„Nu este suficient să descoperim aceste cazuri”. Maia Sandu, despre funcționarii reținuți pentru trădare de patrie și complot
Full Article 4 minutes read

„Nu este suficient să descoperim aceste cazuri”. Maia Sandu, despre funcționarii reținuți pentru trădare de patrie și complot

Președinta Maia Sandu crede că nu este suficientă descoperirea cazurilor de trădare de patrie dacă ele nu sunt sancționate. Potrivit șefei statului, instituțiile responsabile trebuie să se asigure că se sancționează „în modul cel mai dur – așa cum scrie legea”. Precizările au fost făcute după ce doi funcționari, din Parlament și Poliția de Frontieră, au fost reținuți, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova în comunicarea lor cu un angajat al ambasadei Rusiei de la Chișinău. 

La emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV, Maia Sandu a fost solicitată să comenteze cazul funcționarului din Parlament, bănuit că a transmis informații unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău în schimbul unei recompense bănești.  

„Din păcate, aceste lucruri se întâmplă. Se întâmplă nu doar în Republica Moldova. În Republica Moldova nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma țării și au lucrat pentru interesele altui stat. Acum am văzut această acțiune, a instituțiilor. Sperăm să avem și o finalitate, pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri dacă ele nu sunt sancționate. Când zic că nu sunt sancționate mă refer, evident, la procuratură, la instanțele de judecată. (…) Sper că de data asta și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”, a comunicat președinta.

Întrebată dacă angajatul Ambasadei Rusiei de la Chișinău riscă să fie expulzat, șefa statului a răspuns: „Asta este o problemă pe care o consideră Guvernul și dacă Guvernul sau Ministerul de Externe vor considera că e nevoie să se acționeze și pe această dimensiune, atunci vom discuta și vom lua o decizie. Cel mai important acum este să ne asigurăm că se sancționează acest exemplu de trădare de patrie, pentru că despre asta este vorba, în modul cel mai dur – așa cum scrie legea”.

***

În dimineața zilei de 31 iulie, mascații de la SIS și PCCOCS au efectuat percheziții la Parlament. Purtătorul de cuvânt al PCCOCS a declarat pentru NewsMaker că au avut loc „acțiuni procesuale”. Sursele NewsMaker au declarat că acțiunile s-au petrecut într-un dosar pentru trădare de patrie. Detalii AICI.

Ulterior, cu referire la perchezițiile de la Parlament, sursele NewsMaker au declarat că șeful Direcției juridice a Parlamentului Ion Creangă a fost reținut pentru 72 de ore. Reținerea a avut loc în seara zilei de 30 iulie. În aceeași zi biroul acestuia din Parlament a fost sigilat, iar pe 31 iulie – percheziționat. Aceleași surse au declarat că acțiunile au avut loc într-un dosar pentru trădare de patrie sub formă de spionaj. Creangă ar fi transmis informații unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău în schimbul unei recompense bănești. Detalii AICI

În seara zilei de 31 iulie, reprezentanții PCCOCS și SIS au confirmat reținerea a doi funcționari, unul din secretariatul Parlamentului și al doilea – de la Poliția de Frontieră. Potrivit instituțiilor, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale și a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Potrivit PCCOCS și SIS, faptele au avut loc începând din anul 2023. Ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: