NM Espresso: sărbătorim 9 mai «fără contradicții», exerciții militare moldo-americane și reducerea tarifelor la gaze
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: sărbătorim 9 mai «fără contradicții», exerciții militare moldo-americane și reducerea tarifelor la gaze

9 mai

«Nu există nicio contradicție între a aduce un omagiu celor care au murit în al Doilea Război Mondial și sărbătorirea Zilei Europei. Așa a comentat delegația UE în Moldova nemulțumirile unor cetățeni cu privire la deschiderea Orășelului European în centrul Chișinăului. Delegația a menționat că Uniunea Europeană a fost creată după al Doilea Război Mondial «ca un proiect de pace, astfel încât să nu mai fie niciodată războaie pe continentul european». De asemenea, cetățenilor li s-a reamintit că fiecare este liber să participe la sărbătorile pe care le preferă sau la toate deodată.


 

Reforma justiției

Un număr de 17 judecători ai Curții de Apel Chișinău și-au depus demisia după ce Comisia de vetting a anunțat că va evalua integritatea profesională a judecătorilor acestei curți. Comisia a declarant într-un comunicat că experții vor verifica 40 de judecători. Iar cei care nu vor să fie supuși verificării, pot demisiona în termen de 20 de zile.

 


Moldova și Marea Britanie

În ziua de 1 mai, la Londra a avut loc cel de-a treia rundă a dialogului Strategic Moldova-Marea Britanie. NM a discutat cu ministrul britanic pentru afaceri europene, Nus Ghani, despre rezultatele forumului, importanța acestuia și integrarea europeană a Moldovei. Despre asta în interviul «Trebuie să ne asigurăm că Putin nu reușește să destabilizeze Moldova».


Exerciții militare

Exercițiile militare Swift Response-2024 vor avea loc în Moldova sub conducerea comandamentului american din Europa și Africa. În exerciții vor fi implicați 400 de militari din brigada de infanterie motorizată din Moldova, din batalionul de forțe speciale Fulger și Divizia 82 Aeropurtată a SUA. În manevre vor fi implicate și două avioane americane C-130 Hercules.


 

Gaz

ANRE a aprobat cererea Moldovagaz de a reduce tarifele la gaze. Acum consumatorii vor plăti cu 1,24 lei sau cu 9,3% mai puțin pentru un metru cub.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că compania a achiziționat gaz de la Energocom în cadrul licitației la prețul de 331,22 euro pentru o mie de metri cubi de gaz.

 


Educaţie

Ministerul Educației a aprobat modificări LA Normele de personal pentru școli care vor permite autorităților școlare să angajeze mai mult personal auxiliar, inclusiv psihologi. Instituțiile de învățământ vor putea contacta serviciul local de asistență psiho-pedagogică pentru a angaja specialiști calificați.

Școlarii moldoveni, între timp, au câștigat o medalie de argint, două de bronz și două diplome de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică, care a avut loc la Varna (Bulgaria) în perioada 27 aprilie — 2 mai.


Înmatricularea transportului

Înmatricularea mijloacelor de transport a fost simplificată. Acum nu este nevoie să furnizați documente suplimentare, de exemplu, polița de asigurare RCA pe suport de hârtie, dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. În plus, în curând, potrivit autorităților, se va putea organiza vânzarea de mașini integral online, cu acte și plăcuțe de înmatriculare livrate la domiciliu.


«Zimbru» amendat

Clubul de fotbal din Chișinău «Zimbru» a fost amendat cu 15 mii de lei pentru comportamentul suporterilor săi în timpul meciului cu «Sheriff» Tiraspol din semifinalele Cupei Moldovei. Decizia a fost luată de comisia de disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal.


 

Contrabandă

Poliția de Frontieră și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni într-un dosar de contrabandă din țările UE și Marea Britanie. Potrivit materialelor cazului, infractorii au introdus în Moldova piese auto în valoare de circa 6 milioane de lei. Pe acest caz sunt suspectați patru cetățeni moldoveni.

Un caz de contrabandă a fost oprit la granița dintre Moldova și Ucraina. 100 de mii de dolari au fost găsite într-un autobuz care venea din Odesa. Șoferul spusese anterior că nu are nimic de declarat. A fost reținut pentru 72 de ore.

 

Capitala

Pentru a marca începutul sărbătorilor de mai, la Chișinău au fost puse în funcțiune cele 7 cișmele amplasate în zonele intens tranzitate. Apă-Canal Chişinău notează că cișmele au fost dezinfectate, astfel că apa poate fi folosită și pentru potolirea setei.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 mai

  • La ora 09:30, la Institutul de Medicină Urgentă vor fi deschise solemn Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și sala de angiografie;
  • La ora 11:00 va avea loc un flashmob în sprijinul libertății presei.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: