Facebook/Viorica Dumbrăveanu

NM Espresso: despre măsurile suplimentare de combatere a epidemiei în Moldova, planurile prezidențiale ale lui Sandu și serialul NM în format Screenlife

Epidemia: starea de lucruri

1570 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 96 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3968 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 101 203 persoane. 83 789 dintre acestea s-au însănătoșit, 2209 au decedat (21 — în ultimele 24 de ore). Peste 15,2 mii de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 252 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 45 — conectate la aparatele de respirație asistată.

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, timp de o săptămână, nivelul de contaminare cu coronavirus în țară a crescut cu 25%Premierul Ion Chicu a comunicat că guvernul pregătește măsuri suplimentare de stabilizare a situației epidemiologice. Chicu nu a precizat, despre ce fel de măsuri este vorba.

Noi secții pentru bolnavii de coronavirus vor fi deschise la Chișinău, pentru că locurile existente sunt insuficiente.

Teste și vaccinuri

Guvernul ar putea obține dreptul de a controla în perioada epidemiei prețurile testelor și vaccinurilor împotriva coronavirusului. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de democrați și aprobat de comisia parlamentară de profil.

Sandu, despre prioritățile în funcția de președinte

Maia Sandu a anunțat despre prioritățile activității sale în funcția de președinte: politică externă echilibrată, includerea cheltuielilor pentru depășirea crizei în bugetul pentru anul 2021, combaterea corupției și reforma justiției. Totodată, Sandu a cerut ca guvernul să asigure tratamentul gratuit pentru persoanele care se tratează de COVID la domiciliu.

Socialiștii: o nouă inițiativă

Partidul Socialiștilor a propus să fie anulată interdicția legislativă privind retransmiterea în Moldova a programelor de știri din Rusia. Interdicția a fost impusă acum doi ani. Cu o zi mai devreme, socialiștii au propus să se permită legal cetățenilor să se adreseze către autoritățile statului și instituțiile publice în limba rusă și să primească răspuns în aceeași limbă.

Impozite

Începând cu anul 2021, veniturile încasate din dobânzile la depozite ar putea fi impozitate cu 3%. Este vorba despre 40 de miliarde de lei depozite. Bancherii consideră că oamenii vor începe să închidă depozitele, ceea ce ar putea deveni o problemă pentru bănci. Experții sunt de altă părere. În articolul «Люди повозмущаются и привыкнут?» («Oamenii se vor revolta și se vor obișnui?»), NM a analizat această problemă.

Platon, Procuratura Generală și furtul miliardului

Veaceslav Platon a declarat că dosarul despre furtul banilor din cele trei bănci moldovenești «este descoperit complet». La fel, potrivit afirmațiilor lui Platon, este demonstrată pe deplin vina conducerii Băncii Naționale și a beneficiarilor principali ai jafului — Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Platon a menționat că el a ajuns la aceste concluzii reieșind din întrebările pe care i le adresează procurorii.

Comentând această declarație, cei de la Procuratura Generală au comunicat că «nu au nevoie de intermediari» și că vor putea informa singuri despre desfășurarea investigației.

Chișinău și autobuzele

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat rezultatele licitației pentru achiziția a 100 de autobuze și a obligat autoritățile capitalei să reexamineze documentul. În articolul «Тендер-сюрприз» («Licitația surpriză»), NM relatează, cine și de ce a contestat rezultatele concursului, cum primăria a explicat alegerea învingătorului și de ce primarul Ion Ceban a fost surprins de hotărârea Agenției.

Filarmonica

Clădirea Filarmonicii Naționale, care a fost grav afectată din cauza unui incendiu, va fi inclusă în lista monumentelor de importanță națională. Însă autoritățile încă nu au decis, ce să facă cu Filarmonica — s-o restaureze ori s-o demoleze și să construiască o nouă clădire. Decizia va fi luată după ce experții vor evalua starea clădirii și vor prezenta concluziile.

Premieră NM

Pe site-ul NM va fi prezentată astăzi premiera primului serial din Moldova, realizat în formatul Screenlife. Particularitatea sa constă în faptul că toate evenimentele au loc pe ecranele dispozitivelor electronice ale protagoniștilor filmului. Acolo sunt de toate: alegerile prezidențiale, epidemia, 5G, microcipurile, rețelele sociale, teoriile conspirației. Și pe fundalul acestora — istoria unei persoane supărate care… De fapt, le veți vedea singuri pe toate.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 26 noiembrie

  • Va avea loc ședința parlamentului.
  • Se va desfășura ședința Consiliului Superior al Procurorilor și cea a Curții Constituționale.
  • Congresul Autorităților Locale din Moldova va susține o conferință de presă la subiectul taxelor locale.
  • Ambasada Franței în Moldova va susține o conferință de presă despre managementul deșeurilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: