«Primul câine al Moldovei»
Moldova a ajuns în atenția presei mondiale datorită lui Codruț, câinele adoptat de Președinție, care a devenit celebru peste noapte. După incidentul de joi, când necuvântătorul copleșit de numărul mare de oameni din jur l-a mușcat pe președintele Austriei care s-a aplecat să îl mângâie, jurnaliști din mai multe țări au publicat știri despre incident. NM a adunat o sinteză a titlurilor din presă. Despre cele întâmplate s-a scris chiar și în Grecia, Turcia și Indonezia.
Redacția NM nu a reușit să afle ce crede Codruț despre cele întâmplate, însă președintele Austriei, cunoscut pentru dragostea sa față de câini, a dat asigurări că el nu este supărat. «Este începutul unei prietenii frumoase», a declarat Alexander van der Bellen într-un video înregistrat a doua zi. Acesta i-a dăruit și o jucărie lui Codruț, pe care i-a transmis-o prin Maia Sandu.
Turul doi al alegerilor
Duminică, 19 noiembrie, în Moldova va avea loc turul doi al alegerilor locale.
Președintele, prim-ministrul, speakerul parlamentului, deputații și miniștrii fac agitație electorală activă pentru candidații PAS. Asta cu toate că în Codul Electoral este stipulat că este interzisă utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Problema este că în legislație nu se precizează ce anume poate fi considerat resursă administrativă. Detalii în analiza NM.
Curtea de Apel Bălți a menținut decizia primei instanțe, privind excluderea Arinei Corșicova din cursa pentru șefia municipiului. Sergiu Burlacu, fost candidat al PLDM la această funcție, care a acumulat nici 3% din voturi în primul tur, a îndemnat locuitorii orașului Bălți să boicoteze scrutinul, întrucât niciunul dintre candidați nu ar merita să devină primar. În turul doi se vor confrunta candidatul PSRM și cel al formațiunii «Partidul Nostru».
O nouă tentativă de corupere a alegătorilor a ajuns în atenția poliției. De această dată, s-a întâmplat în Găgăuzia, unde o femeie a anunțat oamenii legii că i s-au propus €50 pentru a susține un anumit candidat.
Despre întâlniri și vizite
Proaspăt numit în funcția de ministru de Externe al Marii Britanii, David Cameron a întreprins o vizită-surpriză la Chișinău. El s-a întâlnit cu președinta țării Maia Sandu, cu care a discutat despre securitatea din regiune, colaborare bilaterală și lupta cu corupția. Cu vicepremierul Nicu Popescu, acesta a discutat despre posibilitatea semnării unui acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, dar și despre reducerea tarifelor pentru roaming.
Între timp, primarul reales al Chișinăului Ion Ceban a plecat într-o vizită la București, unde s-a întâlnit cu premierul român Marcel Ciolacu. Potrivit presei române, vizita a fost una neoficială și cei doi oficiali nu au făcut declarații pentru presă. Anterior, liderul formațiunii «Partidul Nostru» Renato Usatîi a declarat public că s-ar pregăti o coaliție între MAN-ul fondat de Ceban și PSDE, în trecut PDM, partid-partener al PSD-ului din România, condus de Ciolacu.
Noi proiecte și comentarii
Fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat despre fondarea organizației «Parteneriate pentru Noua Economie», împreună cu fostul ministru al justiției Sergiu Litvinenco și comentatorul politic Victor Ciobanu. Organizația va fi o platformă pentru mobilizarea oamenilor și elaborarea soluțiilor pentru o economie moldovenească puternică, a precizat Gavrilița, adăugând că platforma va reuni experți și practicieni din toate sferele, din țară și de peste hotare.
Irina Vlah i-a dat replica deputatului PAS Radu Marian, care a declarat că noul proiectul al ex-bașcanei Găgăuziei este «Platforma Kremlin». Vlah a menționat că «Marian și-a arătat nivelul de educație».
Între timp, NM a analizat esența noului proiect anunțat de Irina Vlah. Doctorul în științe politice Angela Colațchi consideră că fondarea «Platformei Moldova» este doar un început, iar Vlah ar planifica să adune în jurul său opoziția, înainte de alegerile prezidențiale din anul 2024. În același timp, experta consideră că persoanele care se consideră «pro-europene» puțin probabil că și-ar da votul pentru Irina Vlah, chiar dacă vor fi dezamăgite de Maia Sandu și PAS. Iar politologul Ion Tăbârță este de părere că într-adevăr «Platforma Moldova» face parte din strategia Kremlinului. Detalii în materialul «Platforma Vlah».
Justiție
Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat-o din funcție pe procurorul anticorupție Mirandolina Sușițcaia. Aceasta este investigată penal pentru îmbogățire ilicită.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului bate alarma: în apropierea satului Colibași din raionul Cahul au fost tăiați ilegal 257 de copaci de salcie.
Situația demografică: lipsă de bărbați în Moldova
Expertul economic Veaceslav Ioniță a efectuat o analiză demografică și a constatat că numărul de bărbați în Moldova este la cel mai jos nivel din ultimii 50 de ani. În Moldova sunt doar 1,187 mln bărbați (47,3%). Numărul de femei este de 1,325 mln (52,7%). Datele mai arată că în 735 de localități din Moldova numărul femeilor este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților. Expertul explică fenomenul prin faptul că bărbații trăiesc în medie mai puțin decât femeile. De asemenea, mulți dintre bărbați emigrează.
Cultură
Consiliul Audiovizualului a refuzat prelungirea licenței de emisie a postului TV8 pentru nerespectarea conceptului de programe. Eugeniu Rîbca, membru CA, a subliniat faptul că postul de televiziune poate activa în continuare până în 2024 — când expiră actuala licență de emisie. Directorul de programe al televizunii, Sergiu Niculiță, a explicat că CA a refuzat să prelungească licența de emisie a postului TV din cauza nerespectării procentul de realizare a emisiunilor culturale. Totodată, reprezentanții TV8 au anunțat că vor depune cerere pentru o nouă licență de emisie. Cererea pentru acordarea noii licențe urmează a fi examinată de Consiliul Audiovizualului în termen de 30 de zile.
Apropo de cultură, Ministerul a anunțat că timp de un an de la lansarea programului «Voucher cultural», aproape 3000 de tineri au beneficiat de acesta. Cheltuielile se ridică la 2,5 mln lei.
Sport
La Chișinău s-a jucat meciul Moldova-Albania, care s-a încheiat cu scorul de egalitate 1:1, ceea ce păstrează pentru țara noastră șanse teoretice de calificare la Euro 2024. În tribune au fost inclusiv președinta Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, ministrul Educației Dan Perciun și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.