NM Espresso: cum CC a rezolvat problema limbii ruse, ce fel de 50 mii trebuie să-i plătească Șor lui Sandu și pe cine a învinuit primarul de Chișinău de șantaj
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum CC a rezolvat problema limbii ruse, ce fel de 50 mii trebuie să-i plătească Șor lui Sandu și pe cine a învinuit primarul de Chișinău de șantaj

Coronavirus: starea de lucruri

670 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 33 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 2632 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a crescut până la 154 788. S-au vindecat 145 168 de persoane, 3315 au decedat (16 – în ultimele 24 de ore). 6305 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 228 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 32 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Vaccinuri și imunizare

Ungaria este prima țară din UE care a înregistrat și a permis oficial vaccinul rusesc împotriva coronavirusului „Sputnik V”.

Iar NM a discutat despre vaccinuri și vaccinări cu șeful oficiului OMS în Moldova. El a comunicat într-un interviu pentru NM dacă ar trebui să se imunizeze cei carhttps://newsmaker.md/rus/novosti/immunizatsionnye-zaytsy-podvergayut-risku-i-sebya-i-drugih-intervyu-nm-s-glavoy-voz-v-moldove-o-vaktsinah-karantine-i-vremennoy-peredyshke/e s-au vindecat deja, ce-ar însemna reducerea numărului de îmbolnăviri în Moldova și pe care mal al Nistrului sunt astăzi mai mari riscurile epidemiologice.

Sandu: activități prezidențiale

Președinta Maia Sandu a discutat cu premierul interimar Aurel Ciocoi despre situația din țară și despre sarcinile prioritare ale guvernului provizoriu. În opinia lui Sandu, cele mai importante dintre acestea sunt obținerea cât mai curând posibil a vaccinului împotriva coronavirusului și îndeplinirea condițiilor pentru ca Moldova să poată beneficia de asistența financiară din partea UE.

De asemenea, Sandu a avut o întrevedere cu Dereck Hogan, Ambasadorul SUA. Ea a spus că a discutat cu diplomatul despre situația politică din Moldova, criza economică, precum și despre reluarea finanțării externe.

În același timp, Maia Sandu a numit un nou consilier prezidențial – pentru apărare și securitate națională. În această funcție a fost numită Ana Revenco, directorul executiv al organizației „La Strada”. Sandu a numit-o și în funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Sandu vs Șor

Maia Sandu a câștigat procesul împotriva deputatului fugar Ilan Șor. Instanța a constatat că este falsă declarația acestuia precum că în timp ce era ministru în guvernul lui Vladimir Filat, Sandu primea de la acesta „bani în plicuri, ca supliment la salariu”. Instanța l-a obligat pe Șor să-i prezinte lui Sandu scuze publice și să-i plătească prejudicii morale de 50 mii de lei.

Șor a declarat că va contesta această decizie a instanței și că el dispune de dovezi care „vor apărea la momentul potrivit”.

CC și limbile

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Moldovei, pe care parlamentul a adoptat-o în luna decembrie anul trecut. În opinia CC, limba rusă nu poate avea statut de limbă de stat, pentru că aceasta contravine Constituției și structurii naționale a populației. Pentru a argumenta ultima teză, CC a studiat structura populației Moldovei conform principiului limbii materne.

PSRM a declarat că decizia CC este motivată politic. Socialiștii au menționat că această hotărâre „întoarce țara în atmosfera urii interetnice” și se va răsfrânge negativ asupra reglementării transnistrene.

Cazul „Vento”

Igor Borș, coproprietarul rețelei de benzinării „Vento”, consideră că dosarul penal care a fost deschis împotriva sa în anul 2018 a fost un atac raider. În cadrul unei conferințe de presă din 21 ianuarie, el a comunicat, cum s-au făcut tentative de a-i prelua afacerea, cum au fost percheziționați copiii săi în vârstă de 11 ani atunci când aceștia au venit să se întâlnească cu el la închisoare și de ce „Morari minte”.

Chișinău și locuințele

Numărul tranzacțiilor imobiliare în Chișinău a crescut considerabil în ultimul timp, iar locuințele iarăși au început să se scumpească. Cererea a crescut și datorită accesibilității creditelor ipotecare. În articolul «Ипотека, белый вариант, вторичное жилье» („Ipotecă, varianta albă, locuințe secundare”), NM a relatat, cum poți să cumperi o locuință în Chișinău și să nu dai de necaz.

Chișinău și deșeurile

Conducerea stației de sortare a deșeurilor „ABS Recycling” din Chișinău a declarat că întreprinderea se închide, pentru că este în prag de faliment din lipsă de susținere din partea autorităților locale. Ion Ceban, primarul de Chișinău, a spus că această declarație este un șantaj: „Dacă ar fi fost nerentabil, nu s-ar fi ocupat de aceasta ani în șir”. Totodată, Ceban a spus că este dispus să discute despre această situație cu administrația stației.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 ianuarie

  • Consiliul Audiovizualului și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se vor întruni în ședințe.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: