NM Espresso: Despre memoria victimelor Holocaustului, reducerea tarifelor la energie electrică și deschiderea ambasadei Danemarcei la Chișinău
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: Despre memoria victimelor Holocaustului, reducerea tarifelor la energie electrică și deschiderea ambasadei Danemarcei la Chișinău

Păstrând amintirea 

În Moldova continuă Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului. Pe 25 ianuarie, la monumentul victimelor fascismului din Chișinău, a avut loc evenimentul anual de comemorare. Au participat președinta Maia Sandu, ministrul Culturii Sergiu Prodan, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și comunității evreiești. În discursul său, Sandu a menționat evreii și alte comunități care au căzut victime nazismului.

Șefa statului a subliniat că lecțiile Holocaustului nu au fost învățate de către umanitate și a amintit de atacul grupării HAMAS asupra Israelului în luna octombrie a anului trecut: „La 7 octombrie 2023, alți oameni nevinovați – copii, femei, vârstnici – au plătit cu viața pentru că există în continuare pe această lume minți pervertite de ură, gata să ucidă, să tortureze, să violeze și să schilodească. La aproape opt decenii de când s-a spus „niciodată”, omenirea a asistat, neputincioasă, la o nouă tragedie”.

Președinta a menționat că sursele răului care duc la astfel de crime sunt prejudecățile, ura și fanatismul. Sandu s-a adresat comunității internaționale cu un apel de a lupta împotriva acestor fenomene.


Umilit în transportul public 

Unii pasageri din transportul public din Chișinău nu au învățat lecțiile Holocaustului. În această săptămână, un tânăr transgender a fost agresat în troleibuzul nr. 22. Cei din jur, inclusiv conductorul, nu numai că nu au condamnat agresorii, dar i-au și încurajat, alimentând ura. Inspectoratul de poliție Botanica a început o anchetă asupra incidentului. Identitatea agresorilor este în curs de stabilire.

În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a recunoscut 24 de încălcări ale drepturilor omului în Moldova. Judecătorii au examinat 835 de cereri. Țara noastră încalcă cel mai des drepturile omului la un proces echitabil (244 de cazuri), la protecția proprietății (183), la tratament inuman și degradant (147), și la încălcarea dreptului la libertate și securitate (121).


Judecătorii împotriva lui Recean 

Comisia de evaluare externă a judecătorilor (Vetting), urmând Asociația Judecătorilor, a comentat comportamentul premierului Dorin Recean: „Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție”.

Recean se află într-o vizită în Ungaria, unde s-a întâlnit cu omologul său Viktor Orban.


Relații internaționale 

În capitala Moldovei, a fost inaugurată încă o ambasadă. Reprezentanța diplomatică a Danemarcei și-a deschis porțile. Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, a sosit în țară. A ținut o conferință de presă comună cu Nicu Popescu, care pe 29 ianuarie va părăsi funcția de ministru de externe.

Popescu a remarcat că în ultimul an, câteva țări au deschis ambasade în Moldova sau au anunțat intenția de a o face. Este vorba, în special, despre Danemarca, Belgia, Țările de Jos, Spania și Grecia. Majoritatea acestor țări sunt monarhii constituționale. Popescu a subliniat, de asemenea, că Danemarca ajută Moldova să-și întărească stabilitatea economică, financiară și energetică, având 37 de companii cu capital danez în țară, cu investiții de 66 de milioane de lei.

Directorul Biroului Integrării Europene, Cristina Gherasimov, a avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a discuta prioritățile cooperării în 2024. Aceștia au identificat pașii necesari pentru avansarea dialogului cu Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a plecat la o ședință comună a comisiilor juridice ale parlamentelor Moldovei, României și Ucrainei în Maramureș. Ei vor discuta aspecte legate de pregătirea Moldovei și Ucrainei pentru aderarea la UE, în special recomandările în domeniul justiției și funcționării sistemului judiciar.

Maia Sandu a început consultările privind organizarea unui referendum cu privire la aderarea țării la UE. La prima întâlnire au participat jurnaliști, experți din societatea civilă și lideri de opinie. Întrevederea a fost prima dintr-o serie de consultări care vor avea loc în perioada următoare.


Energie

Energocom pregătește o solicitare către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) pentru reducerea tarifului la furnizarea energiei electrice cu 10%.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire cu reprezentanții ANRE, Ministerului Muncii și întreprinderilor termoenergetice pentru a discuta plângerile proprietarilor de apartamente cu încălzire autonomă. Aceștia continuă să primească facturi prea mari pentru încălzire. Potrivit ministrului, nu toți administratorii de blocuri cu mai multe apartamente au informat furnizorii de căldură despre existența unor astfel de apartamente, astfel încât facturile nu reflectau situația reală.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că în sezonul următor, sprijinul pentru plata încălzirii va fi acordată sub formă de „compensație monetară”. Prin urmare, acesta va fi ultimul sezon în care vom oferi compensații direct în factură.


Aviație

La Aeroportul Chișinău, au fost instalate panouri cu tarife pentru serviciile de taxi. Acest lucru va permite pasagerilor sosiți să primească informații despre tarife în timp util. De asemenea, administrația aeroportului a avertizat că unii șoferi de taxi ar putea să-și suprataxeze nejustificat prețurile.


Alegeri în Rusia

Candidatul independent Boris Nadejdin a colectat peste 150.000 de semnături de la alegători și acum va putea să lupte pentru fotoliul prezidențial. El este singurul contracandidat a lui Putin care se pronunță împotriva războiului cu Ucraina.


Ce ne așteaptă azi?

10:00 – ședința ANRE;
13:30 –  ședința Comisiei Electorale Centrale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: