„Noi suntem speranța acestei țări”. Partidul ȘOR cere demisia Maiei Sandu și eliberarea Marinei Tauber din izolator
Full Article 4 minutes read

„Noi suntem speranța acestei țări”. Partidul ȘOR cere demisia Maiei Sandu și eliberarea Marinei Tauber din izolator

Protest la Președinție. Zeci de susținători ai Partidului „ȘOR” au ieșit în fața instituției prezidențiale pentru a-și manifesta dezacordul față de decizia instanțelor de judecată care au plasat-o pe vicepreședinta și deputata formațiunii politice, Marina Tauber, în izolatorul nr.13. Susținătorii formațiunii se declară  nemulțumiți de scumpirile din țară și modul în care se guvernează țara. „Jos Maia Sandu!”, „Demisia!”, „Noi suntem poporul!”, sunt mesajele scandate de manifestanți.

„Maia Sandu este o greșeală și această greșeală va fi reparată în scurt timp. Ceea ce se întâmplă azi cu Marina Tauber nu este decât răspunsul la câteva întrebări. Una dintre ele este cine îi va lua locul Maiei Sandu și guvernării PAS? Vă zic eu: Ilan Șor și Partidul „ȘOR”. (…) Noi suntem speranța acestei țări”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Manifestanții protestează față de „abuzurile din justiție”, pe care le-ar comite actuala putere. Aceștia spun că au ieșit în stradă în contextul în care vicepreședinta Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, este ținută în continuare în detenție în Penitenciarul 13, chiar dacă până acum nu a fost prezentată „nicio probă care ar justifica această măsură”.

„Suntem aici să spune nu acestei guvernări, nu acestei uzurpări. Suntem persecutați, suntem urmăriți. Dar vreau să anunț întreaga guvernare: noi nu vom face niciun pas înapoi”, a declarat primarul de Orhei, Pavel Verejanu.

„Cerem eliberarea Marinei Tauber din penitenciar!”, a declarat deputata fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

„În ultimul an viața noastră s-a înrăutățit și prezența voastră aici este dovadă că guvernarea nu s-a descurcat. Fiecare om are dreptul la o viață demnă. Nu este cerința voastră, este dreptul vostru, de care guvernarea trebuie să țină cont. Jos, Maia Sandu! Anticipate!”, a scandat deputata PCRM, Diana Caraman.

Protestatarii au criticat activitatea noii șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, pe care o acuză că ar face „jocul guvernării”.

„Facem un apel repetat către procurorul Drăgălin. Vreți să demonstrați loialitate poporului Republicii Moldova? Demonstrați-vă solidaritatea și imparțialitatea, demonstrați că slujiți doar legislației. Suntem până atunci absolut convinși că veți face jocul actualei guvernări. În cel mai scurt timp puterea legislativă și executivă va fi în mâinile poporului și actuala guvernare va pleca. Vom ajunge timpuri când nu ne vom teme”, a mai declarat Dinu Țurcanu.

Și președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a avut un mesaj pentru mulțimea adunată la Președinție. Într-o intervenție live, el a dat asigurat că va lupta până la capăt pentru a „elibera Moldova de puterea antipopulară”.

Contactată de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat că Procuratura este o institușie apolitică și nu comentează declarații politice lansate de anumite partide politice. „Activitatea PA se desfășoară în strictă conformitate cu prevederile legale și fără admiterea imixtiunii în activitatea sa”, a declarat Marina Cherpec.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat pentru NM că toți cetățenii au dreptul să protesteze. Totodată, ea a îndemnat Partidul „ȘOR” să „nu manipuleze cu opiniile oamenilor și să nu se folosească de vulnerabilitatea lor pentru a câștiga capital politic și a se ascunde de justiție”.

***

Precizăm că deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. De atunci, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13. Pe 16 august, măsura de arest preventiv în Penitenciarul nr.13 pe numele Marinei Tauber a fost prelungită cu încă 20 de zile. Deputata a calificat decizia drept una „politică” și „neașteptată”, iar avocații apărării au declarat că o vor contesta la Curtea de Apel.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: