versiya.info

NM Espresso: în Moldova a fost instituită starea de urgență, ce am putea face în carantină și de ce la București e mai ușor de respirat

Coronavirusul: ce mai e nou și ce-i de făcut

Situația

Conform datelor Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat un nou caz de coronavirus în Moldova. Astfel, numărul total al celor infectați în țara noastră este de 30 de persoane. O pacientă se află în stare gravă, ea a fost conectată la aparatul de ventilare artificială a plămânilor.

Starea de urgență

În Moldova a fost instituită starea de urgență pe o perioadă de două luni. Premierul Ion Chicu a spus că a fost stabilit acest termen din cauza că prognozei pesimiste a coronavirusului în Europa.

Măsurile

Perioada de carantină în grădinițele, școlile și universitățile din Moldova a fost prelungită cu o săptămână. „Poșta Moldovei” a stopat recepționarea și eliberarea coletelor, scrisorilor și trimiterilor poștale din străinătate, dar și a celor interne. Centrele de reabilitare și balneosanatoriale din țară își vor sista activitatea până la 1 aprilie. Mitropolia Moldovei nu va anula slujbele religioase din zilele de duminică, însă le va desfășura în aer liber. După stoparea traficului aerian permanent, la Aeroportul Chișinău a fost închis terminalul pentru vizitatori. Însă aeroportul va permite efectuarea unor curse. De exemplu, la 17 martie, din aeroport a decolat o aeronavă cu cetățeni ai SUA evacuați din Moldova de către ambasada americană.

După ce a închis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini, Transnistria a închis acum și ieșirea pentru locuitorii săi.

Asistența

Guvernul a anunțat colectarea fondurilor pentru combaterea coronavirusului. Au fost deschise trei conturi bancare pe care toți doritorii pot transfera bani. „Moldovagaz” va transfera 100 de mii de lei primăriei Chișinău pentru combaterea Covid-19. „Linella” va transfera 100 de mii de lei spitalului „T. Ciorbă” și 50 de mii de lei Institutului de Medicină Urgentă. Multe bănci au decis să amâne plata ratelor pentru credite, propunând și alte înlesniri pentru clienții lor pe perioada de carantină.

Primul lot de teste pentru depistarea coronavirusului a ajuns din China în Moldova. Acesta mai conține respiratoare de protecție, termometre cu infraroșu și ochelari medicali.

Cum ne protejăm

O treime din locuitorii Moldovei consideră că ei riscă să se infecteze cu coronavirus, aproape 10% au decis să nu iasă din casă dacă nu e nevoie și cam tot atâția sunt siguri că usturoiul îi poate ajuta să se protejeze de coronavirus. Sondajul de opinie a mai constatat, ce știu moldovenii despre Covid-19, câți din ei respectă măsurile de securitate ș.a.

Ce-i de făcut

NM a publicat un îndrumar despre ce am putea face în timpul pandemiei de coronavirus – «Будь как Лена» („Fii ca Lena”) (video). La fel, noi am analizat, cum pensionarii își pot primi pensia în timpul carantinei fără a se expune riscului. De asemenea, NM a investigat, cum cetățenii Republicii Moldova care s-au pomenit în această perioadă peste hotare, ar putea reveni acasă. Și a alcătuit o colecție de platforme online care au deschis acces gratuit pe perioada pandemiei de Covid-19: cinema, operă, concerte, muzee, cursuri.

Poliția ne-a îndemnat să nu credem în mesajele fake despre hoții în halate medicale. Iar primarul de Bălți Renato Usatîi a propus să urmăm exemplul italienilor: în fiecare seară, să ieșim la balcon și să mulțumim medicilor pentru activitatea lor prin aplauze.

La vecini

Uniunea Europeană a interzis, la 17 martie, deplasarea dintre țările din zona Schengen și a închis hotarele externe ale UE. Unica țară din Europa unde nu au fost înregistrate cazuri de coronavirus este Muntenegru. Medicii chinezi au comunicat despre greșelile colegilor europeni admise în tratamentul coronavirusului. Iar în România s-a anunțat că datorită carantinei, aerul din București s-a purificat, ajungând până la valorile din stațiile amplasate în vârf de munte: „Acest lucru confirmă faptul că totul e din cauza traficului rutier: cu cât mai puține mașini, cu atât aerul e mai curat”.

Coaliția PSRM-PDM: reacția României

Bucureștiul nu constată progrese în realizarea reformelor în Moldova în ultimele patru luni și nu crede că după crearea coaliției PSRM-PDM, autoritățile vor reveni la reforme. Bucureștiul a subliniat că asistența României va depinde în continuare de reforme și de vectorul european al Moldovei.

CSM: parlamentul a numit membri noi

Până la instituirea stării de urgență în țară, parlamentul a reușit să numească patru membri noi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Opoziția a propus ca această chestiune să fie amânată din cauza situației din țară. Cum deputații s-au dojenit unii pe alții, și-au amintit de Vladimir Plahotniuc și „i-au ascuns pe membrii CSM”, aflați din reportajul NM «Чтоб вы так торговались» („Să vă târguiți voi toată viața așa”).

Date meteo: vine iarna?

Sinopticienii prognozează pentru sfârșitul acestei săptămâni și începutul celei viitoare ninsori slabe pe întreg teritoriul Moldovei. Temperatura aerului va ajunge ziua până la 0°С.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: