Nicu Popescu anunță despre crearea, pentru prima dată, a unui prim-grup parlamentar de prietenie între Moldova și Irlanda
Full Article 3 minutes read

Nicu Popescu anunță despre crearea, pentru prima dată, a unui prim-grup parlamentar de prietenie între Moldova și Irlanda

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, anunță despre lansarea, pentru prima dată, a unui prim-grup parlamentar de prietenie între Republica Moldova și Irlanda. Potrivit oficialului, grupul va întări relațiile bilaterale moldo-irlandeze. Pe de altă parte, ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, aflat într-o primă vizită în Republica Moldova, anunță că Irlanda va sprijini, și în continuare, Republica Moldova în parcursul său european. Totodată, Irlanda anunță sprijin pentru țara noastră în vederea gestionării crizei refugiaților ucraineni și a crizei energetice.

„Pentru prima data în istoria țării noastre creăm un prim-grup parlamentar de prietenie, care va fortifica diplomația parlamentară. Am discutat și despre interesul nostru privind semnarea mai multor acorduri importante pentru diaspora noastră din Irlanda”, a anunțat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe susținute în comun cu șeful diplomației irlandeze Simon Coveney, aflat în într-o vizită la Chișinău.

Potrivit lui Popescu, în curând ar putea fi semnat un acord care să permită facilitarea călătoriile dintre Republica Moldova și Irlanda. În cadrul întrevederii, Popescu a exprimat, de asemenea, interesul Republicii Moldova de a face anumite progrese și în direcția conversiunii automate a permiselor de conducere, emise de către autoritățile Republicii Moldova. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău declară că, în curând, ar putea fi semnat și un acord în domeniul protecției sociale.

„Am convenit că avem foarte mult de lucru pentru dezvoltarea acestor relații bilaterale. Urmează ca domnul Coveney să discute cu colegii săi din guvern, iar după aceea voi avea o imagine clară în direcția căror acorduri vom înainta în mod prioritar”, a mai spus Popescu, care a ținut să mulțumească Irlandei pentru suportul oferit țării noastre.

„Vă mulțumesc pentru vizita la Chișinău, dar mai ales pentru sprijinul pe care l-am simțit în aceste săptămâni, luni, din partea Irlandei în parcursul nostru european”, a conchis Nicu Popescu.

La rândul său, șeful diplomației irlandeze a dat asigurări că Irlanda va susține, și în continuare, parcursul european al Republicii Moldova, și a anunțat sprijin pentru țara noastră în mai multe domenii.

„Irlanda este un mare susținător al Republicii Moldova în parcursul obținerii statului de candidat împreună cu Ucraina. Vă asigur că vom continua să vă susținem pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Vom fi în calitate de susținători adevărați și reali în angajamentul dvs. de a face reforme care sunt necesare, dar nu sunt ușoare. Reiteram susținerea în parcursul ales. (…) Exprimăm solidaritatea țării noastre în ceea ce privește războiul din Ucraina, care are un anumit impact asupra țării dvs. și anunțăm că oferim suport anume pe dimensiunea dată. Vrem să vă ajutăm în mod real și în gestiunea frontierelor, dar și în obținerea energiei”, a declarat Simon Coveney.

De menționat că, ministrului Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei, Simon Coveney, întreprinde o vizită la Chișinău astăzi, 20 iulie. Programul de lucru la Chișinău al oficialului irlandez va include și o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Aceasta este prima vizită a unui ministru de Externe irlandez în Republica Moldova în ultimii 19 ani. „Astfel de pauze în relațiile noastre nu se vor mai întâmpla niciodată”, a spus Popescu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: