NM Espresso: despre 250 milioane de euro pentru Moldova, adresarea lui Vlah către Parlamentul European și despre „conservele lui Plahotniuc”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre 250 milioane de euro pentru Moldova, adresarea lui Vlah către Parlamentul European și despre „conservele lui Plahotniuc”

Moldova – UE: „Suntem o familie”

 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, au venit ieri în Moldova. Acestea au fost întâmpinate noaptea, la aeroport, de alaiul permanent al simpatizanților „Șor”, iar dimineață deja, Ursula von der Leyen, după cum se vede din imagini, a avut o întâlnire foarte caldă cu președintele țării, despre care șefa statului și președintele Comisiei Europene au vorbit într-o conferință de presă comună.

 

Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru tot sprijinul acordat Moldovei și a vorbit despre problemele noastre. Și apropo, referindu-se la criza energetică, Sandu a subliniat faptul că decizia „Gazprom” de a reduce volumele de gaze naturale livrate Moldovei este una politică și nu comercială (anterior, reprezentantul MAE al FR Zaharova a declarat contrariul).  

Șefa Parlamentului European a remarcat încă o dată „inima nemaipomenit de mare a locuitorilor Moldovei” și a vorbit despre sprijinul suplimentar – „pentru că suntem o familie și familia se unește în vremuri grele”. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2023, Moldova va primi 200 milioane de euro din partea UE (100 milioane – grant, 100 milioane – credit), care vor fi alocate pentru acoperirea cheltuielilor privind achiziția de gaze naturale. UE va mai oferi 50 milioane de euro sprijin bugetar suplimentar pentru compensații cetățenilor cu venituri mici.  

În același timp, Comisia Europeană a propus un nou „Plan de acțiuni” pentru creșterea mobilității forțelor armate europene care include consolidarea cooperării cu NATO și partenerii, inclusiv Moldova. Acest plan va oferi forțelor armate europene posibilitatea să reacționeze mai bine, mai rapid și la o scară suficientă la crizele care apar la frontierele externe ale UE și dincolo de acestea.

 

Iar în dimineața de astăzi, Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, va avea o întrevedere cu președintele Moldovei și va ține un discurs în fața deputaților parlamentului. De notat că Parlamentul European a aprobat deja acordul Uniunii Europene cu Moldova și Ucraina pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri. Iar bașcanul Găgăuziei, Vlah – prin coincidență – s-a adresat către Parlamentul European în privința autorităților centrale care, susține ea, „ignoră” și „marginalizează” reprezentanții autonomiei și, desigur, a amintit despre cunoscuta vizită a lui Sandu în Găgăuzia, la începutul lunii septembrie.

 

Parlament: canale de Telegram, ai noștri în Ucraina și LGBT 

Deputații parlamentului s-au întrunit ieri într-o nouă ședință și, desigur, subiectele principale ale discuțiilor au fost așa-numita „conversație privată a lui Litvinenco” și campania „Copiii LGBT în școala ta”.  

Deputații din fracțiunea PCRM-PSRM au cerut audierea lui Litvinenco, „pentru că cele întâmplate compromit reforma justiției și statul de drept”, însă inițiativa acestora nu a acumulat numărul suficient de voturi. Ba mai mult, aceștia au cerut demisia ministrului și, „dacă aceasta nu se va întâmpla, îi vor înainta moțiune de cenzură”. Apropo, și internauții au vorbit despre „conversația lui Litvinenco”, pe rețelele de socializare. Se pare că mulți dintre ei cu citit-o integral (spoiler: și nu au găsit nimic interesant).

 

Deputații au vorbit și despre campania „Copiii LGBT în școala ta”. Deputatul socialist Albu a menționat că are trei copii și a declarat că această campanie nu este altceva decât „pregătirea terenului pentru promovarea în școli a așa-zisei diversități”, de aceea a propus să fie invitat în parlament ministrul educației Topală. Dar nici această propunere nu a fost susținută de deputați. Ba mai mult, deputatul PAS Nicolaescu-Onofrei a amintit că Ministerul Educației nu are nicio atribuție în ce privește această campanie.

 

Cei din parlament și-au amintit și despre militarii din Moldova care luptă de partea Ucrainei. Liderul comuniștilor Voronin a întrebat, care e statutul acestora și cine i-a trimis încolo. În replică, speakerul parlamentului a spus că organele de drept ar trebui să se ocupe de cei care luptă de partea agresorului și le-a urat militarilor moldoveni „să revină acasă sănătoși, cu victoria Ucrainei”.

 

„Conservele” lui Plahotniuc

 

Curtea de Apel Chișinău a decis ieri să-l lase în penitenciarul nr. 13 pe fostul deputat Andronachi, apropiatul oligarhului fugar Plahotniuc. Reamintim că acestuia i-au fost înaintate acuzații în dosarul despre furtul miliardului încă în anul 2021.

 

Și fostul procuror general din perioada lui Plahotniuc, Harunjen a amintit despre sine. Anume acesta „a investigat” furtul miliardului și chiar după publicarea raportului Kroll 2, în care Plahotniuc a fost numit unul dintre beneficiarii principali, a declarat că informația din raport este falsă, iar investigația instituției sale este „pe drumul cel bun”. Harunjen s-a adresat către Sandu cu rugămintea de a anula decretul lui Dodon și de a-l restabili în funcție. Șefa statului a răspuns (în mod previzibil) că „cei care au servit regimurile corupte nu au șanse de a reveni în sistem”.

 

Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi

 

  Președintele Moldovei, Maia Sandu va avea o întrevedere cu Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. La ora 8:50, acestea vor susține o conferință de presă comună.

  La ora 9:25, va începe ședința parlamentului, în cadrul căreia șefa Parlamentului European va susține un discurs.

  La ora 10:00, ANRE se va convoca într-o nouă ședință, la care va examina tarifele la furnizarea energiei electrice de către operatorii Premier Energy și FEE Nord, precum și tarifele la energia termică în Orhei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: