VIDEO „Nu văd niciun motiv de ce să mă grăbesc”. Maia Sandu, despre desemnarea Evgheniei Guțul în Guvern
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Nu văd niciun motiv de ce să mă grăbesc”. Maia Sandu, despre desemnarea Evgheniei Guțul în Guvern

Președinta Maia Sandu nu vede niciun motiv de ce să se grăbească în semnarea decretului prin care Evghenia Guțul va ajunge să se alăture echipei guvernamentale de la Chișinău. Potrivit șefei statului, sunt mai multe întrebări cu privire la noul bașcan, răspunsurile cărora sunt așteptate de la procurori. 

„Respectăm alegerea oamenilor. Dar toți aleșii trebuie să respecte și să lucreze în interesele Republicii Moldova. Și nu pentru interesele altui stat sau ale unor grupări corupte. Împotriva noului bașcan a fost deschis un dosar penal pentru cumpărarea alegătorilor și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Nu văd niciun motiv de ce să mă grăbesc dacă mai sunt atâtea întrebări. Vom aștepta răspunsurile la întrebările pe care le avem la Procuratură”, a comunicat Maia Sandu, la emisiunea „Novaya Nedelea” de la TV8


Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Ulterior, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

În septembrie, președinta Maia Sandu declara că nu se grăbește să o desemneze pe bașcana Găgăuziei în Guvern cel puțin nu până când Adunarea Populară a Găgăuziei nu va lua o decizie privind „echipa de vis” al lui Șor, propusă în funcții pentru fotolii în Comitetul Executiv din regiune. Președinta a negat că ar încălca, astfel, legea.

De menționat că recent, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat componența nominală a Comitetului Executiv propus de bașcanul autonomiei Evghenia Guțul. Pentru noul executiv și-au dat votul 20 de deputați locali. Șapte membri ai APG au votat împotrivă, iar patru s-au abținut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: