NM Espresso: despre ratingul lui Sandu și al PAS, luptele primarului Ceban și bătălia pentru Purcari
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre ratingul lui Sandu și al PAS, luptele primarului Ceban și bătălia pentru Purcari

Trio Asociat

Trio Asociat — Moldova, Georgia și Ucraina — au semnat o declarație comună în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles. Cele trei țări au convenit în privința coordonării acțiunilor ce țin de integrarea europeană și au îndemnat Uniunea Europeană să recunoască perspectivele europene ale acestora.

Sandu și PAS

Potrivit datelor unui nou sondaj de opinie, președintele Maia Sandu continuă să fie politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației Moldovei, iar partidul pro-prezidențial PAS este lider în rândul partidelor, la o distanță considerabilă de celelalte. Cum s-au schimbat ratingurile acestora după alegerile parlamentare din luna iulie, dar și ratingurile altor politicieni și partide — aflați din articolul «Санду и PAS» («Sandu și PAS»).

Justiția

Încă un dosar penal a fost deschis împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Acesta vizează publicarea corespondenței din telefonul lui Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Stoianoglo este acuzat de încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor despre urmărirea penală.

NM a selectat top-10 demisii de rezonanță ale judecătorilor și procurorilor din ultimele două luni. De notat că s-au concediat și cei față de reputația cărora există mai multe semne de întrebare, dar și cei care consideră că starea de lucruri din sistemul justiției s-a agravat brusc. Detalii despre aceasta — în articolul «С делами на выход» («Cu dosarele, la ieșire»).

Transnistria

La alegerile liderului Transnistriei din 12 decembrie a câștigat, din nou, Vadim Krasnoselski, acesta fiind susținut de partidul de la guvernare «Obnovlenie» («Reînnoirea») și de holdingul «Sheriff». În articolul «Приднестровье отбывает второй срок Красносельского» («Transnistria, la al doilea mandat al lui Krasnoselski»), NM a relatat, cum această campanie electorală a lăsat alegătorii fără alegere și ce cred localnicii despre cele întâmplate.

Ceban

Ion Ceban a preluat conducerea primăriei municipiului Chișinău acum doi ani și ceva. În această perioadă, el a ajuns de câteva ori în centrul scandalurilor și conflictelor, s-a confruntat cu autoritățile centrale și a acuzat forțe necunoscute de problemele orașului. În articolul «Город грехов» («Orașul păcatelor»), NM a selectat top-5 cele mai mari coliziuni ale lui Ceban din acest an. Versiunea video — «Ион Чебан против всех» («Ion Ceban împotriva tuturor»).

«Purcari»

Un război între două companii vinicole din Moldova — «Vinăria Purcari» și «Timbrus Purcari Estate» — durează deja de câțiva ani. De notat că acest război se poartă în câteva direcții. În articolul «Битва за Purcari» («Bătălia pentru Purcari»), NM a prezentat istoria confruntării dintre cele două mărci care încearcă să împartă toponimul Purcari.

Ghid NM

Șapte expoziții de pictură și sculptură au fost inaugurate în luna decembrie în muzeele și centrele expoziționale din Chișinău. În articolul «Заснеженный Кишинев и звери в кафе» («Chișinău înzăpezit și animale în cafenea»), NM a prezentat, ce ați putea vizita în capitală în ajunul sărbătorilor.

Situația epidemiologică

În Chișinău a fost redus nivelul de alertă epidemiologică de la «portocaliu» la «galben». Însă în perioada sărbătorilor de iarnă, în capitală vor funcționa niște restricții destul de dure.

În România, au fost anunțate noi cazuri de contaminare cu noua tulpină «Omicron». Se pare că persoanele contaminate suportă acest «Omicron» fie în formă ușoară, fie fără simptome.

Secretarul General al ONU Antonio Guterres a declarat că doar cu ajutorul vaccinurilor, nu se va reuși combaterea pandemiei. Pentru că vaccinarea se desfășoară prost, în special în țările sărace. Și e logic.

440 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la trei lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 16 victime ale Covid.

Și despre datele meteo

Sinopticienii prognozează că săptămâna viitoare, vremea în Moldova se va răci până la −12°C. Pentru această perioadă a anului, o temperatură atât de joasă este o raritate în Moldova. Deci, îmbrăcați-vă mai călduros și nu vă îmbolnăviți!

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: