În mediul online circulă un document, potrivit căruia directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi ordonat verificarea mass-mediei din Republica Moldova care publică critici inclusiv la adresa actualei guvernări. Mai mult se menționează că mass-media care nu va trece auditul va fi blocată. Documentul ar fi fost transmis în adresa unor instituții media. În reacție, SIS a declarat că nu a emis asemenea ordin și a atenționat că adresa de pe care ar fi fost expediată informația nu este asociată Serviciului. Instituția a adăugat că se dorește denigrarea SIS dar și crearea confuziei în rândul jurnaliștilor.
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat, pe 17 octombrie, că în spațiul public a apărut informația potrivit căreia instituția ar fi emis un ordin care vizează sursele mass-media naționale.
„Informația nu corespunde realității, iar obiectivul aparent al diseminării acesteia este de a afecta imaginea şi credibilitatea instituţiei. Atenționăm că adresa de pe care ar fi fost expediată informația nu este asociată Serviciului, fiind inventată pentru a induce în eroare și a crea confuzie în rândul jurnaliștilor. În această ordine de idei, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic. SIS îşi reafirmă hotărârea de a menţine neutralitatea şi echidistanţa în activitatea cotidiană, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii”, a comunicat Serviciul de Informații și Securitate.
În ordinul fals care ar fi ajuns pe adresa unor instituții se menționează că Alexandru Musteața ar fi ordonat să se „verifice mass-media care operează pe teritoriul Republicii Moldova pentru publicarea informațiilor cu caracter opozițional, critici la adresa actualei guvernări sau a organelor de stat” și să se verifice „sursele de finanțare a mass-media pentru prezența încasărilor materiale din străinătate”. „Blocarea difuzării de informații pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de informare în masă care nu au fost verificate în cel puțin unul dintre punctele de mai sus”, se mai declară în așa zisul ordin.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!