NM Espresso: despre reforma universitară din Moldova, ajutor pentru sinistrați și reluarea zborurilor directe cu Atena
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre reforma universitară din Moldova, ajutor pentru sinistrați și reluarea zborurilor directe cu Atena

Energie

Compania Energocom a anunțat că a ajuns la un acord cu MGRES, pentru luna august. Întreprinderea va achiziționa 311 mii MWh, iar prețul de achiziție a energiei electrice produsă de MGRES rămâne neschimbat – $66/MWh. Restul necesarului de energie, pentru luna august, urmează a fi acoperit de achiziția de pe bursa română OPCOM.

Între timp, Moldovagaz a ales noua componență a Consiliului de Observatori.Printre membri de numără Sergiu Tofilat – din partea societății civile și Constantin Borosan – secretarul Ministerului Energiei.

Șeful interimar al Termoelectrica Vasile Leu a demisionat. Funcția va fi ocupată de către Iurie Razlovan.

 


 

Președinție

În timpul vizitei oficiale în Austria, Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele țării Alexander Van der Bellen. Cei doi șefi de stat au discutat despre colaborarea Moldovei și Austriei, iar șefa statului și-a invitat omologul să viziteze Republica Moldova în acest an.

 


 

Guvern

Premierul Dorin Recean a convocat în ședință extraordinară cabinetul de miniștri. Guvernul a decis să ofere sprijin pentru 74 de localități din 6 raioane din nordul țării, afectate de intemperiile din 25-26 iulie. Astfel, din rezervele de stat vor fi oferite bunuri sub formă de materiale de construcții –  64 677 de foi ondulate de ardezie pentru acoperiș, dar și 493,2 m3 de cherestea, în sumă totală de 16,3 milioane de lei.

Noul director adjunct al CNA ar putea deveni Alexandr Pînzari. Candidatura acestuia a fost aprobată de Comisia juridică a Parlamentului.

 


 

Diplomație

În timpul apropiat, la Chișinău urmează să-și deschidă porțile Ambasada Greciei. De asemenea, ar putea fi reluate zborurile directe dintre Chișinău și Atena. Ambasadorul Moldovei în Grecia Andrei Popov a discutat subiectul cu viceministrul Afacerilor Externe al Greciei pentru cooperare economică Konstantinos Fragogiannis.

„Poșta Moldovei” a suspendat temporar recepționarea coletelor și a trimiterilor poștale cu destinația Rusia. „Depunem efort maxim întru identificarea căilor logistice și a soluțiilor în termeni cât mai restrânși pentru a relua procesul de recepționare și expediere a trimiterilor poștale către Federația Rusă”, se arată în anunț.


 

Ministerul Educației, la raport

Camera de Conturi a prezentat raportul de audit al Ministerului Educației pentru anul 2022. Auditul a arătat că ministerul nu a reușit să elaboreze un mecanism de returnare a banilor care i-au fost transferați de către instituțiile de învățământ superior atunci când studenții care și-au finalizat studiile refuză să se angajeze sau sunt exmatriculați din instituțiile de învățământ superior; în 2022, 5.160 de studenți au fost exmatriculați din instituțiile de învățământ din Moldova, suma cheltuielilor pentru instruirea lor ridicându-se la 100,2 milioane de lei. De asemenea, potrivit auditului, fuziunea instituțiilor în cadrul reformei învățământului superior a întâmpinat probleme, în special, devierea de la hotărârea de guvern din 2022, potrivit căreia urmau să fie absorbite patru instituții de învățământ superior, însă procesul a afectat doar trei dintre ele. Ana Diaconu, specialistul Curții de Conturi, în cadrul prezentării raportului, a menționat că din 23 de recomandări, Ministerul Educației a implementat doar șase.

 


 

Șor

Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) nu dispune de temei juridic pentru a bloca domeniul „partidulsor.md”. În același timp, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au precizat pentru NM că responsabili de gestionarea paginii web a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, sunt lichidatorii numiți de Ministerul Justiției.


 

Găgăuzia

Guvernul a avizat proiectul care prevede ca restituirea TVA în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă să se realizeze de la bugetul unității teritoriale autonome cu statut juridic special. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței extraordinare a executivului. Inițiativa urmează a fi examinată de Parlament.

Adunarea Populară a Găgăuzie a refuzat să examineze în cadrul ședinței de vineri subiectul privind aprobarea componenței noului executiv local, condus de bașcanul Evghenia Guțul. Aleșii locali s-au arătat indignați de faptul că unii membri ai echipei guvernatoarei nu cunosc limba găgăuză.

 


 

Vești bune

Judocanul Andrei Peaticovschi a cucerit medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European – EYOF Maribor 2023

 


 

Vești nu prea bune

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a doi tineri, care în anii de liceu au hărțuit sexual o elevă. Unul dintre ei i-a făcut declarații de dragoste, după care a convins-o să îi trimită fotografii cu caracter intim, pe care le-a publicat pe internet. Cei doi riscă până la trei ani de închisoare.


Externe

Lovitura de stat din Niger: generalul Abdourahamane Tchiani s-a autodeclarat noul lider al țării.

Președintele Franței Emmanuel Macron efectuează o vizită în Papua Noua Guinee.Oficialul a discutat cu premierul țării despre conservarea biodiversității.

Pe străzile din Iran s-a întors poliția moravurilor, care monitorizează cum poartă femeile hijabul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: