„Nu putem decât să o compătimim”. Precizările lui Popșoi, după ce Zaharova „a apărat” Moldova de România
Full Article 4 minutes read

„Nu putem decât să o compătimim”. Precizările lui Popșoi, după ce Zaharova „a apărat” Moldova de România

Vicepremierul Mihai Popșoi a reacționat la declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Cea din urmă s-a arătat indignată de cuvintele premierului român, că „în Republica Moldova sunt români, nu mai sunt moldoveni”. Potrivit reprezentantei Moscovei, declarația lui Ciolacu „este o imixtiune grosolană în treburile Moldovei”. „Niciodată în viață nu m-aș fi gândit că țara noastră va fi și apărătorul culturii, istoriei și limbii Republicii Moldova”, a adăugat Zaharova. În reacție, Popșoi a numit cele spuse de Zaharova drept un „delir halucinant”. „Nu putem decât să o compătimim, că de fiecare dată e pe contrasens cu diplomația, dar ne-am deprins”, a menționat oficialul moldovean. 

Ce a spus Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a menționat pe 23 mai că Moscova va da „o notă” la declarațiile premierului român, că „în Republica Moldova sunt români, nu mai sunt moldoveni”.

„Nu ați putea preciza la premierul României, care a spus că în Republica Moldova sunt români și nimic altceva, evrei de exemplu acolo sunt? Pur și simplu îmi este interesant. (…) Vom da o notă la aceasta. (…) Dar această notă trebuie să o dea toți”, a menționat ea, adăugând că la declarația premierului român era necesar să reacționeze atât statul Republica Moldova, cât și organizațiile internaționale. Totodată Zaharova s-a arătat indignată că reprezentanții Chișinăului nu au venit cu o reacție. 

„Aș vrea să amintesc că limba moldovenească și cultura moldovenească este cu mult mai veche decât cea românească, și aceasta este un fapt istoric. Niciodată în viață nu m-aș fi gândit că țara noastră va fi și apărătorul culturii, istoriei și limbii Republicii Moldova”, a adăugat Zaharova.

Ea a mai spus că „această declarație provocatoare a oficialilor români este o imixtiune grosolană în treburile interioare ale Moldovei”. 

Reacția lui Popșoi 

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a numit declarația Mariei Zaharova un „delir halucinant”.

„Ei se pricep bine, sunt mari specialiști în interferențe, în treburile interne ale unor state, inclusiv a Republicii Moldova. Însă în domeniul lingvistic nu prea au expertiză, mai cu seamă doamna Zaharova, nu este un expert recunoscut în ale lingvisticii. (…) Nu putem decât să o compătimim, că de fiecare dată e pe contrasens cu diplomația, dar ne-am deprins. (…) Ce poți răspunde când cineva delirează și o face nu știu a câta oară”, a menționat Popșoi la Euronews România.

Declarația lui Ciolacu: 

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi24, prim-ministru României Marcel Ciolacu a declarat că  „Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni și nu mai există limba moldovenească. Este limba română și sunt români”.

***

Pe 16 mai, blocul „Victorie”, apropiat fugarului Ilan Șor, și PSRM a criticat vehement declarația premierului României. PSRM a calificat spusele prim-ministrului român drept o „declarație anti-moldovenească” și o „insultă”. De asemenea, PSRM s-a declarat revoltat că autoritățile moldovenești nu au reacționat la astfel de afirmații. La rândul său, oligarhul fugar Ilan Șor a spus că democrația despre care vorbește Ciolacu implică „renunțarea noastră completă la independență și suveranitate în favoarea României”. Reprezentanții blocului „Victorie”, controlat de Șor, au organizat și un protest în fața Ambasadei României la Chișinău. Detalii AICI.

Într-o reacție la declarațiile premierului român, Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a menționat că „Moldova este o țară liberă și toți cetățenii ei, moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari etc. sunt respectați și protejați”. Detalii AICI. NewsMaker a solicitat un punct de vedere la subiect și din partea Președinției și a Guvernului. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: