NM Espresso: despre riscul unei noi creșteri a numărului de îmbolnăviri cu COVID în Moldova, reluarea negocierilor cu Rusia despre credit și despre un an fără Plahotniuc
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre riscul unei noi creșteri a numărului de îmbolnăviri cu COVID în Moldova, reluarea negocierilor cu Rusia despre credit și despre un an fără Plahotniuc

Epidemia: situația

În ultimele  24 de ore, în Moldova au fost procesate 1449 de teste și s-au depistat 223 de cazuri noi de contaminare cu COVID (cele mai multe cazuri fiind în Chișinău – 89). Astfel, numărul total al celor care s-au îmbolnăvit a ajuns până la 9018. Din ei, 5009 s-au vindecat, 315 au decedat.

Ministerul Sănătății a distribuit spotul „Salvează viața!”, în care a îndemnat cetățenii să respecte regulile de securitate, pentru a nu admite o nouă creștere a numărului de contaminări cu coronavirus.

Paștele Blajinilor

Accesul cu automobilul va fi interzis pe teritoriul cimitirelor din Chișinău în zilele Paștelui Blajinilor (6, 7 și 8 iunie). De asemenea, toți vizitatorii vor trebui să poarte măști și să respecte distanța. În aceleași zile, transportul public nu va circula. Primarul de Chișinău Ion Ceban a îndemnat orășenii să nu meargă la cimitire în aceste zile din cauza riscului înalt de contaminare cu coronavirus.

Moldova, în grupul de risc

Compania aeriană low cost „Wizz Air” a sistat zborurile din și spre Moldova până la 15 iunie. Tuturor celor care au cumpărat bilete la cursele anulate ale Wizz Air le vor fi returnați banii.

Creditul rusesc

În timpul vizitei sale la Moscova, pentru a participa la Parada Victoriei din 24 iunie, președintele Igor Dodon intenționează să discute cu conducerea Rusiei despre un nou acord de împrumut de 200 milioane de euro. Moldova a expediat deja o scrisoare cu rugămintea de a relua negocierile referitoare la credit, însă Rusia, potrivit lui Dodon, stă la îndoială în ce privește semnarea noului acord.

Politica: opoziția

Partidul PAS nu va susține demiterea guvernului Ion Chicu din cauza situației epidemiologice dificile din țară, dar și a imposibilității de a forma o nouă majoritate parlamentară. Anterior, grupul parlamentar al foștilor democrați Pro Moldova a venit cu inițiativa de a demite guvernul Chicu, îndemnând să fie inițiate negocieri cu privire la o nouă majoritate în parlament. Inițiativa a fost susținută imediat de Partidul „Șor”.

Nici Partidul DA nu va purta niciun fel de negocieri cu Pro Moldova și „Șor”.

Legea ONG-urilor

Parlamentul intenționează să examineze în lectura a doua legea cu privire la ONG-uri. UE   a declarat că adoptarea legii este una dintre condițiile de obținere a asistenței financiare de către Moldova. NM a analizat, de ce legea este atât de mult criticată de Dodon și de socialiști și care este legătura în acest sens cu alegerile prezidențiale și Fundația Primei Doamne „Din Suflet”.

Alegerile

Expertul IPIS Vladislav Kulminski a scris pentru NM editorialul «Додон — спаситель» („Dodon salvatorul”) – despre subiectul principal al campaniei prezidențiale, pe cine și de cine va „salva” Igor Dodon și ce, în realitate, pune în pericol statalitatea Moldovei.

Un an fără Plahotniuc

La 8 iunie, se va împlini un an de când Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea în Moldova. NM a realizat un film documentar despre cum s-a schimbat timp de un an „statul capturat” și dacă într-adevăr Plahotniuc nu mai are influență asupra politicienilor și politicii din Moldova. Filmul va fi publicat la 8 iunie. Iar până atunci – tralerul «Год без Плахотнюка» („Un an fără Plahotniuc”).

Teatrul

La Teatrul „A. Cehov” s-a iscat un scandal. Directorul Constantin Haret este acuzat de un grup de actori de nereguli financiare, precum și de faptul că acesta a creat „propriul imperiu” în teatru, ține actorii în frică și îi intimidează pe cei incomozi. Haret susține că oponenții săi doresc să distrugă teatrul și „să destabilizeze” atmosfera de creație. NM a analizat, ce se întâmplă în principalul teatru rus al țării.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 5 iunie

– Va avea loc tradiționalul briefing al Ministerului Sănătății, în care se va vorbi despre situația epidemiologică din țară.

– Patronatele retailerilor „Probiz” vor susține o conferință de presă în contextul majorării taxelor locale în Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: