Noi sancțiuni, din partea SUA și UE, pentru cei care încearcă să destabilizeze Moldova? Precizările lui Popșoi
Full Article 3 minutes read

Noi sancțiuni, din partea SUA și UE, pentru cei care încearcă să destabilizeze Moldova? Precizările lui Popșoi

Statele Unite ale Americii (SUA) și țările din Uniunea Europeană (UE) pregătesc noi sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, într-un interviu pentru NewsMaker. Ministrul de Externe a dat asigurări că autoritățile nu vor permite ca oligarhii fugari, care mai întâi ar fi jefuit țara, iar acum s-ar folosi de sărăcia de aici, sperând că se pot întoarce pentru a continua să o fure, să acționeze împotriva cetățenilor.

„Instrumentele internaționale pe care le au SUA, UE și țările UE sunt suficient de puternice pentru a-i lăsa pe oligarhii, care au jefuit mai întâi Moldova și acum folosesc această sărăcie pentru propriile interese, sperând să se întoarcă în puterea aici și continuă să fure și să trădeze Moldova, fără iluzia „inviolabilității”. Nu vom permite acest lucru și suntem siguri că cetățenii Moldovei nu vor dori să se întoarcă la vremurile infame când Moldova a fost ruptă în bucăți din cauza poftelor oligarhilor care au devenit ținta sancțiunilor. Sancțiunile se vor adânci și se vor extinde asupra celor care cred că pot scăpa acționând împotriva intereselor cetățenilor și ale țării”, a declarat Mihai Popșoi.

„Șor crede că poate rămâne nepedepsit, cât se bucură de adăpostul Kremlinului”

Ministrul de Externe a comentat, inclusiv, banii, în proporții deosebit de mari, pe care fugarul Ilan Șor îi virează în Moldova. În cel mai recent caz, doar într-o singură zi, oligarhul, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care este vizat în nenumărate sancțiuni pentru tentativa de a destabiliza Moldova, a trimis în Moldova, prin mai multe persoane, peste 20 de milioane de lei. Mihai Popșoi declară că este „puțin probabil” ca banii pe care Șor îi investește în Moldova să îi aparțină.

„Este puțin probabil ca acești bani să îi aparțină, iar dacă îi aparțin – sunt din miliardul furat. Dar majoritatea acestor fonduri vin acum de la Kremlin, pentru a scoate Moldova de pe cursul european. (…) Regimul de sancțiuni are limitări geografice. Acum, dacă încearcă să ajungă într-o țară occidentală, vom vedea ce se întâmplă. Este clar că atâta timp cât se bucură de adăpostul Kremlinului, crede că poate rămâne nepedepsit, dar nu va fi întotdeauna așa, pentru că sancțiunile internaționale au capacitatea de a bloca fluxurile financiare, indiferent unde te afli”, a declarat Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a dat asigurări că autoritățile vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a împiedica oligarhii fugari să destabilizeze Moldova sau să meargă împotriva vectorului de eurointegrare sau a voinței cetățenilor.

„Încălcarea legii prin darea de mită a alegătorilor, amenințările la adresa integrității teritoriale și a păcii în Moldova trebuie pedepsite prin lege. Și așa va fi”, a conchis Mihai Popșoi.

Citește interviu integral acordat de ministrul de Externe pentru NewsMaker – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: