Numele instructorilor, de la taberele din Bosnia și Herțegovina și Serbia, publicate de SIS
Full Article 3 minutes read

Numele instructorilor, de la taberele din Bosnia și Herțegovina și Serbia, publicate de SIS

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) comunicat numele a 11 cetățeni străini care au instruit tinerii din Moldova, la taberele de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, cum să organizeze dezordini în țara noastră. Unul din cei 11, Mircho Angelov, a fost implicat și în acte de vandalism pe teritoriul Moldovei, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău în primăvara anului curent. Potrivit SIS, printre coordonatorii tuturor instruirilor din schemă sunt alți doi cetățeni străini. Unul din aceștia – supus sancțiunilor internaționale. 

Serviciul de Informații și Securitate a explicat că pentru deplasarea tinerilor din Moldova la Moscova „Ilan Șor a utilizat paravanul ONG-ului „Eurasia” pentru finanțare”.

„Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive în cadrul unor acțiuni de masă, cu scopul de a crea provocări și panică. Aceștia urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste pe teritoriul național, în contextul desfășurării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale”, a adăugat Serviciul.

Printre coordonatorii acestor acțiuni, a comunicat SIS, sunt cetățenii străini: Konstantin Goloskokov și Mikhail Potepkin. Ultimul, a menționat Serviciul, este supus sancțiunilor internaționale.

„Menționăm că Potepkin este cunoscut pentru conexiunile sale cu Prigojin Evghenii și organizația rusă „Ferma”, care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „Akson””, a adăugat instituția.

La fel, SIS a reușit identificarea altor 11 cetățeni străini „care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționând sub formă de instructori”. Este vorba despre: Aleksandr Luchnikov, Serghei Moskvin, Sergey Solovich, Andrei Beker, Aleksandr Volkhonski, Aleksey Grunichev, Gheorgii Bubnov, Vladimir Vildiaev, Danila Russu, Dmitrii Neklyudov și Mircho Angelov.

Serviciul a adăugat că Mircho Angelov, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent.

Peste 300 de tineri au fost instruiți în Rusia pentru a organiza dezordini în masă în Republica Moldova. Aceștia sunt activiștii ex-partidului „Șor” declarat neconstituțional. Au participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Au fost instruiți cu privire la utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale, psihologia maselor, confruntarea fizică cu forțelor de ordine în timpul protestelor, dar și manevrarea dronelor. O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma””. 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: