016 a fost adoptată o lege care prevede că Procuratura Anticorupție trebuie să aibă propriul sediu. Momentan Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție împart aceeași clădire, iar procurorii anticorupție nu dispun de propriile echipamente tehnice pentru desfășurarea acțiunilor specifice. „Noi nu avem tehnica noastră separată, nu avem echipamentul necesar. Noi trebuie să ne rugăm la CNA să facă ei aceste măsuri, nu le putem face singuri. (…) Sunt lucruri care nu au fost implementate și care ne fac lucrul de zi cu zi mai dificil”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin în iunie 2023. Detalii AICI.

Mai multe mesaje privind necesitatea unui nou sediu pentru angajații Procuraturii Anticorupție au apărut după ce, pe 1 februarie 2024, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care a fost majorat efectivul-limită al instituției cu 54 de unități de personal. Astfel, numărul de angajați al instituției ar urma să ajungă la 198.

Ulterior, Dragalin a spus că instituția pe care o conduce se poate muta în clădirea în care se află în prezent Academia de Știință. În reacție, comunitatea academică a declarat că se opune transferului clădirii Academiei de Științe către Procuratura Anticorupție.

După ce comunitatea academică de la Academia de Științe s-a opus transferului, și comunitatea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” s-a revoltat. Reprezentanții instituției au raportat că Procuratura Anticorupție ar intenționa să preia două blocuri de studii ale universității – unul din strada Gh. Iablocikin, unde a activat Universitatea de Stat din Tiraspol și al doilea – de pe strada Doina, unde a activat Institutul de Științe ale Educației. Comunitatea a cerut stoparea preluării și a lansat o petiție, totodată s-a adresat președintelui Parlamentului.

În reacție, șefa Procuraturii Anticorupție a spus că atât sediul Academiei de Științe, cât și sediul Universității Pedagogice, sunt propunerile Guvernului. Totuși, Dragalin consideră că deocamdată din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.

În scandal a intervenit atunci și ministrul Educației și Cercetării. Dan Perciun a dat asigurări că proprietățile Universității Pedagogice „Ion Creangă” vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice.

În iunie 2024, Guvernul a anunțat că examinează opțiunea în care ex-sediul Procuraturii Generale să găzduiască noul sediu al Procuraturii Anticorupție. În prezent, această clădire este folosită de angajații Autorității Naționale de Integritate și de cei ai Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Mai târziu, în august, Guvernul a declarat că ex-clădirea Procuraturii Generale din centrul Chișinăului nu va putea fi folosită pentru noul sediul al Procuraturii Anticorupție. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor nu pot fi mutate. Astfel, Guvernul caută o nouă locație pentru sediul Procuraturii Anticorupție. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: