NM Espresso: despre ce au discutat Sandu și Kozak, cum s-a apucat PAS de justiție și cine a mai demisionat
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre ce au discutat Sandu și Kozak, cum s-a apucat PAS de justiție și cine a mai demisionat

Sandu și Kozak

În seara de miercuri, Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei, a venit într-o vizită oficială la Chișinău. De la aeroport, acesta a mers la sediul administrației președintelui (foto), unde a avut o întrevedere cu Maia Sandu, cu ministrul afacerilor externe și cu vicepremierul pentru reintegrare.

Jurnaliștii au așteptat timp de două ore, când participanții la întrevedere vor veni și vor comunica despre rezultatele discuțiilor. Însă în fața jurnaliștilor a venit doar Kozak. Acesta a spus că a discutat cu Sandu chestiuni ce țin de Transnistria și nimicirea munițiilor, comerțul fără taxe și eliminarea restricțiilor, precum și „problema gazelor”. Potrivit afirmațiilor lui Kozak, discuția a fost una „constructivă și binevoitoare”.

Întrebat, când ar putea avea loc o întrevedere a lui Sandu cu Putin, Kozak a răspuns evaziv: „Dacă vom ajunge la un acord în aceste chestiuni, întrevederea președinților va avea loc neapărat”.

PAS și CNA

Fracțiunea PAS a înaintat un pachet de inițiative legislative pe care parlamentul le va examina la 13 august, la prima ședință a sesiunii extraordinare. O jumătate din aceste proiecte de legi vizează sistemul justiției. Printre altele, PAS a propus să fie modificată procedura de numire a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA). În opinia PAS, directorul CNA nu ar trebui să fie ales în bază de concurs, deoarece concursurile „nu se soldează întotdeauna cu rezultatele dorite”.

Cei de la PSRM au numit această inițiativă „foarte periculoasă” și au cerut ca proiectul să fie expediat Comisiei de la Veneția, pentru expertiză.

PAS și procurorul general

Și Sergiu Litvinenco, noul ministru al justiției, membru PAS, a înaintat o inițiativă. Dacă proiectul de lege al acestuia va fi aprobat, procurorul general ar putea fi demis pentru încălcări disciplinare. NM a analizat în articolul «Стояногло подводят под отставку?» („Stoianoglo, condus spre demisie?”), de ce sunt necesare aceste amendamente și care este probabilitatea că datorită acestora, Alexandr Stoianoglo va fi demis

Detalii despre aceste și alte inițiative ale partidului de la guvernare, care vizează sistemul justiției, NM a relatat în articolul «PAS взялась за юстицию» („PAS s-a apucat de justiție”).

PAS și carburanții

În același timp, PAS a propus amendamente la Legea privind piața produselor petroliere, care ar trebui „să atenueze șocurile de pe piața carburanților”, provocate de introducerea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți. PAS propune să fie stabilite prețuri maxime doar la comercializarea cu amănuntul a benzinei Ai-95 și a motorinei Standard.

Demisii

Marcel Răducan, președintele Consiliului Concurenței, a depus cerere de demisie din proprie inițiativă. El nu a dezvăluit motivul demisiei benevole. Însă în luna martie, după audierile din parlament despre prețurile la carburanți, deputații au propus președintelui Consiliului Concurenței și directorului general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să demisioneze.

Hotelul Național

Grupul de lucru care a fost împuternicit de către primarul Ion Ceban să investigheze dacă autorizația de demolare a hotelului Național a fost emisă legal și-a finalizat lucrările. Însă cei din grup refuză să vorbească despre concluziile lor. „Noi nu putem vorbi până primarul nu va citi [raportul nostru]”, a spus viceprimarul Olga Ursu, conducătorul grupului de lucru.

Jocurile Olimpice

Sportivii din Moldova, care au evoluat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au revenit acasă la 11 august. Cum au fost întâmpinați aceștia la aeroportul din Chișinău – aflați din fotoreportajul NM.

Situația epidemiologică

Numărul de îmbolnăviri cu COVID continuă să crească în Moldova. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 256 de cazuri noi de coronavirus. Cele mai multe – în Chișinău (83), stânga Nistrului (44) și Cahul (26). Alte patru persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID. 1651 de persoane bolnave continuă să se trateze, 66 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 12 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Iar OMS a anunțat că deja la începutul toamnei, ar putea să aprobe vaccinul rus Sputnik V și să-l includă în programul COVAX, prin intermediul căruia vaccinurile sunt transmise gratuit țărilor sărace.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 august

Va avea loc ședința Curții Constituționale.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: