NM Espresso: despre ce fel de 1,5 milioane i-au reamintit lui Dodon, pe cine Sandu va da în judecată și când ar putea apărea vaccinul împotriva COVID
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre ce fel de 1,5 milioane i-au reamintit lui Dodon, pe cine Sandu va da în judecată și când ar putea apărea vaccinul împotriva COVID

Epidemia: situația

412 cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au procesat 2579 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 30789 de persoane. 21885 din acestea s-au însănătoșit, iar 908 au decedat (în ultimele 24 de ore, nu s-a înregistrat niciun deces provocat de COVID). 7996 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 497 dintre ei fiind în stare gravă, iar 31 – conectați la aparatele de respirație asistată.

COVID și vaccinul

Potrivit informațiilor OMS, 29 de candidați la vaccinul contra COVID sunt testați astăzi, în lume, iar 138 sunt la etapa de cercetări preclinice. Un specialist în biologia moleculară și virusologie a povestit, ce tipuri de vaccinuri există, cum sunt testate, la ce etape de cercetări sunt vaccinurile împotriva COVID și când acestea ar putea fi lansate în producție.

Guvernarea și opoziția

Liderul PAS, Maia Sandu intenționează să-l dea în judecată pe deputatul socialist Corneliu Furculiță. Acesta a declarat că PAS provoacă fermierii la proteste în mod intenționat, pentru ca, profitând de criză, să permită străinilor să cumpere terenuri agricole în Moldova. Și acest lucru va provoca ruinarea micilor agricultori. Furculiță nu a precizat cum anume opoziția ar putea permite acest lucru.

CSM și judecătorii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să convoace, la 23 octombrie, Adunarea Generală a judecătorilor care, de regulă, se organizează o dată pe an. În cadrul acesteia, urmează să fie aleși membrii Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor și un membru al CSM. Adunarea Generală trebuia să aibă loc la 13 martie, dar a fost anulată din cauza epidemiei.

La ședința din 17 august, șapte judecători s-au învrednicit de titlurile de onoare „Decan al autorității judecătorești” și „Veteran al sistemului judiciar”, acordate de CSM. Printre aceștia, sunt și magistrați din cauza cărora Moldova a pierdut de câteva ori la CEDO. NM a relatat, ce se știe despre magistrații care s-au ales cu titluri de onoare.

Dodon și 1,5 milioane

Reprezentanții PAS au solicitat procurorului general Alexandru Stoianoglo să verifice legitimitatea creditului de aproape 1,5 milioane de lei pe care Victoriabank l-a acordat lui Dodon în anul 2013, în condiții preferențiale – cu 8% anual. Pentru ceilalți clienți, rata constituia atunci 13%. Cei de la PAS au reamintit că atunci, Vladimir Plahotniuc deținea această bancă.

Perchezițiile și reținerile

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au reținut, pentru 72 de ore, șapte angajați ai Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. Potrivit informațiilor CNA, aceștia estorcau de la 200 de euro până la 650 de euro pentru confirmarea sau reconfirmarea gradelor de dizabilitate. În total, CNA a deschis 40 de dosare penale în aceste cazuri de corupție. În aceste cauze sunt bănuite 20 de persoane.

Afacerile și epidemia

NM continuă să publice interviuri cu antreprenorii despre afacerile în epoca coronavirusului. S-a constatat că în timpul epidemiei și al carantinei, unii dintre aceștia nu numai că au reușit să-și păstreze afacerile, dar și să le extindă. De exemplu, în toiul epidemiei, rețeaua de magazine de cosmetice coreene în Moldova „MoonGlow” a deschis un nou magazin în Chișinău. Cum a reușit compania să iasă din carantină „în plus”, de ce în magazinul de cosmetice sunt necesare o zonă Instagram și o cafenea pentru bărbați și de ce depinde prețul cosmeticelor – despre toate acestea puteți citi în interviul «В кризисы взлетают продажи красной помады» („Vânzările de ruj roșu cresc în perioadele de criză”).

Noi și corupția

Multe persoane din Moldova consideră că a colecta bani și a face cadouri pentru profesori la școală sau pentru educatoare la grădiniță este o practică normală, dar și o tradiție autohtonă și chiar o obligație „a unui părinte bun”. Într-un nou episod al proiectului video Vox populi «Подарок учителя —  это коррупция?» („Cadoul pentru profesor este corupție?”), noi am întrebat oamenii pe străzile Chișinăului, ce cred ei despre aceasta. Dacă vă mai amintiți, primul episod a fost despre medici.

Transnistria

La Tiraspol se pregătește un nou dosar penal împotriva lui Oleg Horjan, fost deputat de opoziție al Sovietului Suprem din Transnistria – de data aceasta, în temeiul articolului „privind insultarea președintelui RMN”. În prezent, el își ispășește în Transnistria termenul de patru ani, acuzat fiind de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al guvernării”. Apărătorii drepturilor omului consideră că acest dosar este politic și au declarat de mai multe ori despre condițiile inumane de întreținere a lui Horjan. Deja de un an, mama și avocatul acestuia nu au acces la el. Despre istoria întemnițării lui Horjan și încercările nereușite de a-i apăra drepturile – citiți în articolul «Мы ничего не можем сделать — государства „Приднестровье” нет» („Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 august

Guvernul se va întruni în ședință.

Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.

La Chișinău se va desfășura forumul online cu genericul „Educația astăzi: între viziune și acțiune”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: