NM Espresso: de ce noul parlament a lucrat doar o oră, cum socialiștii „s-au ars” cu „tronul” pentru Sandu și despre ce îi este rușine să vorbească primarului de Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce noul parlament a lucrat doar o oră, cum socialiștii „s-au ars” cu „tronul” pentru Sandu și despre ce îi este rușine să vorbească primarului de Chișinău

Nouă guvernare

Prima ședință a noului parlament, în cadrul căreia urmau să fie aleși președintele și vicepreședinții legislativului, a avut loc la Chișinău, la 26 iulie. După discursul președintelui Curții Constituționale Domnica Manole și cel al șefului statului Maia Sandu, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au propus să se ia o pauză și să se revină la ședință joi, 29 iulie. Deputații partidului de la guvernare au aprobat propria propunere.

Socialiștii au acuzat PAS că aceștia refuză să lucreze, iar cei de la PAS au declarat că ei respectă regulamentul.

Igor Grosu, președintele interimar al PAS, a declarat mai târziu, în cadrul unui briefing, că socialiștii au știut că urmează să fie anunțată o pauză și că aceștia au fost de acord, dar s-au răzgândit în ultimul moment.

Angela Colațchi, doctor în politologie, a menționat într-un comentariu pentru NM că „până nu vor fi create fracțiunile, nu pot fi inițiate consultările cu președintele privind formarea guvernului”.

„Înseamnă că, probabil, cei de la PAS încă nu au convenit în privința tuturor candidaților”, consideră ea și subliniază că, de facto, fracțiunile există deja, iar formarea acestora este o simplă formalitate.

Din prima zi de activitate a noului parlament, nu s-a trecut fără curiozități. Deputații socialiști, iar după ei, și presa controlată de aceștia au distribuit o informație precum că președintele Maia Sandu ar fi venit la ședință cu propriul fotoliu, numindu-l „tron”. De fapt, acest fotoliu este oferit în mod tradițional președintelui țării în parlament, conform protocolului. Anterior, de același fotoliu au beneficiat și alți foști președinți – Igor Dodon și Nicolae Timofti.

Coronavirus și imunizarea

89 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri s-au depistat în stânga Nistrului – 23 de persoane, Cahul – 12 persoane, Chișinău – 7 persoane, Căușeni și Orhei – câte cinci persoane. Totodată, trei cazuri s-au înregistrat în rândul lucrătorilor medicali.

Un punct de vaccinare împotriva coronavirusului a fost deschis la Aeroportul Chișinău. Doritorii se pot imuniza cu Pfizer, Johnson&Johnson sau AstraZeneca, de la ora 8:00 până la ora 20:00.

Transnistria și Departamentul de Stat al SUA

Cei de la Departamentul de Stat al SUA condamnă procesele judiciare împotriva lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi. În Transnistria, aceștia au fost condamnați în baza articolului „insultarea” liderului regiunii, Vadim Krasnoselski. „Exprimarea unei opinii nu este o infracțiune”, se menționează în declarația biroului Departamentului de Stat al SUA.

Chișinău și problemele urbei

Ion Ceban, primarul de Chișinău, a comunicat într-un interviu pentru NM, dacă hotelul „Național” a fost un obstacol în interacțiunea sa cu fostul viceprimar, cum funcționează primăria după controversatele concedieri și de ce primarul nu poate primi niciun document privind construcțiile problematice din Chișinău.

Primăria municipiului Chișinău intenționează să organizeze în luna septembrie curent o întrevedere de lucru cu dezvoltatorii imobiliari, consilierii municipali și reprezentanții direcției arhitectură. Potrivit afirmațiilor primarului de Chișinău, între dezvoltatorii imobiliari și administrația locală din capitală există un conflict. Edilul a precizat că dezvoltatorii sunt nemulțumiți de faptul că în ultimul timp, s-au acordat mult mai puține autorizații pentru construcții, iar aprobarea planurilor zonale este tărăgănată de către consiliul municipal.

Carburanții și prețurile

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au elaborat un set de amendamente la legea cu privire la produsele petroliere, care prevăd reglementarea prețurilor doar la benzina AI-95 și motorină. Amendamentele urmează să fie discutate în cadrul unor consultări publice din această săptămână.

O nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți a fost introdusă în Moldova începând cu 1 iulie. Aceasta prevede limitarea marjei la comercializarea cu ridicata pentru companiile petroliere, care a fost stabilită de ANRE. După aceasta, câteva rețele de benzinării au anulat sistemul de reduceri, iar la altele, au dispărut periodic carburanții.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 27 iulie

  • Curtea de Conturi, Curtea Constituțională și Consiliul Municipal Chișinău se vor întruni în ședințe
  • Reprezentanții Ministerului Sănătății vor susține o conferință de presă în cadrul căreia vor comunica informații privind desfășurarea procesului de imunizare
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: