„Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. La Tiraspol să pregătește un nou dosar împotriva lui Oleg Horjan
Full Article 13 minutes read

„Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. La Tiraspol să pregătește un nou dosar împotriva lui Oleg Horjan

La Tiraspol se pregătește un nou dosar penal împotriva lui Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist transnistrean și fost deputat de opoziție al Sovietului Suprem din Transnistria – de data aceasta, în temeiul articolului „privind insultarea președintelui RMN”. În prezent, el își ispășește pedeapsa de patru ani de detenție în Transnistria, acuzat fiind de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al guvernării”. Apărătorii drepturilor omului consideră că acest dosar este politic și au declarat de mai multe ori despre condițiile inumane de întreținere a lui Horjan. Deja de un an, mama și avocatul acestuia nu au acces la el. Toate încercările lor de a apela către organizațiile internaționale și ambasadele străine au fost fără niciun rezultat. Cei de acolo spun: „Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. NM relatează istoria despre deținutul Oleg Horjan și despre încercările familiei sale și ale avocatului de a-i apăra drepturile.

Un nou dosar

NM deține informația precum că împotriva lui Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist transnistrean aflat în opoziție, se pregătește un nou dosar penal în temeiul articolului CP al Transnistriei „privind insultarea publică a președintelui RMN”. NM a fost informat despre aceasta de către Ala Grigoraș, avocata lui Horjan. În afară de amenda de până la 12,8 mii de ruble transnistrene (aproximativ 690 de euro), articolul prevede până la cinci ani privațiune de libertate (acest articol a apărut în CP al regiunii în luna martie 2019).

Deja de doi ani, Oleg Horjan își ispășește pedeapsa în penitenciarul nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol. În luna noiembrie 2018, Sovietul Suprem din Transnistria l-a condamnat la patru ani și jumătate privațiune de libertate, acuzat de „acțiuni violente împotriva unui reprezentant al guvernării”.

Avocata a comunicat că recent, Horjan a avut dreptul la libertatea condiționată de pedeapsă înainte de termen, întrucât el și-a ispășit mai mult de o treime din termen.

Însă în luna iulie curent, Horjan a fost vizitat de un anchetator din Tiraspol. S-a constatat că împotriva lui Horjan ar putea fi deschis un nou dosar penal. Temei pentru acesta a fost un articol publicat în ziarul «Голос народа» („Vocea poporului”) de la Tiraspol, în care Horjan a numit autoritățile Transnistriei „marionete”, dar și, potrivit anchetei, l-a insultat pe Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei.

Avocata Ala Grigoraș a remarcat că în articol nu este menționat numele lui Krasnoselski, iar ediția ziarului despre care este vorba a apărut în luna noiembrie 2019.

„Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. La Tiraspol să pregătește un nou dosar împotriva lui Oleg Horjan

NM

Penitenciarul din satul Glinoe

Potrivit informațiilor unei surse NM, la 4 august, administrația penitenciarului l-a acuzat pe Horjan de încălcarea regimului închisorii și l-a închis în carceră pe 10 zile. În semn de protest, Horjan a anunțat greva foamei.

Mama acestuia, Nina Horjan, a menționat pentru NM că imediat după ce fiul său a fost închis, administrația închisorii i-a înaintat o condiție – să înceteze orice activitate politică și obștească. Însă el n-a acceptat, a corespondat cu colegii săi de partid și a început să acorde asistență juridică altor deținuți (Horjan are studii juridice).

În luna iulie 2019, la întâlnirea cu mama sa, Horjan a spus că Vitalii Loianici, șeful penitenciarului, îi refuză examenul medical și că deținuții sunt torturați, iar administrația închisorii face „presiuni necontenite”. „M-au șocat cuvintele sale. El a spus că sunt maltratați înainte de Paște și de Revelion, că îi este refuzat examenul medical, deși are tensiune arterială înaltă. Eu îmi dădeam seama că discuția noastră se înregistrează, dar nu am rezistat și, din disperare, am spus că voi ridica toată presa moldovenească. După această întâlnire, nu mi-au mai permis să-mi văd fiul”, a spus Nina Horjan.

După această întâlnire cu mama sa, lui Horjan au încetat să-i mai permită să se vadă cu avocatul, i-au limitat numărul de pachete și întâlniri cu cei apropiați.

În vara anului 2019, la o investigație efectuată la spitalul raional din Grigoriopol, medicii l-au diagnosticat pe Horjan cu boală cardiacă ischemică, tensiune arterială înaltă, probleme ale aparatului locomotor și au cerut administrației penitenciarului să-l interneze. Însă lui Horjan i-a fost refuzat acest lucru. Potrivit afirmațiilor mamei sale, o jumătate de an mai târziu, în luna ianuarie 2020, el a fost plasat în secția sanitară a închisorii, însă tratamentul care i-a fost prescris nu are efect. La rugămințile părinților și ale avocatului de a primi lista medicamentelor care i-au fost recomandate lui Horjan, administrația penitenciarului nu reacționează.

Iar în luna aprilie, potrivit afirmațiilor Ninei Horjan, în penitenciar a izbucnit un focar de coronavirus. Conform informațiilor de care ea dispune, s-au îmbolnăvit de COVID aproape 200 de deținuți, inclusiv fiul său. „Nu puteam face legătura cu el. Aflam de la alți deținuți despre starea sănătății sale. El avea febră foarte mare. Timp de câteva zile, am crezut că va muri”, a mai spus Nina Horjan.

Ambasadele, OSCE, Consiliul Europei

De când Horjan este la închisoare, avocata sa a solicitat ajutor de la Procuratura Generală, Ombudsmanul Republicii Moldova, OSCE, OMS, Ambasada SUA și cea a Rusiei, pentru a apăra drepturile acestuia. De asemenea, s-a întâlnit cu Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, înainte de vizita oficialului la Tiraspol, în luna martie 2020. Avocata susține că toate organizațiile internaționale și ambasadele au încercat să apere drepturile și libertățile lui Horjan, însă acțiunile acestora „nu au avut rezultate tangibile”.

„Organizațiile internaționale și ambasadele menționau cu regret: „Tiraspolul nu ne permite”. Totuși, au fost niște progrese. De exemplu, după vizitele reprezentanților OSCE, condițiile de întreținere în penitenciarul în care clientul meu își ispășește pedeapsa într-un dosar penal nelegitim s-au îmbunătățit pentru puțin timp. Dar, după cum vedem, administrația penitenciarului ignoră toate apelurile noastre și continuă să facă presiuni asupra lui Horjan”, a spus Ala Grigoraș.

În anul 2019, fiul mai mic al Ninei Horjan s-a adresat către Consiliul Europei, prin intermediul deputaților Partidului Laburist al Marii Britanii, „cu rugămintea ca aceștia să influențeze asupra conducerii regiunii transnistrene și să apere drepturile deținutului politic Horjan”. Însă de la Consiliul Europei „a venit răspunsul precum că un asemenea stat ca „Transnistria” nu există, de aceea responsabilitatea pentru apărarea drepturilor lui Oleg Horjan revine autorităților Moldovei și ale Rusiei”.

Reacția Chișinăului

La 23 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Moldova a declarat ilegală sentința pe care Judecătoria Supremă din Transnistria a pronunțat-o lui Horjan. CSJ a mai indicat faptul că Procuratura Generală a Moldovei trebuie „să întreprindă toate măsurile legale pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați în acest sens”.

Potrivit afirmațiilor avocatei Ala Grigoraș, clientul său a amânat mult timp depunerea cererii către CSJ, deoarece considera „că problema sa trebuie să fie soluționată la nivel politic”. Avocata a depus plângerea la CSJ abia în luna februarie 2020.

Imediat după decizia CSJ, Procuratura Generală a Moldovei a intentat un dosar penal împotriva celor vinovați de încălcarea drepturilor și libertăților lui Horjan. Grigoraș susține că au așteptat doi ani această hotărâre a procuraturii: „Timp de doi ani, noi primeam de la Procuratura Generală răspunsuri formale. Inspectoratul de poliție de la Bender a deschis un dosar penal în anul 2018. Dar ei și acum stabilesc persoanele vinovate. Noi îi indicăm pe aceștia și lor, și Procuraturii Generale, dar niciun rezultat. Cei vinovați continuă să se simtă nepedepsiți”.

„Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. La Tiraspol să pregătește un nou dosar împotriva lui Oleg Horjan

NM

După decizia CSJ, avocata și părinții lui Horjan s-au adresat către procurorul general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo. Ei speră că acesta va prelua controlul personal asupra anchetei în dosarul penal contra persoanelor care au încălcat drepturile lui Horjan. „Noi considerăm că sancțiunile și urmărirea penală împotriva acestor persoane vor urni din loc problema privind anularea pedepsei incorecte de către autoritățile transnistrene”, a spus Ala Grigoraș. În prezent, avocata pregătește o adresare către autoritățile de profil din Moldova și cele internaționale, în temeiul deciziei CSJ.

Noi nu am reușit să obținem un comentariu al Procuraturii Generale. Am încercat să aflăm, la ce etapă este urmărirea penală inițiată în legătură cu dosarul lui Horjan, dar și dacă Alexandru Stoianoglo examinează posibilitatea unei întrevederi cu avocatul și părinții lui Horjan. Însă la momentul publicării acestui articol, Procuratura Generală nu a răspuns la solicitarea NM.

Nu au răspuns la solicitarea NM nici cei de la Ministerul Justiției și de la procuratura din regiunea transnistreană. NM a încercat să afle, de ce deja de un an, mama și avocatul nu au acces la Horjan, de ce nu se oferă un răspuns la solicitările avocatului, de ce se ascunde de rude cum și cu ce el a fost tratat la spitalul penitenciarului, dar și de ce împotriva lui Horjan au pornit o anchetă preliminară în temeiul articolului său din ziar, publicat cu aproape un an în urmă.

Dar NM a primit răspuns la această solicitare de la MAI din regiunea transnistreană. Cei de la minister au comunicat că „potrivit informațiilor oferite de către Comitetul de Anchetă din Transnistria și Centrul informațional analitic al MAI, autoritățile indicate anterior nu dețin informații cu privire la inițierea unui dosar penal pe motivul infracțiunii prevăzute de articolul 316-1 „Insultarea Președintelui RMN” în raport cu cetățeanul Horjan”. Cei de la MAI din Transnistria nu au răspuns la alte întrebări incluse în solicitarea NM.

Dosarul lui Horjan

Din 2010 până în 2019, Oleg Horjan a fost deputat în Sovietul Suprem al Transnistriei. În 2017, a devenit copreședinte al Uniunii forțelor de opoziție din Transnistria, iar în 2018, după ce a fost arestat, a fost ales unanim în calitate de lider al organizației. În luna decembrie 2016, el a participat la alegerile prezidențiale din Transnistria, situându-se pe locul al treilea.

Dosarul penal împotriva sa a fost deschis după întâlnirea pe care a avut-o cu alegătorii la 2 iunie 2018, pe piața din centrul Tiraspolului. La această întâlnire, Horjan a spus că el deține documente care confirmă faptul că administrația Transnistriei planifică, în bază de contract, să aducă în regiune deșeuri radioactive pentru a fi conservate.

Horjan a inclus problema privind situația ecologică din Transnistria în agenda ședinței Sovietului Suprem din 6 iunie 2018. Când Horjan a început să-și citească raportul, transmisiunea în direct din sala de ședințe s-a întrerupt. În acest timp, i-a fost retrasă imunitatea de deputat și a fost arestat.

Potrivit anchetei, deputatul Horjan a organizat un miting pe piața din centrul Tiraspolului, fără a-l coordona cu autoritățile locale. După miting, au fost reținuți câțiva participanți la această acțiune, inclusiv fiul lui Horjan. Deputatul a încercat să ajungă la cei reținuți. Potrivit datelor din dosarul penal, în altercația cu miliția, el a smuls epoleții de la câțiva colaboratori ai forțelor de ordine.

Lui Horjan i-au fost înaintate trei capete de acuzare. În primul, el ar fi aplicat câteva lovituri milițianului Bichir și i-a smuls epoleții. În al doilea, Horjan l-ar fi lovit pe milițianul Osadcii și a smuls epoleții acestuia și ai milițianului Țurcan. În cel de-al treilea capăt de acuzare, el a fost acuzat de faptul că la intrarea în clădirea secției de miliție din Tiraspol, el l-ar fi insultat pe Ruslan Mova, șeful MAI din regiune, numindu-l „general de rahat”.

Horjan și avocata sa au altă versiune. Potrivit afirmațiilor Alei Grigoraș, atunci când Horjan a dorit să intre în sediul secției de miliție de la Tiraspol, „milițienii au încercat cu forța să-l dea afară de acolo, apoi au profitat de situație și l-au acuzat de aplicarea violenței”. Avocata a subliniat că, potrivit legii locale despre statutul deputatului, lui Horjan trebuiau să-i permită să intre în secția de miliție și să-l conducă spre cei reținuți. Grigoraș a mai remarcat că despre organizarea întâlnirii cu alegătorii din 2 iunie, Horjan a informat oficial administrația de la Tiraspol, MAI și Ministerul Securității Statului. Iar după evenimentele de la secția de miliție, el a scris o plângere despre aplicarea forței fizice față de el și despre încălcarea drepturilor sale ca deputat al Sovietului Suprem din Transnistria.

Avocata Ala Grigoraș a mai spus că toți milițienii (în afară de Osadcii), care sunt vizați ca victime în acest caz, au recunoscut că Horjan nu a aplicat împotriva lor „acțiuni de violență” și „nu a smuls epoleți”. Acest lucru îl demonstrează și înregistrările camerelor de supraveghere din sediul miliției. „În înregistrarea de la unitatea de miliție se vede că Horjan nu l-a bătut nici pe Osadcii, însă în acest caz, el oricum a fost declarat vinovat. În celelalte capete de acuzare, Judecătoria Supremă l-a achitat”, a menționat Grigoraș.

Ea a mai menționat că Ruslan Mova nu poate considera expresia „general de rahat”, pe care Horjan a adresat-o generalului, ca fiind insultă și infracțiune. Și a precizat de ce: în anul 2018, Horjan s-a adresat către MAI din regiunea transnistreană cu solicitarea de a fi tras la răspundere Iurii Petric, simpatizantul guvernării actuale, care l-a insultat public, numindu-l „rahat”, însă Mova a comunicat în răspunsul oficial pentru Horjan că nu consideră că spusele lui Petric sunt o insultă și nu vede temei pentru a-l trage la răspundere.

La 2 noiembrie 2018, a fost anunțată sentința lui Horjan. Potrivit afirmațiilor avocatei Ala Grigoraș, procesul de judecată s-a desfășurat cu numeroase încălcări: „Ne-au refuzat audierea martorilor care au văzut cele întâmplate. În timpul procesului de judecată, Oleg Horjan s-a simțit rău, dar i-a fost refuzată asistența medicală calificată. M-au împiedicat să lucrez cu materialele din dosarul penal”.

Când i-au oferit dreptul la ultimul cuvânt, Horjan a spus că a fost privat de libertate din cauza că a vorbit deschis despre legătura strânsă dintre conducerea Transnistriei și holdingul „Sheriff”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: