Memoria istorică
Ședința Parlamentului din 4 iulie a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor celui de-al doilea val de deportări staliniste. În acest sens, a luat cuvântul o deputată din partidul de guvernământ PAS, Valentina Ghețu, părinții căreia au fost deportați, iar ea însăși s-a născut în Siberia. «Am câteva întrebări pentru cei cărora le este dor de regimul sovietic.
«Ar vrea cineva din voi să fie deportat în vagoane pentru vite în plină arșiță, fără apă și mâncare? Ar vrea cineva să ajungă acolo unde nu-l așteaptă nimeni? Ar vrea cineva să îndure frigul de −30..-50 grade la tăiat păduri fiind flămânzi și dezbrăcați? Ar vrea cineva să fie stigmatizat drept fascist sau chiabur? Ar dori cineva să i se interzică să vorbească în limba lui maternă, iar părinții și buneii lui să fie executați pentru faptul că muncesc cinstit? Sau să fie chemat la KGB pentru faptul că poartă un tricou cu imaginea unui artist cu renume mondial?», a întrebat Ghețu și a făcut apel la toți cetățenii Moldovei să se unească pentru viitorul european al țării.
Deciziile Parlamentului
Parlamentul a ratificat acordul privind participarea Moldovei la programul de ocupare a forței de muncă și inovații sociale (EaSI) al Fondului Social European (ESF+). Bugetul său pentru perioada 2021-2027 este de 762 de milioane EUR. Programul vizează crearea de noi locuri de muncă, îmbunătățirea condițiilor de muncă și combaterea excluziunii sociale și a sărăciei.
Deputații au aprobat în primă lectură modificări la bugetul de stat pentru anul 2024. După ajustarea veniturilor și cheltuielilor, deficitul bugetar va crește cu peste un miliard de lei — de la 15,5 miliarde la 16,7 miliarde lei. Bugetul a fost ajustat din cauza «modificărilor privind prognoza indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat pentru primele cinci luni ale acestui an», au explicat surse parlamentare.
De asemenea, în primă lectură, deputații au adoptat un proiect de lege privind egalitatea de gen la locul de muncă. Potrivit acesteia, în companii și organizații ar putea să apară angajați responsabili pentru accesul egal al bărbaților și femeilor la bunuri și servicii.
Deputații au desemnat un nou membru al Curții de Conturi — Natalia Trofim.
Sănătate
Președinta Maia Sandu a discutat cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, problemele îmbunătățirii calității serviciilor medicale, construcția de farmacii în localitățile rurale și despre faptul că populația cunoaște prea puțin despre medicamentele compensate. Sandu a făcut apel la promovarea sistemului electronic eRețeta, datorită căruia pacienții cu boli cronice pot primi medicamente compensate fără a sta la coadă.
Transnistria
Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a vizitat peretele de cățărat din Bender, construit cu suportul financiar al Uniunii Europene. Mazeiks a menționat că obiectivul este conceput pentru a reuni locuitorii celor două maluri ale Nistrului.
Tiraspolul, între timp, a criticat rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE. rmn a numit rezoluția «un exemplu de manual de propagandă și deprofesionalizare» și a promis că va ajusta abordările de comunicare cu AP OSCE și alte structuri.
În rezoluția finală a Adunării Parlamentare a OSCE desfășurată la București, un întreg capitol este dedicat Transnistriei. Citiți despre cum statutul nereglementat al Transnistriei produce încălcări ale drepturilor omului și la înăsprirea mecanismelor represive și de ce nu mai funcționează formatul «5+2» în materialul NM.
În jurul lui Șor
Comisia Electorală Centrală (CEC) a descoperit încălcări în activitățile partidului Șansă asociat cu Șor. Acum, se va încerca prin judecată excluderea formațiunii din scrutinul prezidențial și de la participarea în referendum.
Deputații din opoziție, suspendați temporar de la ședințele în plen ale Parlamentului, asociați cu Șor, au făcut din nou scandal. Ei au scandat «Jos Sandu», împiedicându-l pe Președintele Parlamentului, Igor Grosu, să comunice cu jurnaliștii și au încercat să cheme poliția în Parlament.
Între timp, poliția a inițiat un proces penal împotriva liderului partidului Șansă, Alexei Lungu, acuzat de huliganism.
Avia
Compania aeriană FlyOne a interzis transportul a peste 3 mii de euro în numerar pe zborul Erevan-Chișinău. Persoanele cărora li s-a interzis intrarea în Moldova sau care sunt recunoscute ca persona non grata în Moldova nu li se va permite, de asemenea, urcarea la bord, iar banii plătiți pentru bilet nu li se vor returna. Anterior, autoritățile au raportat că astfel de zboruri au fost folosite de persoane din anturajul lui Șor pentru a aduce bani în Republica Moldova cu scopul de a destabiliza situația din țară.
Iar compania aeriană low-cost maghiară Wizz Air va lansa trei zboruri noi din Chișinău: către Viena, Varșovia și Abu Dhabi.
Bac-ul
Rezultatele finale la examenele de BAC au fost anunțate. Potrivit Ministerului Educației, candidații le-au făcut față mai bine decât în 2023.
Patrimoniu
Desertul moldovenesc Babă neagră ar putea fi inclus pe lista UNESCOa patrimoniului cultural imaterial. Adevărat, acesta nu este un proces rapid și poate dura aproximativ doi ani.
Chișinăul a fost inclus în clasamentul celor mai scumpe 92 de orașe din Europa. Capitala Moldovei se află pe locul 79 a clasamentului între Sarajevo bosniac și Skopje macedonean. Primele două locuri în clasament au revenit orașelor elvețiene Geneva și Zurich.
Sport
Sportivii Dimitrian Bezede, Andrian Mardare și Serghei Marghiev au fost incluși în echipa olimpică a Moldovei, care va merge în această vară la Jocurile Olimpice de vară de la Paris.