Nicoale Ceaus a fost plasat în arest la domiciliu și va purta o brățară electronică
Full Article 2 minutes read

Nicoale Ceaus a fost plasat în arest la domiciliu și va purta o brățară electronică

Curtea Supremă Anticorupție a Ucrainei a dispus plasarea în arest la domiciliu a ex-judecătorului Nicolae Ceaus, informează portalul Hromadske. Fostul magistrat suspectat de luare de mită va trebui să poarte o brățară electronică. Recent, Ceaus a fost găsit în Ucraina după ce ar fi fost răpit de la Chișinău.

Avocatul lui Ceaus a declarat că nu poate să ofere informații despre locul unde se va afla Ceaus în arest „la domiciliu”, întrucât în prezent acesta se află în custodia Serviciului de Securitate al Urainei.

Ședința de judecată cu privire la măsura preventivă în cazul lui Ceaus s-a desfășurat pe 4 august și a fost de tip închis. Amintim că, în august 2016, Ceaus a fost acuzat că a primit 150 mii de dolari mită. Banii au fost găsiți în două borcane de sticlă, în curtea locuinței lui Ceaus din Ucraina.

„În opinia mea, în acest dosar este evidentă provocarea cu privire la mită. În materialele la care am avut acces lipsește momentul transmiterii banilor, iar ascunderea și îngroparea acestora în borcane pare lipsită de logică”, a comentat avocatul lui Ceaus.

Banii ar fi fost destinați pentru ca fostul judecător să emită un verdict favorabil într-un dosar cu privire la comerț ilegal de droguri. Acuzarea solicita 7 ani de privațiune de libertate, iar Ceaus a decis că o podeapsă de 5 ani cu suspendare este suficientă.

În septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a decis să permită reținerea judecătorului, însă acesta a părăsit Ucraina. Ulterior, el a fost dat în căutare internațională și reținut în Republica Moldova, iar apoi eliberat. În aprilie 2021, Ceaus a fost răpit de la Chișinău. Pe 30 iulie, Nicolae Ceaus a fost găsit și reținut într-un sat din regiunea Vinnița, Ucraina.

Potrivit unor investigații realizate de jurnaliștii din Ucraina și Moldova, cel puțin doi ucraineni din cadrul serviciilor speciale și un fost polițist ar fi implicați în răpirea ex-judecătorului din curtea casei unde locuia la Chișinău. Ministerul Apărării de la Kiev a calificat informația drept „o provocare a serviciilor speciale rusești”.

Nicolae Ceaus a lucrat timp de 15 ani la Judecătoria Dnepropetrovsk din Kiev, cunoscută pentru sentințele controversate în cazul activiștilor Maidan, dar și alte dosare de rezonanță.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: