NM Espresso: UE începe negocierile cu Moldova, Chișinăul în continuare fără buget, ex-deputat moldovean arestat în SUA
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: UE începe negocierile cu Moldova, Chișinăul în continuare fără buget, ex-deputat moldovean arestat în SUA

Moldova și UE

Comisia Europeană a recomandat demararea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În raportul său, CE a menționat că țara a implementat ultimele trei recomandări necesare pentru a da startul negocierilor. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a menționat că următorul pas ar fi aprobarea de către statele membre UE a cadrului de negocieri. Acest lucru va face posibilă convocarea primei conferințe interguvernamentale.De asemenea, CE a recomandat începerea negocierilor și cu Ucraina. Potrivit presei, UE vrea să înceapă negocierile în iunie. Georgia nu a primit aprobarea Bruxelles-ului.Între timp, chiar în Uniunea Europeană, au început alegerile pentru Parlamentul European, care vor dura până pe 9 iunie. Potrivit datelor preliminare, majoritatea mandatelor va rămâne de partea fracțiunii Partidului Popular European (PPE) și a Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Radicalii de dreapta nu vor putea influența în mare măsură politica UE. Citiți mai multe despre acest lucru în articolul NM «Parlamentul European cu vedere spre Kremlin».Iar în Moldova, vinerea trecută, a fost lansată inițiativa Cetățenii pentru Europa. Fostul ministru de externe, Nicu Popescu, a rugat să i se alăture, iar pentru a face acest lucru trebuie să vă înregistrați pe site-ul moldova.eu.

Interpol

Premierul Dorin Recean, comentând dosarul de corupție împotriva șefului Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, și arestarea acestuia, a spus că Guvernul «va pune la dispoziție Procuraturii, anchetei și justiției toate instrumentele necesare pentru a identifica cu promptitudine faptele de corupție și pedepsirea făptuitorilor».La rândul său, Procurorul General, Ion Munteanu, a spus că Vladimir Plahotniuc nu se află pe lista persoanelor care au dat mită, ca să fie blocate sesizările Interpol despre căutarea lor. Moldova și Franța continuă să investigheze aceste fapte.

«Shahed» în Moldova?

Serviciul de supraveghere a spațiului aerian ucrainean susține că, în noaptea de 7 iunie, o dronă Shahed a survolat spațiul aerian al Moldovei în regiunea orașului Tiraspol. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a raportat că verifică aceste informații și determină traiectoria exactă a dronei.

Bugetul Chișinăului

Primăria Capitalei continuă să activeze fără bugetul pentru 2024. Primăria a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că începe consultările cu privire la proiectul de buget, dar deja de o săptămână nu reușește să rezolve problema cu arhiva online nefuncțională unde ar fi trebuit să fie postat proiectul de buget. Totodată, NM a clarificat că acolo nu există fișiere cu bugetul pe 2024. Toate fișierele din arhivă au fost create în decembrie 2022 și se referă la anul 2023.

Deputat arestat

Fostul deputat moldovean Vadim Vacarciuc a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat de folosirea neautorizată a actelor de identitate a unei alte persoane.

Ansamblul Joc: investigaţie

Ministerul Culturii va efectua o anchetă internă după ce un grup de dansatori din ansamblul academic de dans popular de stat Joc a dansat o horă cu Ilan Shor și bașcanul Găgăuziei, Evgenia Guțul, la Moscova.Surse din minister au declarat că dansatorii «au ignorat legea și bunul simț».

Moldova și China

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit cu reprezentanții a 19 companii din China, pe care i-a îndemnat să lanseze cât mai multe proiecte în Moldova. «Am invitat companiile chineze să implementeze inovații în Moldova, avînd posibilitatea să facă asta mult mai repede decât oriunde altundeva», a menționat ministrul.

Educaţie

Universitatea Tehnică din Moldova a fost inclusă în clasamentul anual al celor mai bune universități din lume QS World University Rankings. A ocupat poziția a 921 din 1169. Universitatea Harvard (SUA) este pe primul loc, Universitatea Stanford (SUA) — pe locul doi, iar Imperial College London (Marea Britanie) — pe locul trei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: