Nu au ajuns la un consens? MAE spune că în Rusia vor fi deschise 2 secții de votare, iar CEC – 5
Full Article 4 minutes read

Nu au ajuns la un consens? MAE spune că în Rusia vor fi deschise 2 secții de votare, iar CEC – 5

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a solicitat anterior Comisiei Electorale Centrale (CEC) să reducă, de la cinci la două, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în Rusia pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, a publicat o listă în care se indică că în această țară se vor afla doar două secții de votare, în incinta ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Cu toate acestea, pe site-ul CEC, în lista cu secțiile de votare care vor fi constituite peste hotare se menționează că, în Rusia, se vor afla cinci secții de votare, așa cum se plănuia de la început. De asemenea, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a anunțat pe 27 septembrie că autoritatea electorală încă nu a luat o hotărâre referitoare la reducerea numărului secțiilor de votare, subiectul urmând a fi examinat la următoarea ședință a Comisiei Electorale Centrale, după o cerere prealabilă parvenită din partea unui concurent electoral. 

În seara acestei zile, pe site-ul MAE a fost publicată o listă cu secțiile de votare care vor fi constituite în străinătate pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. În listă se menționează că în Federația Rusă vor fi deschise doar două secții de votare – ambele pe teritoriul ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

Nu au ajuns la un consens? MAE spune că în Rusia vor fi deschise 2 secții de votare, iar CEC - 5

screenshot

Cu toate acestea, în lista CEC cu secțiile de votare care vor fi deschise peste hotare, publicată pe site-ul oficial al autorității electorale, figurează informația că în Federația Rusă vor fi deschise cinci secții de votare. Este vorba despre două secții de votare în ambasada țării noastre din Moscova și câte una în orașele Sankt-Petersburg, Iaroslav și Sugurt – așa cum s-a decis inițial.

Nu au ajuns la un consens? MAE spune că în Rusia vor fi deschise 2 secții de votare, iar CEC - 5

screenshot

De asemenea, în urmă cu câteva ore, la ședința Comisiei Electorale Centrale, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că încă nu a fost luată o decizie cu privire la diminuarea numărului secțiilor de votare din Rusia. El a mai menționat că în adresa autorității electorale a parvenit o cerere prealabilă din partea unui concurent electoral referitor la acest subiect.

Noi vom examina această cerere prealabilă la următoarea ședință a Comisiei Electorale Centrale. Sper să ieșim cu o soluție asupra acestei cereri prealabile”, a adăugat el.

***

Precizăm că, pe 26 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Pavel Postica a comunicat că CEC a primit un aviz din partea Ministerului Afacerilor Externe, în care s-a propus ca numărul secțiilor de votare planificate pentru a fi deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional să fie redus: de la cinci la două, ambele în incinta ambasadei Republicii Moldova la Moscova. El a precizat că MAE și-a argumentat propunerea printr-un aviz de la Serviciul de Informații și Securitate, care a menționat că, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, declanșat de autoritățile ruse, va putea asigura securitatea funcționarilor electorali și alegătorilor doar în sediul misiunii diplomatice. Pavel Postica a adăugat că, inițial, CEC a decis că totuși este cazul să fie deschise toate cele cinci secții de votare, însă ulterior a aflat despre o hotărâre a Consiliului Electoral de Circumscripție, care insistă pe constituirea a doar două secții de votare, astfel că urmează a fi luată o decizie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Liliana Barbăroșie, a declarat, pe 27 septembrie, că recomandarea instituției privind reducerea numărului secțiilor de votare din Federația Rusă a venit după ce instituția compententă a formulat, ca urmare a unei analize complexe de risc, o serie de cerințe obligatorii de securitate. „Acestea nu pot fi întrunite în cadrul desfășurării alegerilor pe teritoriul rus, cu excepția sediului ambasadei”, a precizat ea.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană se vor desfășura în data de 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: