Cr

NM Espresso: Recursul lui Stoianoglo a fost acceptat, Moldova a renunțat la „Zolotaia Korona”, NM nu va plasa publicitate electorală

Președinte: întâlniri, decrete

Președinta Maia Sandu a discutat la Chișinău cu fostul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, despre consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări și integrarea europeană a Moldovei. Sandu a subliniat că Polonia este „un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară: în cei 20 de ani de când Polonia este membră a UE, salariul mediu s-a triplat, iar speranța medie de viață a crescut cu câțiva ani.”

De asemenea, Sandu a semnat un decret privind deschiderea ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Administrația prezidențială a precizat că acest pas este „important pentru extinderea prezenței Moldovei în Asia Centrală.”


Năstase: un nou partid

Fostul ministru de Interne și posibil candidat la președinție, Andrei Năstase, și-a anunțat intenția de a înființa propriul partid după alegerile prezidențiale. „Îmi doresc un alt model de guvernare. Un alt președinte, o altă formă de guvernare. Aceasta trebuie să servească cetățenilor, nu invers,” a declarat Năstase într-o emisiune TV.


Stoianoglo: CSJ, CEDO

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a acceptat recursul fostului Procuror General, actualmente candidat la președinție, Alexandr Stoianoglo, împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 2 noiembrie 2021. Atunci, Curtea de Apel respinsese cererea lui Stoianoglo împotriva deciziei Consiliului Superior al Procurorilor de a începe o anchetă disciplinară împotriva sa. CSJ califică  ilegală decizia Curții de Apel. Stoianoglo și-a exprimat regretul că „decizia CSJ vine după ce Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.”


NM: alegeri, publicitate politică

Redacția NewsMaker a decis să nu plaseze publicitate politică în campania preelectorală: „Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a schimbat realitatea politică și socială în toată regiunea. În acest context, considerăm imoral să acceptăm publicitate din partea forțelor politice care susțin agresiunea și care sunt asociate cu statul agresor.”


PAS: un nou deputat

Curtea Constituțională a validat mandatul unui nou deputat din partea PAS. Este vorba despre inginerul-mecanic în vârstă de 85 de ani, Nicolae Plămădeală, care o va înlocui pe Mariana Lucrețeanu, numită anterior în funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.


Parlicov: summit, gaze

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a plecat într-o vizită de lucru de două zile în Grecia. În orașul Salonic, el va participa la un summit dedicat securității energetice și cooperării regionale în Europa de Sud-Est. Printre altele, Parlicov intenționează să discute despre rutele strategice de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova.


Agricultori: starea de urgență, proteste

Guvernul Republicii Moldova intenționează să introducă starea de urgență în agricultură pentru a ajuta fermierii afectați de secetă. Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, această măsură va permite agricultorilor să primească compensații fără a prezenta un certificat de forță majoră. Agricultorii au cerut de mult timp declararea stării de urgență în sectorul agricol, amenințând cu proteste. Ei consideră că starea de urgență este „singura măsură care ar stopa aplicarea penalităților pentru fermierii afectați de secetă pentr întârzierea plăților către creditori.”


Educație

70 de școli vor primi calculatoare și table interactive. Această asistență face parte din Programul de inovații digitale în sistemul educațional, implementat de Ministerul Educației în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). UNICEF a selectat școli cu mai mult de 250 de elevi, inclusiv copii din familii vulnerabile și copii cu nevoi educaționale speciale.

În plus, în acest an școlar, la recomandarea Ministerului Educației, aproximativ560 de școli din țară au introdus, catalogul electronic. Acesta face parte din planul de digitalizare a educației. Datele din catalogul electronic vor fi accesibile elevilor, profesorilor și părinților.

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” au fost renovate sălile de studiu și au fost deschise două noi centre, pentru care statul a cheltuit 4,15 milioane de euro.


Inteligență artificială (IA)

Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept. Este primul tratat internațional care are ca scop reglementarea funcționării IA. „Această convenție nu este doar un instrument juridic, ci și o promisiune că inteligența artificială va fi folosită pentru binele societății, îmbunătățind bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a semnat documentul în numele Moldovei.

 


„Zolotaia Korona”

Băncile moldovenești au stopat colaborarea cu sistemul rusesc de transferuri bănești „Zolotaia Korona”. Această măsură a fost luată după ce Statele Unite au introdus un nou pachet de sancțiuni împotriva companiilor rusești, printre care se află și compania „Centrul pentru Tehnologii Financiare”, al cărei produs principal este sistemul de plăți „Zolotaia Korona”. Cum se mai pot face transferuri din Rusia în Moldova? Aflați din materialul lui Nicolai Paholinițchi.


Vaccinuri

Moldova a achiziționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal de producție olandeză, Influvac Tetra. Cetățenii sunt îndemnați să se vaccineze, pentru a reduce riscul formelor severe de boală.


Ce ne așteaptă astăzi:

•             La ora 12:30 va începe Conferința națională pentru digitalizarea țării;

•             La ora 14:00 va avea loc Forumul municipal al cadrelor didactice 2024.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters/Israel

Morți și cel puțin 92 de răniți în Israel, după un nou val de atacuri. Cifra raportată de Iran

În noaptea de 15 spre 16 iunie, Israelul și Iranul au continuat atacurile. Cinci persoane din Israel au murit, iar cel puțin 92 au fost rănite. De cealaltă parte, Iranul a anunțat că, în cele trei zile de conflict sub atacurile israeliene, au murit peste 200 de persoane. În paralel, armata israeliană a raportat că a lovit 10 centre de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, unde, potrivit autorităților israeliene, erau planificate atentate teroriste împotriva statului Israel. Totodată, în Israel au fost raportate explozii și incendii în mai multe zone, relatează BBC News.

Potrivit sursei, armata israeliană a anunțat, în dimineața zilei de 16 iunie, că a lovit centrele de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, vizând 10 ținte. Potrivit Israelului, în aceste centre erau planificate atentate teroriste împotriva statului israelian. Forțele speciale „Al-Quds” reprezintă o unitate în cadrul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care desfășoară operațiuni speciale în afara granițelor Iranului.

Referitor la atacurile Iranului, ziarul Jerusalem Post a relatat că autoritățile din orașul israelian Petah Tikva au raportat că o rachetă a lovit o locuință. Poliția din Tel Aviv a anunțat, de asemenea, lovituri de rachete. În același timp, serviciul de pompieri și salvare din Israel a comunicat despre mai multe incendii în zone centrale ale țării. Presa israeliană a semnalat explozii în diverse regiuni din centrul țării.

Presă de stat iraniană a afirmat că orașul israelian Haifa a fost lovit, iar partea israeliană a confirmat exploziile din Haifa. Ulterior, serviciul de urgență israelian „Magen David Adom” a raportat că o rachetă iraniană a lovit o casă în Haifa.

În urma atacurilor nocturne, cinci persoane din Israel și-au pierdut viața. Serviciul israelian de ambulanță „Magen David Adom” a precizat că patru dintre victime, două femei și doi bărbați, aveau în jur de 70 de ani. Cel puțin 92 de persoane au fost rănite, printre care o femeie de 30 de ani în stare gravă, cu leziuni la nivelul feței, șase persoane în stare moderată și 85 cu răni ușoare.

Ministerul Sănătății din Iran susține că, în decurs de trei zile de conflict sub atacurile Israelului, au murit 224 de persoane.

Potrivit agenției Reuters, care a citat o sursă oficială anonimă, Iranul a informat Qatarul și Omanul, care mediază contactele sale cu SUA și Israel, că „nu este deschis la negocieri privind încetarea focului atâta timp cât se află sub atacurile israeliene”.

***

Pe 16 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi.

Pe 15 iunie, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat că situația de securitate în această țara rămâne considerabil dificilă. Diplomatul a îndemnat cetățenii moldoveni, aflați în Israel, să urmeze toate instrucțiunile în cazul unor atacuri cu rachete. „Ambasada funcționează în regim de alertă non stop, pentru informații în cazuri excepționale puteți contacta numărul de urgență: +972527789772”, a comunicat Roitman.

Tot pe 15 iunie, presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel. Ambasadorul Alexandr Roitman și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: