NM Espresso: în Moldova a fost instituită starea de urgență, ce am putea face în carantină și de ce la București e mai ușor de respirat
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: în Moldova a fost instituită starea de urgență, ce am putea face în carantină și de ce la București e mai ușor de respirat

Coronavirusul: ce mai e nou și ce-i de făcut

Situația

Conform datelor Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat un nou caz de coronavirus în Moldova. Astfel, numărul total al celor infectați în țara noastră este de 30 de persoane. O pacientă se află în stare gravă, ea a fost conectată la aparatul de ventilare artificială a plămânilor.

Starea de urgență

În Moldova a fost instituită starea de urgență pe o perioadă de două luni. Premierul Ion Chicu a spus că a fost stabilit acest termen din cauza că prognozei pesimiste a coronavirusului în Europa.

Măsurile

Perioada de carantină în grădinițele, școlile și universitățile din Moldova a fost prelungită cu o săptămână. „Poșta Moldovei” a stopat recepționarea și eliberarea coletelor, scrisorilor și trimiterilor poștale din străinătate, dar și a celor interne. Centrele de reabilitare și balneosanatoriale din țară își vor sista activitatea până la 1 aprilie. Mitropolia Moldovei nu va anula slujbele religioase din zilele de duminică, însă le va desfășura în aer liber. După stoparea traficului aerian permanent, la Aeroportul Chișinău a fost închis terminalul pentru vizitatori. Însă aeroportul va permite efectuarea unor curse. De exemplu, la 17 martie, din aeroport a decolat o aeronavă cu cetățeni ai SUA evacuați din Moldova de către ambasada americană.

După ce a închis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini, Transnistria a închis acum și ieșirea pentru locuitorii săi.

Asistența

Guvernul a anunțat colectarea fondurilor pentru combaterea coronavirusului. Au fost deschise trei conturi bancare pe care toți doritorii pot transfera bani. „Moldovagaz” va transfera 100 de mii de lei primăriei Chișinău pentru combaterea Covid-19. „Linella” va transfera 100 de mii de lei spitalului „T. Ciorbă” și 50 de mii de lei Institutului de Medicină Urgentă. Multe bănci au decis să amâne plata ratelor pentru credite, propunând și alte înlesniri pentru clienții lor pe perioada de carantină.

Primul lot de teste pentru depistarea coronavirusului a ajuns din China în Moldova. Acesta mai conține respiratoare de protecție, termometre cu infraroșu și ochelari medicali.

Cum ne protejăm

O treime din locuitorii Moldovei consideră că ei riscă să se infecteze cu coronavirus, aproape 10% au decis să nu iasă din casă dacă nu e nevoie și cam tot atâția sunt siguri că usturoiul îi poate ajuta să se protejeze de coronavirus. Sondajul de opinie a mai constatat, ce știu moldovenii despre Covid-19, câți din ei respectă măsurile de securitate ș.a.

Ce-i de făcut

NM a publicat un îndrumar despre ce am putea face în timpul pandemiei de coronavirus – «Будь как Лена» („Fii ca Lena”) (video). La fel, noi am analizat, cum pensionarii își pot primi pensia în timpul carantinei fără a se expune riscului. De asemenea, NM a investigat, cum cetățenii Republicii Moldova care s-au pomenit în această perioadă peste hotare, ar putea reveni acasă. Și a alcătuit o colecție de platforme online care au deschis acces gratuit pe perioada pandemiei de Covid-19: cinema, operă, concerte, muzee, cursuri.

Poliția ne-a îndemnat să nu credem în mesajele fake despre hoții în halate medicale. Iar primarul de Bălți Renato Usatîi a propus să urmăm exemplul italienilor: în fiecare seară, să ieșim la balcon și să mulțumim medicilor pentru activitatea lor prin aplauze.

La vecini

Uniunea Europeană a interzis, la 17 martie, deplasarea dintre țările din zona Schengen și a închis hotarele externe ale UE. Unica țară din Europa unde nu au fost înregistrate cazuri de coronavirus este Muntenegru. Medicii chinezi au comunicat despre greșelile colegilor europeni admise în tratamentul coronavirusului. Iar în România s-a anunțat că datorită carantinei, aerul din București s-a purificat, ajungând până la valorile din stațiile amplasate în vârf de munte: „Acest lucru confirmă faptul că totul e din cauza traficului rutier: cu cât mai puține mașini, cu atât aerul e mai curat”.

Coaliția PSRM-PDM: reacția României

Bucureștiul nu constată progrese în realizarea reformelor în Moldova în ultimele patru luni și nu crede că după crearea coaliției PSRM-PDM, autoritățile vor reveni la reforme. Bucureștiul a subliniat că asistența României va depinde în continuare de reforme și de vectorul european al Moldovei.

CSM: parlamentul a numit membri noi

Până la instituirea stării de urgență în țară, parlamentul a reușit să numească patru membri noi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Opoziția a propus ca această chestiune să fie amânată din cauza situației din țară. Cum deputații s-au dojenit unii pe alții, și-au amintit de Vladimir Plahotniuc și „i-au ascuns pe membrii CSM”, aflați din reportajul NM «Чтоб вы так торговались» („Să vă târguiți voi toată viața așa”).

Date meteo: vine iarna?

Sinopticienii prognozează pentru sfârșitul acestei săptămâni și începutul celei viitoare ninsori slabe pe întreg teritoriul Moldovei. Temperatura aerului va ajunge ziua până la 0°С.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: