Reuters

NYT: Se epuizează rezervele de arme, pe care Occidentul le poate livra Ucrainei

Statele Unite și alte țări NATO întâmpină dificultăți în a găsi rezerve pentru noi livrări de arme către Ucraina, scrie BBC cu referire la New York Times.

Potrivit oficialilor NATO, intensitatea utilizării artileriei este uluitoare. În Afganistan, forțele NATO ar fi putut trage 300 de obuze de artilerie pe zi și să nu-și facă prea multe griji cu privire la apărarea aeriană. Însă, Ucraina poate trage mii de obuze pe zi și încă are nevoie de apărare aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor de fabricaţie iraniană, notează sursa citată.

„O zi în Ucraina este cât o lună sau mai mult în Afganistan”, a declarat pentru NYT Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care până de curând a fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare. Pentru comparație, SUA produce doar 15 mii de obuze pe lună.

În acest context, Occidentul depune eforturi pentru a găsi echipamente și muniții din perioada sovietică, care sunt din ce în ce mai rare și pe care Ucraina le poate folosi acum, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 și în special obuze de artilerie de calibru sovietic. Aceștia încearcă să organizeze achiziții de muniție pentru Ucraina în țări precum Coreea de Sud. Există chiar discuții despre investițiile NATO în fabrici vechi din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a relua producția de obuze de calibru sovietic de 152 mm și 122 mm pentru artileria ucraineană, dar aceste eforturi se confruntă cu provocări de ordin legal, cât și practic, notează NYT.

Potrivit unui alt reprezentant NATO, țările mici și-au epuizat potențialul, iar 20 din cei 30 de membrii ai Alianței aproape l-au epuizat. Însă, cei 10 rămași ar putea încă multe să ofere, a sugerat el, în special Aliații mai mari ca Franța, Germania, Italia și Țările de Jos.

NYT mai scrie că rușii au, de asemenea, propriile lor probleme de aprovizionare. Acum folosesc mai puține obuze de artilerie, dar încă mai au multe, chiar dacă o parte din muniție este veche și mai puțin fiabilă. În fața acestei probleme, Moscova încearcă și ea să crească producția militară.

Oficialii de la Washington, scrie ziarul, susțin că armata SUA are încă suficient echipament pentru a continua să aprovizioneze Ucraina și să protejeze interesele SUA în alte părți ale lumii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Răfuială politică” sau „rușine pentru capitală“? Cum a reacționat Moldova la interdicția de intrare în România impusă lui Ceban

În Moldova continuă reacțiile la decizia autorităților române de a-i interzice primarului Chișinăului intrarea în România și în spațiul Schengen. Ministrul Educației, Dan Perciun, a scris pe Facebook că Ion Ceban ar fi susținut narațiuni pro-ruse, ar fi colaborat cu agenți FSB și ar fi acționat împotriva cursului european al Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că asemenea decizii se bazează pe fapte concrete.

Iar blocul „Împreună” a cerut demisia lui Ceban, calificând situația drept o rușine pentru capitală. În replică, Ceban a declarat că interdicția ar fi rezultatul unei înțelegeri între președinții Moldovei și României, în schimbul sprijinului electoral oferit PAS și personal Maiei Sandu. Președinția a respins acuzațiile și le-a calificat drept „nefondate”.

Între timp, și în Parlament s-a iscat o dezbatere: unii deputați au calificat interdicția drept o răfuială politică și un „cadou” în preajma alegerilor. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a sugerat că decizia nu a făcut decât să-i consolideze poziția lui Ceban. Deputata neafiliată Olesea Stamate și socialistul Vlad Batrîncea au cerut transparență și o explicare publică a motivelor interdicției. Iar deputata Diana Caraman susține că măsura a fost luată la solicitarea partidului de guvernare și fără o decizie judecătorească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: