Википедия

Noi detalii despre presupusul incendiu de la Spitalul Republican. De unde provenea fumul? (UPDATE)

Apelul privind presupusul incendiu care ar fi izbucnit pe 9 ianuarie în cadrul Spitalului Clinic Republican nu a fost făcut cu rea-intenție. Contactată de NM, ofițerul de presă al poliției capitalei Natalia Stati a menționat că la 112 a sunat un bărbat, care a văzut fumul provenit de la o centrală termoelectrică.

UPDATE (16:00) Într-un comunicat de presă publicat pe 11 ianuarie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că, potrivit unui calcul prealabil, costul direct al misiunii pompierilor a fost estimat la 8820 lei. Salvatorii îndeamnă oamenii să nu apeleze la 112 dacă nu sunt siguri că situația prezintă pericol.

 

Poliția a fost sesizată prin intermediul serviciului 112 pe 9 ianuarie, în jurul orei 18:00. La fața locului au fost trimise 14 echipaje de pompieri. Ajunși la fața locului, salvatorii au verificat minuțios fiecare etaj din cadrul Spitalului Republican. În urma verificărilor efectuate de echipajele de intervenție,  nu a fost depistată nici o sursă de aprindere.

Potrivit ofițerului de presă al poliției capitalei, Natalia Stati, ulterior, oamenii legii au stabilit că trecătorul care a alertat salvatorii a văzut, de fapt, fumul de la o centrală termoelectrică, amplasată în apropierea spitalului.

„Bărbatul, de departe, a văzut fumul și a crezut că e de la spital. De asta a reacționat și a apelat la 112, pentru a fi evitată o tragedie”, a precizat Natalia Stati.

Amintim că, în situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: