Procurorii au solicitat ajutorul INTERPOL în cauza penală în care este vizată violonista Alexandra Conunova
Full Article 3 minutes read

Procurorii au solicitat ajutorul INTERPOL în cauza penală în care este vizată violonista Alexandra Conunova

Procurorii au publicat precizări despre tentativa de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, de către violonista Alexandra Conunova. Reprezentanții Procuraturii au reiterat că instrumentul nu a fost declarat așa cum prevede legea. Oamenii legii au apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) întreprinde, în continuare, acțiunile de urmărire penală în cauza în care este vizată violonista Alexandra Conunova. Aceasta este acuzată că ar fi încercat scoaterea din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău. Cazul a avut loc pe 22 octombrie.

PCCOCS a amintit că Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice interzice scoaterea din țară a valorilor din domeniul artei fără deținerea autorizației eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.

„Totodată, sunt de remarcat prevederile Convenției de la Paris asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, semnată de statele părți în 1970 și ratificată de Moldova în 2007. Mai exact, aceasta stabilește obligația statelor membre pentru ca să ia toate măsurile necesare pentru a sechestra bunurile culturale ce nu dețin o autorizație de expediție, în vederea evitării circulației ilegale a acestora și de a informa statul de origine a bunului cultural”, mai menționează procurorii.

Potrivit oamenilor legii, instrumentul muzical a fost examinat minuțios, cu participarea experților și a deținătorului.

„În continuare, prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova. Procuratura va reveni cu amănunte la etapa în care vor fi stabilite noi circumstanțe de impact social sporit și în măsura în care informațiile nu ar afecta desfășurarea investigațiilor și drepturile persoanelor vizate”, au conchis procurorii.

În ajun, PCCOCS a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

***

Interpol (acronimul termenului din engleză International Criminal Police Organization) este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție cu sediul la Lyon, Franța. Organizația numără 194 de state membre.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: