Noi obligații pentru casele de schimb valutar și hoteluri. Vor plăti 100 000 lei dacă admit încălcări 
Full Article 2 minutes read

Noi obligații pentru casele de schimb valutar și hoteluri. Vor plăti 100 000 lei dacă admit încălcări 

Cuantumul amenzii care ar putea fi aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor care admit încălcări ale legislației valutare a fost majorat de la 25 000 lei la 100 000 lei. Deputații au votat, în cea de-a doua lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și a Legii privind reglementarea valutară. 

Actul legislativ prevede stabilirea obligației unităților de schimb valutar să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de BNM.

Se menționează că nu vor fi admise divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.

Este stipulată necesitatea prezentării de către casele de schimb valutar a cazierelor judiciare ale beneficiarilor efectivi ai entităților, consultarea de către BNM a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și, după caz, a altor autorități publice competente din țară.

Totodată sunt introduse modificări care vor permite automatizarea procesului de licențiere a unităților de schimb valutar, dar și obligativitatea supravegherii și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice.

Proiectul de lege modifică normele care vizează luarea la evidență de către BNM a unor credite sau garanții primite de către rezidenți de la nerezidenți. În special, se diminuează plafonul de notificare la Banca Națională a creditelor primite de rezidenți de la nerezidenți de la 50 000 euro la 10 000 euro.

Concomitent se exclud prevederile ce țin de necesitatea notificării la BNM a garanțiilor emise de către garantul nerezident la tranzacția de bază între doi rezidenți.

Proiectul de lege instituie dreptul băncilor licențiate de a acorda credite în valută străină rezidenților în scopul rambursării creditelor obținute în valută străină de la băncile licențiate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: