Nicu Popescu cere UE să introducă sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni acuzați de destabilizarea Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu cere UE să introducă sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni acuzați de destabilizarea Republicii Moldova

Republica Moldova a cerut, pe 20 februarie, Uniunii Europene să impună sancţiuni contra oligarhilor moldoveni acuzaţi că ajută Moscova să destabilizeze ţara. Cererea a fost înaintată de ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu, în cadrul vizitei sale de lucru la Bruxelles, Agerpres.

În timpul unei reuniuni cu omologii săi europeni, ministrul Nicu Popescu a subliniat că Republica Moldova se confruntă cu tentative de destabilizări „începând cu anul trecut”.

El le-a cerut acestora să îi plaseze pe „oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova” pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate de Cei 27.

„Trebuie să înscriem aceşti oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancţiunilor UE şi trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru pace”, a răspuns ministrul de Externe eston Urmas Reinsalu.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a susținut un briefing de presă, pe 13 februarie, în cadrul căruia a declarat că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău.

„Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul”, a declarat Sandu, în cadrul unor declarații de presă.

Ea a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: