„Nu excludem proteste masive”. PPDA dă alarma în legătură cu o posibilă criză energetică
Full Article 3 minutes read

„Nu excludem proteste masive”. PPDA dă alarma în legătură cu o posibilă criză energetică

Reprezentanții Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr susțin că guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru a preveni o criză în domeniul energetic. În caz contrar, formațiunea ar putea recurge la proteste de amploare. Declarațiile au fost făcute de liderii partidului, Andrei Năstase și Alexandru Slusari, astăzi, 9 decembrie, în cadrul unui briefing de presă. 

„Sistemul energetic al țării, șubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării defectuase, este pe cale să se preăbușească, inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acesteia cu resurse necesare și suficiente. Moldova este singura țară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică”, a declarat Andrei Năstase.

Lideurul PPDA a remarcat că fostul guvern, în frunte cu Maia Sandu a fost „pe ultima sută de metri pentru a rezolva această problemă, soluții pe care le-am prezentat public.”

Acesta a remarcat că guvernul și președintele se contrazic. Potrivit acestuia, șeful statului dă asigurări că nu există motive de îngrijoare, iar pe de altă parte, ministrul Economiei a anunțat că a inițiat negocieri privind solicitarea unui credit de urgență de la BERD, pentru achiziționarea gazelor naturale din Ucraina sau UE.

„Această urgență și obscuritatea acestor acțiuni, care denotă o panică vădită, ridică și mai multe semne de întrebare, inclusiv cu privire la condițiile acestui credit de urgență”, a remarcat liderul PPDA.

Andrei Năstase a menționat că Republica Moldova are nevoie de 17-18 mil de metri cubi de gaz pe zi, pentru ambele maluri ale Nistrului, în perioada rece a anului.

„Noi considerăm imperios necesar ca Moldovagaz să inițieze semnarea unui contract standard de gaz cu Ucraina, până când va putea să achiziționeze gaz natural din altă parte decât din Rusia. Se impune crearea de urgență a unei celule de criză, cu implicarea guvernului și a sectorului energetic, a experților naționali și internaționali”, a anunțat Năstase.

În cazul în care cabinetul de miniștri nu va ține cont de sugestiile formațiunii, PPDA amenință cu manifestații de amploare.

„Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora și nu va ține cont de propunerile PPDA și nu va rezolva criza energetică până la 1 ianuarie, ne rezervăm dreptul să declanșăm mișcări de amploare de proteste pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a celor vinovați”, a declarat liderul PPDA.

Amintim că astăzi, 9 decembrie, fostul premier, Maia Sandu, a scrie pe pagina sa de facebook că Republica Moldova riscă să rămână fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă, întrucât nu există un acord semnat între Ucraina și Federația Rusă. Aceasta cere audierea în parlament a lui Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: