Noul director al SIS este și cetățean al altui stat: „La fel ca circa 1 mln de persoane din Republica Moldova”
Full Article 2 minutes read

Noul director al SIS este și cetățean al altui stat: „La fel ca circa 1 mln de persoane din Republica Moldova”

Noul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a confirmat că deține și cetățenia unui stat străin „la fel ca circa 1 mln de persoane din Republica Moldova”. Acesta a dat asigurări, însă, că va respecta întru totul jurământul de credință patriei. De asemenea, el a precizat că legislația nu permite angajarea în cadrul SIS a persoanelor cu cetățenie străină, excepție fiind pentru conducerea instituției.

„Voi depune jurământul la această tribună și mă voi conduce de acest jurământ, fiind unicul de care mă voi conduce în exercitarea funcției de director al SIS”, a precizat Musteață.

În același timp, întrebat dacă intenționează să atragă în cadrul instituției persoane care dețin cetățenia altor state, acesta a explicat:

Fiecare persoană care vine într-o funcție publică depune jurământul față de Republica Moldova. Trebuie să țină cont de jurământ, fiind juridic, moral și patriotic. Legea cu privire la SIS prevede că colaboratorii nu pot deține o altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova în exercitarea funcției. Articolul care ține de conducerea SIS nu are o astfel de limitare. Deci: în redacția actuală a legii, SIS nu poate atrage persoane cu cetățenie străină. Dar colaborarea internațională cu alte instituții, țări – sunt acorduri internaționale ratificate de acest Parlament”, a conchis Musteață.

Amintim că candidatura lui Alexandru Musteață la funcția de director al SIS a fost aprobată cu votul a 54 de deputați. Anterior, el a deținut funcția de consilier al premierului Natalia Gavrilița și membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Detalii despre CV-ul și averea lui Musteață – AICI.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: