Noi detalii despre „dosarul viorii”. Când va fi returnat instrumentul muzical violonistei?
Full Article 5 minutes read

Noi detalii despre „dosarul viorii”. Când va fi returnat instrumentul muzical violonistei?

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Serviciul Vamal au susținut pe, 10 decembrie, o conferință de presă și au oferit detalii pe dosarul tentativei de scoatere din țară a unei viori de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Drept urmare, oamenii legii afirmă că încă există suspiciuni în privința viorii, iar până la concluzia experților din Elveția, instrumentul muzical nu va fi returnat.

Oamenii legii menționează că la trei zile de la ridicarea viorii, violonista Alexandra Conunova s-a adresat unui alt expert acreditat de Ministerul Culturii. Acesta i-a eliberat un certificat contradictoriu prezentat celui inițial, care arăta că vioara a fost creată de Giovanni Battista Guadagnini și că „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova.

„Mai mult decât atât, acesta a eliberat actul de expertiză fără a avea vioara în față”, precizează oamenii legii.

Ce a urmat

Între timp, persoana a prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, contractul de împrumut al unei viori. Acesta, însă, era fără data de întocmire a lui.

„Toate în cumul, au dat temei rezonabil organului de urmărire penală de a solicita, prin intermediul Interpol, informații despre statul de apartenență al acestei viori și dacă aceasta nu figurează ca fiind sustrasă. În acest scop, vioara a fost examinată (și nu expertizată) de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol”, precizează PCCOCS.

Două state membre Interpol caută viori asemănătoare

Totodată, au parvenit informații de la două state membre Interpol, cu privire la 3 cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare.

„Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în Republica Moldova, necesare pentru verificarea lor de statul solicitant. Pentru stabilirea faptului necesității declarării instrumentului de acest tip, suplimentar au fost interpelate autoritățile vamale ale statului din care a sosit pasagerul la Chișinău. Acestea au comunicat că instrumentul muzical nu a fost declarat, deși persoana avea obligația să o facă”, mai precizează PCCOCS.

Este de menționat că autoritățile din Elveția nu au prezentat răspunsurile în timp util pentru obținerea documentelor de origine a viorii reținute, deși Conunova făcea trimitere la faptul că proprietarul viorii este cetățean al acelui stat. Procuratura a luat legătură telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract, care abia la 2 decembrie 2021 a expediat copia actelor solicitate. Până la moment, confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentată.

Așa cum documentele nu au fost prezentate în forma lor autentică, examinarea lor de către Comisia de Experți este necesară pentru a stabili dacă corespund acestei viori, mai spune PCCOCS.

Dubiile procurorilor

„Una din discordanțele acestei spețe a constat în informația prezentată în rapoartele de examinare făcute de experții naționali, unde vioara a fost datată cu anul 1735 cu toate că în actele prezentate de către persoană, anul fabricării a viorii era 1775-1785. Este de menționat că în rezultatul expertizei făcute la solicitarea organelor de drept, prealabil s-a stabilit că a fost fabricată în perioada 1775-1785”, conchide PCCOCS.

Concluzia experților privind pertinența documentelor solicitate ar servi drept temei de stabilire a statului de origine și demararea procedurii de returnare viorii, în sensul prevederilor Convenției de la Paris. Rezultatul expertizării este necesar și pentru stabilirea obiectivă a circumstanțelor faptei.

Amintim că incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) violonista Alexandra Conunova este acuzată că ar fi încercat să scoată din țară o vioară datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Obiectele au fost confiscate, iar PCCOCS a apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. De asemenea, Procuratura a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Alexandra Conunova a lansat o petiție online prin care cere să fie susținută și să îi fie restituit instrumentul muzical. Până pe 10 decembrie, petiția a fost semnată de peste 1500 de persoane.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: