NM Espresso: cu cine s-a întâlnit Sandu la Paris, la ce-i trebuie Moldovei CSI și de ce ar putea fi demis Stoianolgo
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cu cine s-a întâlnit Sandu la Paris, la ce-i trebuie Moldovei CSI și de ce ar putea fi demis Stoianolgo

Moldova și UE

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere la Paris cu președintele Franței Emmanuel Macron și cu președintele Senatului Gérard Larcher. Ei au discutat despre evenimentele din regiune, impactul războiului din Ucraina asupra Moldovei și chestiuni ce țin de cooperarea bilaterală. Larcher a menționat „hotărârea fermă a Moldovei de a-și continua calea de apropiere de Uniunea Europeană”.

Sandu a mai discutat cu Macron despre posibilitatea confiscării imobilelor lui Vladimir Plahotniuc din Franța.

Moldova și CSI

Autoritățile Moldovei au început să vorbească despre retragerea din CSI. Nu intenționează să se grăbească în acest sens, dar „nu văd sensul” participării în activitatea structurilor din cadrul  Comunității. NM a clarificat în articolul «СНГ без ручки» („CSI fără mâner”), ce oferă Moldovei calitatea de membru al CSI și care ar putea fi consecințele retragerii din această organizație.

Stoianoglo

Se apropie de final evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, care durează de o jumătate de an. Comisia l-a apreciat pe Stoianoglo cu o notă nesatisfăcătoare, ceea ce ar putea servi drept temei pentru demiterea acestuia. NM a analizat în articolul «За что могут уволить Стояногло» („Pentru ce ar putea fi demis Stoianoglo”), care sunt concluziile comisiei și de ce Stoianoglo nu este de acord cu acestea.

Protestele

Partidul Socialiștilor a organizat vineri un protest lângă Ministerul Agriculturii. Iar comuniștii și partidul „Șor” au protestat lângă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Și unii, și alții și-au exprimat indignarea în legătură cu creșterea record a prețurilor în țara noastră și au cerut demisia guvernului.

În replică, cei de la PAS au sugerat opoziției să nu acuze guvernarea actuală de creșterea prețurilor, ci să exprime un protest în legătură cu aceasta președintelui Rusiei Vladimir Putin, care „a provocat războiul sângeros în Ucraina”.

Războiul

Iulia, o femeie din Odessa, nu s-a hotărât imediat să fugă din calea războiului, iar atunci când s-a decis, a ales Moldova. Și nu doar pentru că este aproape. Istoria sa este una deosebită: are statut de HIV-pozitiv, trebuie să ia pastile cu regularitate. Din articolul «Бежать от войны с ВИЧ» („Să fugi cu HIV din calea războiului”) aflați despre terapia ARV în Moldova, viața pe valize și credința în revenirea acasă.

Leul

De la începutul anului curent, cursul leului față de dolarul american a scăzut cu aproape 8% și a constituit 19,15 lei pentru un dolar. NM a analizat în articolul «Курс доллара в Молдове превысил 19 леев» („Cursul dolarului în Moldova a depășit 19 lei”), care sunt cauzele deprecierii leului față de dolar și ce se va întâmpla în continuare cu moneda națională.

Transoil

Cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova, grupul de companii Transoil a contestat în instanță decizia autorităților de a readuce TVA pentru exportul uleiului de floarea soarelui. Cei de la Transoil au declarat că această decizie va duce la creșterea prețurilor și „va lovi în companie și în securitatea alimentară a țării”.

Național

Vineri a început să fie construit un gard în jurul hotelului Național din Chișinău. A apărut o informație precum că hotelul urmează să fie demolat. Cei din cadrul companiei, care efectuează lucrările de pregătire, au dat asigurări că există toate actele permisive pentru demolare. Iar cei de la primărie au comunicat că termenul autorizației de demolare a edificiului a expirat de mult. La rândul lor, polițiștii au spus că gardul este instalat pentru a bloca intrarea în hotel a adolescenților fără adăpost.

Mai târziu, primarul Ion Ceban i-a retras companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului trecut. Autorizația a fost retrasă din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Ce s-a întâmplat de curând lângă hotelul Național – aflați din stream-ul NM.

OMS

OMS a convocat o ședință extraordinară din cauza „focarului” de variolă a maimuței. Până acum, s-au înregistrat 37 de cazuri în toată lumea. Potrivit specialiștilor, această boală decurge într-o formă ușoară la oameni și nu se transmite de la o persoană la alta.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: