Moldova, în contextul relațiilor internaționale
Guvernul Germaniei se pregătește să declare Republica Moldova și Georgia țări de origine sigure. Dacă proiectul va fi votat, Germania va fi în drept să expulzeze migranții moldoveni și georgieni aflați ilegal pe teritoriul țării. Ministrul de Interne al Germaniei a argumentat că în Moldova și în Georgia „practic nu există persecuții politice”.
Între timp, președinta Maia Sandu, aflată la forumul strategic din Slovenia, a fost întrebată din ce motiv tinerii vor să părăsească Moldova și dacă aceștia nu intenționează să se întoarcă. Șefa statului consideră că de vină sunt lipsa de posibilități financiare, condițiile încă insuficient de bune pentru afaceri și nivelul mediocru al educației. Timp de 30 de ani, până la 1 mln de oameni au părăsit Moldova.
Guvernul a denunțat alte câteva acorduri semnate în cadrul CSI. Printre acestea – acordul privind asigurarea protecției reciproce a secretelor interstatale și cel privind privind difuzarea documentelor de standardizare interstatal. Ministerul Mediului a denunțat două acorduri: cel de colaborare în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie, securitate radiațională, radiobiologie şi științe conexe și acordul privind principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice.
Știri din energetică
Guvernul a anunțat că auditul privind datoria istorică pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz a fost finalizat. Rezultatele urmează a fi prezentate săptămâna viitoare de ministrul Energiei Victor Parlicov. La fel, oficialul urmează să prezinte propunerile Chișinăului privind reglementarea datoriei.
De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat decizia care va permite extinderea listei de puncte vamale prin care va putea fi realizat importul de produse petroliere. Este vorba despre punctele de trecere: Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni, Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni (pe cale rutieră), Basarabeasca – Serpniovo-1 (pe cale feroviară) și Giurgiulești-Port (pe cale navală).
Ce se întâmplă la „Topaz”?
Lucrurile nu stau prea bine la uzina Topaz. Problema este că, acum 20 de ani, a fost privatizată de întreprinderea unitară de stat federală „Salyut” din Federația Rusă, iar de la începutul invaziei Ucrainei este vizată de sancțiunile UE și SUA. În ultimii doi ani, s-a încercat de două ori vânzarea acțiunilor Topazului, însă afacerea nu s-a încheiat cu succes. Detalii în materialul NM.
Educație
Ministrul român al Educației Ligia Deca a efectuat o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii cu omologul său Dan Perciun, aceasta a menționat că în planurile celor două instituții intră dezvoltarea relațiilor de parteneriat, crearea în comun a manualelor școlare, etc. Perciun a subliniat că Ministerul Educației al R. Moldova va implementa cele mai bune practici europene din domeniu.
Agricultură
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a subliniat că autoritățile nu vor interzice fermierilor să planteze porumb și alte culturi în locurile în care cad puține precipitații. Oficialul a precizat că este vorba doar de niște recomandări. Ce-i drept, agricultorii care nu vor ține cont de ele riscă să rămână fără subvenții. Bolea a precizat că autoritățile își doresc ca fermierii din sudul Moldovei să își recupereze cu succes investițiile: „Pe noi ne interesează ca agenții economici din sudul Republicii Moldova să fie pe profit, pentru că an de an se repetă povestea sărăciei lor și ei găsesc întotdeauna diferiți factori externi”.
Reintegrare
Va influența războiul din Ucraina procesul reintegrării Moldovei? Cum încearcă Chișinăul să împace acest proces în paralel cu aderarea la UE? De ce ruperea legăturilor cu Rusia ar putea avea drept efect o criză umanitară pe malul stâng al Nistrului și drept urmare o lovitură pentru economia Moldovei? Răspunsurile le găsiți în materialul semnat de Evghenii Ceban – „Cum intenționează Moldova să reîntoarcă Transnistria?” («Как Молдова собирается возвращать Приднестровье»).
Septembrie începe cu autobuze
Din septembrie, pe străzile capitalei vor fi puse în circulație 16 noi autobuze rulate de model Solaris Urbino 18, pe care Primăria le-a cumpărat din Suedia. Prețul unui mijloc de transport constituie 42 mii euro. Unele dintre ele vor fi puse în circulație pe traseele din suburbii: Codru, Bubuieci și Dumbrava.
De asemenea, edilul s-a adresat către MAI cu îndemnul de a permite benzile reversibile pentru transportul public pe străzile cu trafic aglomerat.
Compensații pentru titularii de patente
Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a anunțat că a fost prelungit cu două săptămâni termenul de recepționare a cererilor de compensări pentru foștii titlulari de patente, care își vor achiziționa case de marcat.
„Oferim un răgaz și încurajăm comercianții să-și cumpere echipament de casă și, totodată, să efectueze alte lucrări necesare pentru tranzitarea la noul regim, iar statul va compensa până la 10.000 de lei”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Ce ne așteaptă în ultima zi de vară?
09:30 marea dictare națională
11:00 ședința festivă comună a Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei dedicate sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!