redd.it

NM Espresso: ce a spus Stoianoglo despre «dosarul PSRM», de ce Interpol nu se grăbește să-l caute pe Plahotniuc și despre expediția NM prin Europa

Procuratura: «marea curățare»?

În presă a apărut o informație precum că unor procurori ai Procuraturii Anticorupție, care au gestionat dosare de rezonanță, «li se recomandă insistent să plece din sistem». Este vorba despre procurorii care s-au ocupat de dosarele «Air Moldova», proprietarul Andy`s Pizza ș.a. Procurorul general Alexandru Stoianoglo neagă acest lucru.

Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că Vitalie Busuioc, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a plecat din organele procuraturii din proprie inițiativă.

Dosarul PSRM: ce a spus Stoianoglo

Procurorul general Stoianoglo a relatat cum era investigată finanțarea Partidului Socialiștilor la Procuratura Anticorupție condusă de Viorel Morari: un plan de acțiuni nu era, însă în procesul de investigație au fost atrași 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală. În plus, două dosare au fost comasate ilegal.

Plahotniuc: Interpol nu se grăbește

Interpol a confirmat faptul că a primit solicitarea Moldovei pentru căutarea internațională a ex-liderului PDM Vladimir Plahotniuc, însă deocamdată nu l-au anunțat în căutare. Interpol a cerut documente suplimentare din partea Moldovei.

Bojkov: ce legătură este între dosarul acestuia și Loteria Națională a Moldovei

Compania «NGM Company» susține că urmărirea penală a businessmanului Vasil Bojkov, care a fost inițiată în Bulgaria, nu are nimic în comun cu afacerea de loterie din Moldova a acestuia. Bojkov este cel mai mare coproprietar al «NGM Company», care a devenit partenerul privat al întreprinderii de stat «Loteria Națională a Moldovei». În Bulgaria, Bojkov este suspectat de conducerea unei grupări criminale, escrocherie și spălare de bani.

Pentru Putin se poate: ce a hotărât Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului nu a găsit nicio încălcare în difuzarea adresării președintelui Rusiei Vladimir Putin, în noaptea de revelion, de către posturile de televiziune RTR Moldova, REN Moldova și «Primul în Moldova».

După Brexit: ce schimbări vor fi pentru cetățenii Moldovei 

Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Moldova, a vorbit despre schimbările care vor fi pentru cetățenii Moldovei cu pașapoarte românești și fără ele, după Brexit.

Subdialectul: academicienii români, despre limba moldovenească

Academia de Științe a României a îndemnat autoritățile din Moldova să renunțe la încercările de a introduce în uzul oficial termenul «limba moldovenească»: «Este o propagandă sovietică reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic», întrucât «moldoveneasca este un grai al limbii române».

Coronavirusul: ce mai e nou

În provincia chineză Hubei, în care a izbucnit focarul noului coronavirus, vor fi pedepsiți penal cei care nu doresc să se trateze și răspândesc virusul în mod intenționat.

Iar în Italia, au fost izolați 6 mii de pasageri ai unei nave de croazieră, din cauza a doi turiști din Hong Kong care sunt suspectați că ar fi infectați cu coronavirus.

Expediția cu Vova și Lena: cu autostopul prin Europa

NM lansează un nou proiect: tineri activiști din Moldova pleacă într-o călătorie prin localitățile eco din Europa. Ei vor călători cu autostopul, vor trăi folosind proiectul CouchSurfing (serviciu de ospitalitate internațional gratuit pentru călători, bazat pe internet) și vor evita plasticul de unică folosință. Vor povesti despre tot ce vor vedea și vor auzi în notițe de călătorie și video-uri, pe site-ul NM.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 31 ianuarie:

  • Compania IData va comunica, într-o conferință de presă, despre rezultatele sondajului de opinie «Barometrul electoral 2020»: noile alegeri în Circumscripția Hâncești, alegerile președintelui și eventualele alegeri parlamentare anticipate.
  • Centrul de Resurse Juridice va organiza o conferință de presă în care va relata despre situația privind dosarele de la CEDO împotriva Moldovei.
  • Art-Labirint și alte câteva organizații vor desfășura o acțiune în fața guvernului, protestând împotriva hotărârii Ministerului Culturii de a le evacua din clădirea Muzeului Zemstvei.
  • La Agenția de Investiții va avea loc întrevederea Winet, dedicată inovațiilor în vinificație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: