publika.md

NM Espresso: cum a răspuns Tiraspolul la interdicția Chișinăului, cine a cerut intentarea unui dosar împotriva lui Dodon și se vor scumpi oare gazele

Chișinău — Tiraspol: auto, interdicție, pace?

Tiraspolul a decis să răspundă cu aceeași monedă la interdicția de a trece frontiera introdusă de Chișinău pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Și din 24 ianuarie, au interzis autovehiculelor cu numere moldovenești să treacă segmentul nistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Chișinăul a răspuns că «va analiza chestiunea» și apoi va lua o decizie. Șeful Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch a îndemnat părțile să dea dovadă de responsabilitate.

Iar președintele Igor Dodon a vorbit despre aceasta la telefon cu liderul Transnistriei, Vladim Krasnoselski. Și a anunțat că ei au convenit asupra identificării «unei decizii urgente a problemei pentru a evita criza».

Între timp, Tiraspolul a anunțat că Dodon a promis anularea interdicției din partea Chișinăului. Dacă așa și va fi, Transnistria nu va introduce măsuri de răspuns, au declarat cei de la Tiraspol.

Prețuri și tarife: benzină, gaze, microbuze

Prețurile la benzină și motorină în Moldova au crescut pentru a doua oară de la începutul anului. ANRE a motivat cea de-a doua scumpire prin majorarea de la 1 ianuarie a accizelor la carburanți. Și a menționat că prețurile mondiale la carburanți au crescut nesemnificativ. Experții susțin că prețurile la benzină și motorină în Moldova vor continua să se majoreze.

NM a constatat că tarifele la gaze ar trebui să fie majorate cu 70% pentru a acoperi pierderile de miliarde ale «Moldovagaz», acumulate timp de patru ani din cauza înghețării tarifului. NM a analizat, cum intenționează să soluționeze această problemă ANRE și «Moldovagaz» și când și cu cât ar putea crește tarifele.

În schimb, președintele Dodon a dat asigurări că prețul călătoriei cu microbuzele din capitală nu se va schimba. «Am vorbit cu primarul de Chișinău. Nu va fi nicio majorare a tarifului în transportul din Chișinău». Dacă vă mai amintiți, proprietarii microbuzelor din capitală au cerut majorarea tarifului pentru o călătorie de la 3 până la 6 lei.

Președintele: opoziția cere raportul despre Maldive

Partidul DA a pregătit un demers către Procuratura Generală în care cere intentarea unui dosar penal împotriva președintelui Dodon pentru corupție și îmbogățire ilicită. Motiv pentru acest demers este informația apărută în presă despre unde și cum s-a ordihnit Dodon și familia sa în ultimii ani.

Procurorii: demisii, arestări

Procurorul Lilian Bacalîm, care activează la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a decis să-și dea demisia din sistemul procuraturii. El a gestionat dosarul despre atentatul asupra bancherului Gherman Gorbunțov, în care Renato Usatîi figura în calitate de bănuit, precum și dosarul activistului Pavel Grigorciuc.

Procurorii au cerut prelungirea termenului de arest preventiv pentru Viorel Morari, care anterior a condus Procuratura Anticorupție. Ei și-au motivat cererea prin gravitatea infracțiunilor de care este învinuit Morari.

Corupția: oare unde nu este?

Conform datelor Centrului Național Antiorupție, cea mai coruptă instituție a statului în anul 2019 a fost MAI. Aceasta este urmată de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, primăriile și Vama.

Chișinăul: cercul sau semafoarele

Semafoare în locul «cercului» de la intersecția străzilor Alecu Russo, Bogdan Voievod, Kiev și bulevardul Moscovei din capitală ar putea să apară deja în luna mai. Cei de la primărie afirmă că această schimbare va crește capacitatea de circulație și va reduce ambuteiajele înainte de intersecție. NM a analizat dacă așa va fi.

Totaluri: Dodon, Plahotniuc și toți-toți-toți

Ca de obicei, în ziua de vineri, NM face totalurile politice ale săptămânii, relatând cât mai concis posibil despre principalele evenimente politice din Moldova. Noul spot video cu durata de două minute al acestor totaluri este «Кто накажет Плахотнюка? Кто победит Додона? Кто сделает Унирю?» («Cine îl va pedepsi pe Plahotniuc? Cine îl va învinge pe Dodon? Cine va înfăptui Unirea?»).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: