Parlament
Majoritatea parlamentară (PSRM, „Șor” și Pentru Moldova”) a adoptat la ședința de vineri o declarație cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională (CC) „în favoarea intereselor politice ale președintelui” Maia Sandu. PAS și DA au părăsit ședința în semn de protest. Cei de la DA au numit declarația o farsă, iar cei de la PAS – „un circ ieftin”. PAS a organizat o acțiune de protest lângă sediul Curții Constituționale. La aceasta a aderat Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, primarul municipiului Bălți. Comentând „declarația cu privire la uzurpare”, cei de la CC au menționat că aceasta are „un caracter exclusiv politic”.
Între timp, majoritatea a votat pentru anularea deciziei privind numirea Domnicăi Manole în calitate de judecător al CC. Socialiștii au argumentat aceasta „prin numeroase abateri” admise în cazul numirii lui Manole. După aceasta, la inițiativa PSRM, majoritatea a votat pentru numirea lui Boris Lupașcu în calitate de judecător al CC. 15 minute mai târziu, acesta a depus jurământul. Ce se știe despre Lupașcu – puteți citi aici.
Majoritatea
Majoritatea nu s-a oprit la CC și Manole. Cu ajutorul aceluiași PSRM, majoritatea a extins împuternicirile guvernului demisionar. Iarăși a anulat „legea miliardului”. A redus de două ori – de la 12% până la 6% – TVA pentru sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele). Și a adoptat în lectură finală proiectul de lege al PSRM care prevede compensarea facturilor la energia electrică ale cetățenilor pentru pentru cele două luni de situație de urgență.
Sandu
În aceeași zi, Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, iar înainte de aceasta a avut o întrevedere cu Dereck Hogan, Ambasadorul SUA. După ședință, Sandu a susținut un briefing în cadrul căruia a numit deciziile majorității parlamentare „un atac fără precedent asupra sistemului constituțional și a Curții Constituționale”. Sandu a mai anunțat că a cerut procuraturii să investigheze eventuala tentativă de uzurpare a puterii de către parlament.
Ce s-a întâmplat
Peter Michalko, șeful Delegației UE în Moldova, a numit decizia majorității parlamentare privind anularea hotărârii prin care Manole a fost numită judecător al CC și numirea lui Lupașcu un atac asupra Constituției și a independenței CC. Aceeași opinie a fost expusă și de Ambasada României. Ex-premierul Ion Chicu este de părere că aceste decizii sunt ilegale. Potrivit afirmațiilor sale, Manole „nu merită nici cea mai nesemnificativă funcție publică”, dar
acest lucru nu oferă deputaților dreptul de a demite un membru al CC.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS, s-a adresat către CC cu solicitarea de a se expune în privința constituționalității revocării lui Manole și numirea lui Lupașcu.
Care este opinia experților în drept constituțional în acest sens – aflați din articolul «Кто здесь судьи? Поменяется ли состав КС» („Cine este judecător aici? Se va schimba oare componența CC”). Iar jurnaliștii NM Evghenii Șolari și Alexandra Batanova au discutat în cadrul unei ediții speciale despre totalurile politice ale săptămânii, ce s-a întâmplat vineri în parlament, cine totuși „a uzurpat puterea” și dacă socialiștii vor reuși să evite dizolvarea parlamentului (video).
Dodon
Iar Dodon a zburat în această zi spre Moscova, promițând că seara va anunța „multe noutăți bune pe care toți le-au așteptat de mult”. Spre seară, în parlament s-a anunțat că la 24 aprilie, la Chișinău va ajunge un lot al vaccinului rusesc Sputnik V. Se pare că aceasta este una dintre noutățile despre care a vorbit Dodon.
Coronavirus
509 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5803 teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare de la începutul epidemiei a ajuns până la 248 518 persoane. 235 965 dintre acestea s-au vindecat, 5691 au decedat (23 – în ultimele 24 de ore). 6862 de persoane bolnave continuă să se trateze, 235 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 42 – conectate la aparatele de respirație asistată.
Criptomonedă
Iar această lectură este binevenită pentru o zi de odihnă. NM a decis să continue proiectul NMoney și să relateze despre criptomonedă. Unii o numesc aur digital, alții – o bulă de săpun care iată-iată se va sparge. Ce reprezintă, de fapt, criptomoneda, de ce aceasta este atât de costisitoare și merită să investești bani în ea – aflați despre toate acestea din articolul «Купить биткоин в Молдове? Можно ли на этом заработать, если ты не Илон Маск» („Să cumpăr bitcoin în Moldova? Ai putea obține venit din aceasta sau tu nu ești Elon Musk”).
***
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.