Nicu Popescu: Moldova va păstra decizie luată în 2014 față de sancțiunile împotriva Rusiei
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu: Moldova va păstra decizie luată în 2014 față de sancțiunile împotriva Rusiei

Republica Moldova va păstra aceeași decizie luată în 2014 față de sancțiunile împotriva Rusie, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Decizia a fost luată încă din anul 2014, după anexarea Crimeei, a precizat vicepremierul în cadrul ediției de luni seară, 28 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a spus Popescu.

Ministrul de Externe a precizat că poziția țării noastre a fost formulată imediat după izbucnirea războiului, la o întâlnire a unui secretar de stat al Ministerului cu ambasadorul rus.

„Noi am spus ce credem despre acest act de război nejustificat împotriva Ucrainei”, a menționat ministrul.

Potrivit acestuia, „Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, în RM s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Rusiei. Noi menținem această linie”.

„Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a îngreuna RM în astfel de poziționări, care implică costuri”, a menționat Nicu Popescu.

Ministrul a recunoscut că au existat diferențe de opinii în ceea ce privește atitudinea Moldovei față de acțiunile Rusiei, dar poziția față de sancțiuni rămâne neschimbată.

„Noi am avut această amplitudă și diferență de limbaj în poziționarea verbală față de Rusia, dar la capitolul sancțiuni, a existat o continuitate clară în absolut toate guvernările”, a zis vicepremierul de Externe.

Totodată, Popescu a reiterat faptul că există comunicare între Republica Moldova și Federația Rusă: „Există mai multe situații legate de cetățenii noștri blocați în Federația Rusă care nu pot traversa Ucraina din motive obiective, care au nevoie de asistență pe teritoriul Rusiei și noi avem nevoie să discutăm”.

„Noi, ca stat, menținem exprimarea poziției noastre față de acțiunile Federației Ruse pe acest palier diplomatic și verbal”, a adăugat ministrul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: