NM Espresso: Ziua Independenței cu întreruperi la postul național de televiziune, Moldova și Ucraina pe calea integrării în UE, concurs pentru șefia PCCOCS
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Ziua Independenței cu întreruperi la postul național de televiziune, Moldova și Ucraina pe calea integrării în UE, concurs pentru șefia PCCOCS

Ziua Independenței

Moldova a sărbătorit 33 de ani de la proclamarea independenței față de URSS. La concertul din Piața Marii Adunări Naționale au participat aproximativ 39 de mii de persoane. Președinta Maia Sandu, într-un mesaj video, a îndemnat cetățenii să fie mândri de Moldova și să scrie împreună istoria acesteia. Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu președinții Țărilor Baltice, Edgars Rinkēvičs, Alar Karis și Gitanas Nausėda, care au venit la Chișinău. Ei au semnat o declarație comună de susținere a integrării europene a Moldovei. Totuși, nu s-a trecut fără scandal. Concertul din 27 august nu a fost transmisintegral de postul public de televiziune Moldova 1. Conducerea acestuia explică absența drepturilor de difuzare pentru unii dintre artiști.

Între timp, liderii trupei rock Bi-2 au publicat un videoclip în care au felicitat cetățenii Moldovei cu ocazia aniversării independenței. Basistul Maxim Andriușcenko, care a obținut recent cetățenia Republicii Moldova, a spus câteva fraze în limba română. În octombrie, trupa va susține un concert la Arena Chișinău împreună cu Orchestra Simfonică din Moldova.


Integrarea europeană

Moldova și Ucraina avansează către UE în ritmuri diferite, dar pentru ambele țări, catalizatorul integrării europene a fost agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Însă, vor putea aceste două țări să devină membre depline ai Uniunii Europene având conflicte nerezolvate și care este rolul regiunii transnistrene pentru viitorul țării? Despre acestea citiți în materialul „În UE — cu soldați ruși?”.


Păduri

Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda Moldovei un împrumut în valoare de 200 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea pădurilor.


Procuratura

Săptămâna aceasta s-a încheiat primirea cererilor de participare la noul concurs pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). NM a adunat informații despre candidați, veniturile și proprietățile acestora. De remarcat că unul dintre ei a inițiat cinci dosare penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo în doar două ore.


Energetică

Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiuni pentru o eventuală situație de criză pe piața energiei electrice. Dintre cele 31 de scenarii de criză posibile, 26 s-au dovedit a fi relevante pentru Moldova. Documentul distribuie, de asemenea, responsabilitățile companiilor energetice, ale utilizatorilor rețelelor electrice și ale consumatorilor și procedurile obligatorii pentru Comisia pentru Situații Excepționale.

Guvernul României ia în considerare posibilitatea de a achiziționa Portul Internațional Liber Giurgiulești. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că nu este vorba despre Portul de Stat.


Șefi noi

Noul șef al Serviciului Vamal al Moldovei va fi Alexandru Iacub, care a deținut până acum funcția de secreta de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Candidatura sa a fost aprobată de guvern.

 


Fermierii caută sprijin peste Prut

Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat ajutorul Ambasadei României în Moldova. Agricultorii au îndemnat diplomații din țara vecină „să nu rămână indiferenți” și să ofere sprijin agriculturii din Moldova.


Alegeri

Pretendenta la funcția de președinte al țării, Natalia Morari, s-a plâns de presiuni politice. Ea a primit o scrisoare din partea Centrului Național Anticorupție (CNA) în care i s-a cerut să prezinte informații despre activitatea economico-financiară a companiei sale, Media Sapiens. De cealaltă parte, CNA a comunicat pentru NM că Media Sapiens a intrat în vizorul instituției în urma unei sesizări din partea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la unele tranzacții financiare ale companiei.


Coronavirus

Între timp, în Moldova continuă să crească numărul infectărilor cu coronavirus. Între 19 și 25 august, în țară au fost înregistrate 2675 de cazuri de COVID-19, ceea ce reprezintă cu 20,9% mai mult decât în săptămâna precedentă. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, potrivit prognozelor, numărul cazurilor de infectare va continua să crească în prima jumătate a lunii septembrie, după care va începe să scadă.


Sport

La Paris încep Jocurile Paralimpice de vară 2024. Echipa națională a țării noastre este condusă de judokanul Oleg Crețul. În total, Moldova va fi reprezentată de cinci sportivi.


Ce ne așteaptă astăzi:

09:00 – conferință de presă privind organizarea Campionatului European de Rugby pe Plajă;
11:00 – lansarea a 20 de troleibuze noi în Chișinău;
14:00 – ședința CEC.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: