NM Espresso: despre clona PAS, deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei Moldovei și despre introducerea pașapoartelor-COVID în UE
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre clona PAS, deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei Moldovei și despre introducerea pașapoartelor-COVID în UE

Electorală

Comisia Electorală Centrală a înregistrat pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate blocul PCRM-PSRM, blocul „Renato Usatîi”, Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Partidul „Șor”, Partidul Congresul Civic, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) condus de Gheorghe Cavcaliuc.

Candidați

Cei de la PAS au declarat că acuzațiile la adresa jurnalistei și bloggerului Nata Albot, care au apărut în presă, sunt „o campanie murdară” a oponenților. Albot este în primii zece din lista candidaților PAS la funcția de deputat. Este vorba despre 0,78 grame de marijuană care i-au fost confiscate lui Albot în anul 2017. Dar nu s-a pornit o cauză. Despre aceasta a declarat Cavcaliuc care atunci era șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Între timp, procuratura intenționează să înainteze acuzații chiar lui Cavcaliuc în dosarul despre stropirea cu verde de briliant a vicepreședintelui raionului Sângerei.

Un alt caz este investigat în raport cu Dmitrii Petrioglo, primarul de Vulcănești, candidatul „Partidului Nostru”. Consilierele locale PSRM l-au acuzat de maltratare și s-au adresat la poliție. Detalii – în articolul «Он налетел, как зверь» („S-a năpustit ca un animal”).

Clone

În buletinul electoral ar putea să apară o clonă a PAS – un partid cu aceeași abreviere. Partidul „Noua Opțiune Istorică” (NOI), care a fost înregistrat în anul 1992, și-a schimbat denumirea în Partidul Politic Alternativă și Șanse (PAS) și intenționează să participe la alegeri.

Vest – Est

Rusia a declarat despre intensificarea „retoricii agresive a țărilor din Vest” în Moldova pe măsură ce se apropie alegerile. Și iarăși a îndemnat SUA și UE „să renunțe la intervenția în treburile interne ale Moldovei”. Moscova a numit un exemplu de astfel de retorică și interviul recent al NM cu Peter Michalko, șeful Delegației UE, care a vorbit și despre alegeri.

Situația epidemiologică

120 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 6005 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 254 499 de persoane. 246 080 dintre acestea s-au vindecat, 6067 au decedat (6 – în ultimele 24 de ore). 2352 de persoane bolnave continuă să se trateze, 102 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 19 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Frontiere

De la 24 mai, în Moldova își vor relua activitatea toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și România. În luna martie anul trecut, după instituirea stării de urgență în țara noastră din cauza epidemiei, Moldova a închis 55 din cele 88 de puncte de trecere a frontierei.

Vaccinare

Primul maraton de imunizare împotriva coronavirusului din Moldova și-a luat startul vineri, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”. Studenți și profesori de la toate instituțiile de învățământ din țara noastră se pot imuniza conform principiului „primul venit, primul servit”. Sunt două vaccinuri la alegere – Sinopharm sau AstraZeneca. Își continuă activitatea și Centrul de vaccinare care a fost deschis la Piața centrală din Chișinău. În videoreportajul NM «Когда потеплеет, тогда вакцинируюсь» („Mă voi vaccina când se va încălzi”) puteți vedea, cum activează acest centru.

De la 1 iulie, în UE vor fi introduse pașapoartele-COVID, deținătorii cărora vor putea intra fără probleme în țările Uniunii Europene. De notat că în UE va fi recunoscută doar imunizarea cu vaccinurile aprobate de OMS sau Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Spania intenționează să-și deschidă hotarele pentru turiștii vaccinați la 7 iunie.

Carburanți

Încă o rețea de benzinării – „Bemol” – a majorat prețurile la benzină și motorină. Anterior, compania „Petrom” a majorat prețurile.

JusticeInside

În noua ediție a proiectului NM „JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului” și-a povestit istoria procurorul Tatiana Gulea. Aceasta conduce o secție specială a Procuraturii Generale. De ce, în opinia sa, procurorilor nu ar trebui să le fie teamă să renunțe la acuzații și cum activitatea de la procuratură schimbă atitudinea față de viață – aflați din articolul «Было одно убийство, после которого я долго не могла прийти в себя» („A fost un omor după care nu mi-am putut reveni timp îndelungat”).

***

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: