NM Espresso: despre consultările „formale” cu Sandu, vaccinurile din China și Rusia și despre prețurile la uleiul de floarea soarelui
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre consultările „formale” cu Sandu, vaccinurile din China și Rusia și despre prețurile la uleiul de floarea soarelui

Coronavirus: sinteză

1866 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 40 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 6588 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră a crescut până la 223 986. S-au vindecat 197 623 de persoane, 4745 au decedat (43 – în ultimele 24 de ore). 21 618 persoane bolnave continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 352 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 66 – conectate la aparatele de respirație asistată. 

Vaccinuri și vaccinare

China a promis Moldovei „un lot foarte mare de vaccinuri împotriva coronavirusului” sub formă de ajutor umanitar. Ce-i drept, nu se știe, ce fel de vaccinuri sunt, în ce cantitate și când Moldova le va primi.

Iar Igor Dodon, liderul PSRM, a anunțat că a discutat cu ambasadorul Rusiei despre termenele de livrare în Moldova a vaccinului Sputnik V. Dodon afirmă că vaccinul rusesc va ajunge în Moldova în timpul cel mai apropiat. Cu o zi mai devreme, și președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul rus, cu aceeași ocazie.

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anunțat că din motive tehnice, a suspendat licitația pentru achiziția a 400 mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Chișinău și Tiraspol

Chișinău a cerut ca Tiraspolul să deblocheze libera circulație între cele două maluri ale Nistrului, închisă acum un an. Zilele acestea, autoritățile din regiunea transnistreană au prelungit până la 15 mai restricțiile privind intrarea/ieșirea din regiune.

Declarația și majoritatea

La ședința de vineri a legislativului, deputații majorității parlamentare au adoptat o declarație împotriva dizolvării parlamentului (video). Pentru aceasta au votat PSRM, „Șor”, Pentru Moldova și Pro Moldova.

Totodată, deputații din majoritate i-au solicitat Maiei Sandu să amâne consultările cu fracțiunile pe care ea le-a planificat pentru această zi, deoarece deputații sunt în ședință plenară și ei „trebuie să rezolve foarte multe probleme importante”.

Parlamentul și „problemele importante”

După ce a scos-o în capăt cu declarațiile politice, majoritatea parlamentară a aprobat majorarea cheltuielilor bugetare cu 600 milioane de lei pentru indexarea pensiilor și pentru îndemnizații. Pentru aceasta a votat și fracțiunea PAS. Partidul Democrat și DA au fost împotrivă. Aceștia, la fel ca și experții, consideră că acest proiect de lege este neconstituțional.

În același timp, deputații au prelungit cu o lună și jumătate împuternicirile comisiei parlamentare care anchetează implicarea judecătorilor din Moldova în schema de spălare de bani, cunoscută ca „Laundromat”.

Sandu și consultările

La consultările cu președintele nu au renunțat toate forțele parlamentare. De fapt, aceste consultări n-au fost deloc pe placul deputaților. Cei din PDM și Pro Moldova le-au numit „o formalitate, imitare” și „joc politic”, care îi vor permite lui Sandu „să pună o bifă” și să se adreseze către Curtea Constituțională pentru a dizolva parlamentul.

Și cei din Partidul DA au numit o formalitate aceste consultări. De aceea din partea fracțiunii, la întrevederea cu Sandu a venit doar Alexandru Slusari. După consultări, el a declarat că adevărul e că „nimeni nu are de gând să salveze țara”.

Doar Partidul PAS nu și-a exprimat nemulțumirea după consultările cu președintele. Această formațiune consideră că în Moldova s-au creat condiții pentru dizolvarea parlamentului.

Prețuri

Prețurile la uleiul de floarea soarelui au explodat în Moldova. NM a clarificat, ce legătură are în acest sens seceta din anul trecut și de ce Ministerul Agriculturii nu poate face nimic în situația creată.

Noi și finanțele

În articolul final de la rubrica #NMoney NM a relatat, cine și când trebuie să depună declarația de avere și care sunt veniturile care se impozitează în Moldova.

Noi și coronavirusul

Un bărbat în etate din Chișinău, care s-a îmbolnăvit de coronavirus, s-a pomenit pentru câteva zile blocat în locuință, incapabil să solicite ajutor. Poliția a deschis ușa abia a doua zi după apel, dar pensionarul nu a mai putut fi salvat. În articolul «Один дома с коронавирусом» („Singur acasă cu coronavirusul”), NM a încercat să afle, cum s-a putut întâmpla așa ceva.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: