Alegeri
Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri pentru președintele Moldove, în turul doi ar intra Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Cel puțin asta arată datele celui mai recent sondaj realizat de WatchDog.MD. Pentru Sandu ar vota 35,5% dintre participanții la sondaj, iar pentru Stoianoglo — 9,9%. Totuși, 18,2% dintre respondenți nu s-au decis încă, iar 3,6% au declarat că nu ar participa la vot.
A mai rămas o săptămână până la finalizarea înregistrării prealabile a cetățenilor moldoveni care locuiesc în străinătate și doresc să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional privind aderarea la UE. Înregistrarea poate fi făcută pe platforma online — inregistrare.cec.md. Anul acesta, membrii diasporei moldovenești care locuiesc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență.
Deputatul apropiat de Șor, Vasile Bolea, a depus din nou documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a înregistra un grup de inițiativă. De data aceasta, în calitate de candidat independent. Anterior, CEC i-a refuzat înregistrarea din cauza legăturii sale cu blocul «Victorie», afiliat lui Ilan Șor.
Și fostul premier Vasile Tarlev intenționează să depună din nou documentele la CEC. De data aceasta, Tarlev dorește să candideze din partea partidului pe care îl conduce — «Viitorul Moldovei».
Biserică
Președinta Maia Sandu a comentat declarația deputatului PAS, Vasile Șoimaru, cu privire la o posibilă «interzicere» a Mitropoliei Moldovei. Potrivit ei, din contra, în acești patru ani, autoritățile au promovat pacea și înțelegerea între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei.
În articolul «Pot fi interzise bisericile în Moldova? Deputatul PAS spune „pas“ scepticilor europeni», NM a analizat cum s-a ajuns ca biserica din Moldova să dezbine în loc să unească și ce legătură au Moscova, Kievul, PAS și alegerile prezidențiale.
Transnistria
Biroul pentru Reintegrare a comentat inițiativa autoităților nerecunoscute de la Tiraspol de a interzice utilizarea termenului «Transnistria» pe teritoriul său. Biroul și-a exprimat regretul că Tiraspolul face declarații provocatoare, care nu reflectă realitatea istorică și nu contribuie la procesul de negocieri.
«Termenul „Transnistria“ („Dincolo de Nistru“) a intrat în uz încă dinaintea Primului Război Mondial și se referea la teritoriile de pe malul stâng al Nistrului, populate în mare parte de moldoveni. Acesta apare și în unele acte normative ale Moldovei, inclusiv în Declarația de Independență», au explicat reprezentanții Biroului pentru Reintegrare.
Între timp, pe malul stâng al Nistrului, pentru utilizarea acestui cuvânt se vor aplica amenzi (de la 150 la 300 de lei). Proiectul de lege va fi examinat săptămâna viitoare.
Investitori
De la 1 septembrie, peste 300 de angajați ai companiei germane Coroplast din Căușeni vor rămâne fără locuri de muncă. Acest lucru se datorează faptului că investitorul străin, care a activat acolo din 2016, a decis să părăsească Moldova. Persoanele care și-au pierdut locul de muncă solicită autorităților să intervină.
Educație
În acest an școlar, în școlile din Moldova vor începe să lucreze 407 tineri profesori. Este un număr record în ultimii cinci ani.
De asemenea, în acest an școlar, în școli ar putea fi interzisă utilizarea smartphone-urilor în timpul orelor. Ministerul Educației intenționează să introducă modificările corespunzătoare în Codul Educației. Elevii vor putea lăsa telefoanele mobile în locuri special amenajate. Ministrul educației, Dan Perciun, susține că această practică este pe larg răspândită în țările europene.
El a mai anunțat că elevii din clasele a 9-a și a 12-a vor putea susține un examen opțional, care să le ateste competențele digitale.
Limba Noastră
Astăzi, Moldova sărbătorește Ziua națională a limbii române. Cu ocazia sărbătorii, președintele României, Klaus Iohannis, va veni la Chișinău. Acesta se va întâlni cu Maia Sandu. Președinții celor două țări vor semna o declarație comună privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Moldovei.