NM Espresso: despre cele peste 1000 de cazuri noi de COVID în Moldova, restricțiile din „zonele roșii” și despre declarația lui Stoianoglo
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre cele peste 1000 de cazuri noi de COVID în Moldova, restricțiile din „zonele roșii” și despre declarația lui Stoianoglo

Epidemia: situația

1013 cazuri noi de COVID s-au înregistrat astăzi în Moldova, după ce s-au procesat 3472 de teste. Aproape o jumătate din acestea sunt în Chișinău. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul pandemiei a ajuns până la 53 052 de persoane. 38 997 dintre acestea s-au însănătoșit, 1320 au decedat (10 – în ultimele 24 de ore). 12 725 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 649 dintre ele fiind în stare gravă, iar 39 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Ministerul Sănătății a anunțat că în raioanele și orașele Moldovei incluse în zona „roșie” de COVID, școlile și grădinițele nu vor fi închise. Nu vor fi introduse restricții aspre nici în Chișinău. Instituțiile de învățământ vor continua să activeze în regim obișnuit, la fel ca și afacerile, a spus primarul Ion Ceban. El a menționat că este important să fie respectate măsurile de securitate.

Poliția de Frontieră a anunțat, care sunt regulile de intrare în Moldova începând cu 1 octombrie. Iar Ministerul Educației al Federației Ruse a informat, când studenții din Moldova, care învață în instituțiile universitare ruse, vor putea ajunge în Rusia.

Alegerile

În unele sate din Moldova nu este acceptată deschiderea secțiilor de votare la care, conform intențiilor CEC, ar trebui să voteze locuitorii din Transnistria. Autoritățile sătești motivează acest lucru prin securitatea epidemiologică. Acestea au fost susținute de Partidul DA care deține majoritatea în unele din aceste consilii locale. Cei de la DA au reamintit în acest context că la alegerile din anul 2016, „la aceste secții de votare au fost aduși masiv alegătorii din Transnistria”.

Între timp, 20 de țări din UE au emis o declarație comună în care au chemat forțele politice din Moldova să organizeze alegeri prezidențiale corecte, „libere de practicile odioase din trecut”, inclusiv mituirea alegătorilor și abuzul de resurse administrative.

Iar CEC a anunțat că a înregistrat-o pe Maia Sandu, lideră PAS, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Astfel, avem deja șase candidați oficiali la funcția de președinte: mai devreme, și-au primit mandatul de candidat Renato Usatîi („Partidul Nostru”), Andrei Năstase (DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon și Violeta Ivanov („Șor”).

Furtul miliardului

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a propus ca dosarele despre furtul miliardului să fie examinate în instanțele de judecată în regim de urgență, de niște complete de judecată speciale. Stoianoglo a mai spus că procurorii finalizează investigația câtorva cauze de acestea, în care sunt vizați foști și actuali funcționari de rang înalt. Ministrul justiției Fadei Nagacevschi a susținut inițiativa procurorului general.

Iar UE este îngrijorată de apariția în investigația furtului miliardului a unor bănci mari care funcționează în Moldova, în care investitori străini au cumpărat pachete mari de acțiuni: „Noi îndemnăm Moldova să se asigure că sunt protejate interesele investitorilor care au venit în Moldova cu intenții bune și deschise și au contribuit la curățarea sectorului bancar al țării”.

Și avocatul lui Plahotniuc a venit cu o declarație curioasă. El a comunicat că Plahotniuc este gata să colaboreze cu organele de drept din Turcia dacă se va ajunge până la extrădarea sa. Totodată, avocatul nu a confirmat și nici nu a infirmat informația precum că Plahotniuc se află acum în Turcia.

Din procurori în avocați

Câțiva foști procurori și judecători, cu reputația pătată, au primit recent licențe de avocat. Emanoil Ploșniță, președintele Uninii Avocaților, a comunicat într-un interviu pentru NM, dacă este real să cumperi licența de avocat cu 10 mii de euro, cum ajung în avocatură juriști care s-au compromis și cum Uniunea Avocaților încearcă să reducă riscurile de corupție în obținerea licenței.

Chișinău: evacuarea automobilelor

Compania „Magda Tur”, care a primit dreptul de a evacua în Chișinău automobilele parcate neregulamentar, a fost învinuită de neachitarea TVA din banii obținuți pentru serviciile sale. Imaginea unui cec în care este indicat TVA 0% a fost postată pe Facebook. Cei de la „Magda Tur” dau asigurări că este din cauza că aparatul de casă a fost setat incorect și că firma calculează TVA „manual”.

„[Dez]interesat”

„[Dez]interesat” este noul proiect NM despre înțelegerea gender și depășirea inegalităților bazate pe orientarea sexuală. Prima publicație o constituie un interviu cu scriitoarea Nicoleta Esinencu, una dintre fondatoarele teatrului „Spălătorie”, în care ea a povestit, de la ce încep schimbările în societate, dacă poate arta să fie apolitică și de ce statul ar trebui să se implice în depășirea inegalității.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 octombrie

  • CEC se va întruni în ședință.
  • Va avea loc ședința comisiei juridice a parlamentului.
  • Pavel Filip, liderul PDM, va susține un briefing.
  • Consilierii municipali PAS din capitală vor vorbi în cadrul unei conferințe de presă despre mafia din construcții din Chișinău.
  • În parlament se vor desfășura dezbateri publice despre problema gestionării deșeurilor.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: